Pogačar v 12. etapi zaostal 16 minut za ubežniki

Foto: Epa Zmagovalec 12. etape Nils Politt.
Foto: Epa Zmagovalec 12. etape Nils Politt.
Slovenski kolesar je kljub velikemu zaostanku za najhitrejšimi v 12. etapi dirke po Franciji ubranil rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi, kjer ima še naprej več kot pet minut prednosti pred najbližjim zasledovalcem.
Oglej si celoten članek

Nemec Nils Politt je zmagovalec 12. etape dirke po Franciji od Saint-Paul-Trois-Chateauxja do Nimesa (159,4 km).  Sedemindvajsetletnik iz Kölna je bil najboljši med ubežniki, med katerimi je peto mesto pripadlo Slovencu Luki Mezgecu. Ubežniki so v cilj pripeljali skoraj 16 minut pred glavnino. V njej je bil tudi slovenski as Tadej Pogačar.

Foto: Epa pogačar

V generalni razvrstitvi ima 22-letni član UAE Team Emirates še naprej 5:18 minute prednosti pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom (EF Education-Nippo). Tretji je Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) z zaostankom 5:32 minute, še sekundo več pa zaostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Inoes Grenadiers) na četrtem mestu.

"Kar dobro sem si opomogel po včerajšnjem dnevu. Danes sem bil zadovoljen z nogami tudi v trenutkih, ko smo morali iti na vso moč. Dobro sem se počutil in komaj že čakam naslednje dni," je uvodoma organizatorjem dirke po Franciji po 21. mestu v etapi dejal Pogačar.

Ocenil je tudi zelo hiter začetek in nato mirno nadaljevanje etape. "Prvih nekaj kilometrov je bilo norih zaradi bočnega vetra, ampak bili smo na čelu in se dobro počutili. Potem je bil dan kar sproščen. Ekipa je kljub vsemu delala na čelu glavnine, porabili smo nekaj energije, a je vseeno za nami dober dan."

Odgovoril je še na vprašanje, kako dirkati v nadaljevanju Toura s tako veliko prednostjo v skupnem seštevku. "Morda bi bilo bolje dirkati obrambno. Včeraj smo videli, da je tu veliko močnih kolesarjev. V vročih Pirenejih se lahko zgodi marsikaj, tudi sam lahko kak dan v vročini precej trpim. Bomo videli, gremo dan za dnem. Prednost pred drugim mestom je sicer velika, zato me ne skrbi preveč, a v kolesarstvu nikoli ne veš, kaj te čaka," je še zaključil 22-letnik.

Po nekaj uvodnih napadih v bočnem vetru je hitro postalo jasno, da bo zmagovalec današnje preizkušnje prišel iz skupine 13 ubežnikov. Ti niso bili nevarni v generalni razvrstitvi, med njimi pa se je znašel tudi Mezgec (BikeExchange), ki je bil na koncu peti (+2:06).

Triintridesetletni Kranjčan je bil med ubežniki eden izmed favoriziranih sprinterjev poleg Nemca Andreja Greipla (Israel Start-Up Nation) in Francoza Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick-Step), ravno zaradi tega pa so nekateri skušali večjo skupino razbiti in se izogniti sprintu vseh kolesarjev v ospredju.

Štirje kolesarji so se nato odlepili in si nabrali dovolj velik naskok pred ostalimi, da so med seboj obračunali za zmago v etapi. Najmočnejši je bil Politt (Bora-hansgrohe), ki je slavil šele drugo zmago v profesionalnem kolesarstvu. Drugo mesto je pripadlo izkušenemu Špancu Imanolu Ervitiju (Movistar), tretji je bil avstralski debitant na Touru Harry Sweeney (Lotto Soudal). Oba sta zaostala 31 sekund.

Foto: Epa Nils Politt

"Bilo je veliko sprinterjev in vedel sem, da moram preizkušnjo narediti čim bolj zahtevno. Moral sem napasti kar zgodaj. Ob prvem poskusu smo bili samo še štirje. Ves čas so me spodbujali iz avtomobila, da napadem še enkrat in uspelo mi je pridobiti dovolj prednosti," je dejal Politt.

"Ves ta trud, ki sem ga vložil ... Kolesarjenje je resda moja strast, a sem zaradi tega tudi precej časa stran od družine. Da sem dobil etapo na največji dirki, nekoliko odtehta vse skupaj," je še organizatorjem Toura po etapi razlagal član ekipe Bora-hansgrohe. Slednja je zaradi bolečin v kolenu pred startom današnje etape ostala brez Slovaka Petra Sagana.

Je pa Nemec dobil etapo, nekaj, kar je Slovak neuspešno napadal v prvih 11 etapah. Pred tem je Nemec slavil zgolj še v četrti etapi dirke po Nemčiji pred tremi leti. Tisto preizkušnjo je v skupnem seštevku dobil Slovenec Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Tudi slednji je tako kot Pogačar varno zaključil etapo z glavnino. V njej je za edini omembe vredni dogodek poskrbelo moštvo Ineos Grenadiers, ki je nekoliko pospešilo na izpostavljenih vetrovnih območjih zadnjega dela trase, a brez uspeha. V cilj so vsi favoriti za skupno zmago prišli 15:52 minute za zmagovalcem.

V petek bo na sporedu še ena tranzicijska etapa proti Pirenejem. Kolesarji bodo morali na poti od Nimesa do Carcassonna premagati relativno ravninskih 219,9 km, znova pa je pričakovati boj za etapno zmago bodisi med ubežniki bodisi med sprinterji.

Izidi, 12. etapa, Saint-Paul-Trois Chateaux - Nimes (159,4 km):
 1. Nils Politt (Nem/Bora-hansgrohe)                      3:22:12
 2. Imanol Erviti (Špa/Movistar)                           + 0:31
 3. Harry Sweeny (Avs/Lotto Soudal)                      isti čas
 4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                           1:58
 5. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                           2:06
 6. Andre Greipel (Nem/Isreal Start-Up Nation)           isti čas
 7. Edward Theuns (Bel/Trek-Segafredo)
 8. Brent Van Moer (Bel/Lotto Soudal)
 9. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step)
10. Sergio Henao (Kol/Qhubeka NextHash)
...
21. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                   15:53
45. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)               isti čas
...

- skupni vrstni red:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                47:06:50
 2. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                + 5:18
 3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:32
 4. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:33
 5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                          5:58
 6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           6:16
 7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                6:30
 8. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 7:11
 9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                           9:29
10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                   10:28
...
52. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                1:22:53
96. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1:48:32
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.