"Podvig slovenskega rokometa"

Foto: Žurnal24 Slovenija se bo v prvem delu pomerila z Norveško, Madžarsko in Francijo. Naslov
Slovenska ženska rokometna reprezentanca bo po štirih sušnih letih znova nastopila na velikem tekmovanju - evropskem prvenstvu, ki bo od 7. do 19. decembra na Norveškem in Danskem.
Oglej si celoten članek

Močne Nemke, povprečne Belorusinje in slabe Italijanke so bile tekmice Slovenk v tem kvalifikacijskem ciklusu, ki so v šestih tekmah iztržile šest točk. Štiri so vknjižile proti zahodnim sosedam, ki šele spoznavajo rokometno abecedo, dodatni dve na ljubljanskem dvoboju proti Belorusinjam, praznih rok pa ostale na obeh obračunih z Nemkami ter na nedeljskem gostovanju v Mogilevu, ki pa jim je – ob vnovični uvrstitvi na veliko rokometno sceno – vendarle prineslo olajšanje in neizmerno veselje.

V ekipi smo pripravili izjemno vzdušje, ki se je poznalo tudi na igrišču. Nič nas ni moglo spraviti iz tira. V ekipi ni bilo prav nobene panike, zato ni bilo nobene dileme o končnem uspehu. Prvih petnajst minut smo odigrali 'maestralno', vse smo imeli pod nadzorom. Potem pa smo igrali na rutino, kot to delajo velike ekipe. Čestitam dekletom, ki so pripravile velik podvig slovenskega rokometa
Ivica Rimanić
Slovenija je nazadnje med izbranimi reprezentancami nastopila na evropskem prvenstvu pred štirimi leti na Švedskem, kjer je osvojila zadnje mesto, bolj uspešna je bila na Madžarskem leta 2004 (deveta) in na Danskem leta 2002 (deseta). Na štirih svetovnih prvenstvih se je najbolj izkazala na Hrvaškem leta 2003, kjer je osvojila osmo mesto, a bila le streljaj oddaljena od boja za kolajne. V Italiji leta 2001 je bila deveta, v Rusiji leta 2005 14., v svojem premiernem nastopu v Nemčiji leta 1997 pa je zasedla 18. mesto.

Slovenska reprezentanca sodi med najmlajše na mednarodni ženski sceni. V njej igrata le dve izkušeni igralki (Vesna Puš in Sergeja Stefanišin, pogojno še Anja Argenti), vse druge igralke pa si šele utirajo pot v rokometni prostor. Za velike rezultate najbrž nima predispozicij, predvsem zaradi dejstva, ker mlade igralke večinoma še niso prestopile praga vrhunskosti. Največ reprezentantk prihaja iz Olimpije, ki pa je zaradi finančnih težav silno nestabilna sredina. V prvem delu sezone ji je zaradi pretiranih in nerealnih ambicij nekdanjih klubskih veljakov celo grozil popoln rokometni mrk, v zadnjih mesecih pa igralke iz Tivolija vsaj redno prejemajo mesečni dohodek.

Za Olimpijo nastopa tudi vsega hudega, a tudi lepega vajena Vesna Puš: "Za nas je to fantastičen dosežek. Po štiriletnem sušnem obdobju smo se končno uvrstili na veliko tekmovanje. Dokazale smo, da smo sposobne, mogoče po kakovosti nismo na ravni z vsemi evropskimi ekipami, to pa potem nadomestimo z borbenostjo. Tokrat smo kljub nekaj nihanjem v igri tekmo mirno pripeljale do konca. Morda ni bilo tako videti, a ves čas smo imele tekmo pod nadzorom."

Slovenske rokometašice bodo po štirih letih znova nastopile na veliki sceni, utrip tekmovanja pa bodo prvič začutile v soboto, 5. junija, ko bodo v danskem Odenseju izžrebali skupine za evropsko prvenstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.