Pogačar pometel s konkurenco, junaški nastop Rogliča

Foto: Epa
Foto: Epa
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec kronometra na peti etapi Dirke po Franciji.
Oglej si celoten članek

Kolesarje na dirki po Franciji je danes pričakala prva od dveh voženj na čas. Pomerili so se na 27,2 km dolgi trasi od Changeja do Lavala. Šlo je sicer za ravninsko traso, ki pa je kljub temu postregla z razlikami v boju za skupno zmago.

S progo je najhitreje opravil Tadej Pogačar, ki je na cilju šest kolesarjev pred koncem kar za 19 sekund prehitel do takrat vodilnega Stefana Künga, približal pa se mu ni več nihče.

Mladi Slovenec je bil pred tem prepričljivo najhitrejši že na obeh merjenjih vmesnega časa. Na prvem po 8,8 kilometrih je imel 7 sekund prednosti pred Woutom van Aertom in Mathieu van der Poelom, na drugem po 17,2 kilometrih pa 17 sekund pred Küngom in 21 pred van Aertom.

Küng (FDJ), ki je dolgo časa sedel na mestu vodilnega, se je na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom, na tretjem pa je etapo končal mladi Danes Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ki je zaostal za 27 sekund.

Foto: Epa Dirka po Franciji

Dvaindvajsetletni slovenski kolesarski zvezdnik je sicer prav v vožnji na čas v lanski 20. etapi prevzel rumeno majico in posledično skupno zmago rojaku Primožu Rogliču, tokrat pa je naredil pomemben skok v skupnem seštevku, v katerem se je povzpel na drugo mesto.

Za vodilnim Mathieu van der Poelom (Alpecin Fenix), ki je danes končal na 5. mestu, 31 sekund za Pogačarjem, zaostaja le še 8 sekund. Van Aert na tretjem zaostaja za pol minute.

Foto: Epa Dirka po Franciji

Drugi slovenski favorit Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v tretji etapi grdo padel in je kronometer začel načet, a je z junaško vožnjo na sedmem mestu za zmagovalcem zaostal vsega 44 sekund, s čimer je prav tako lepo napredoval po lestvici skupnega seštevka. Skočil je za deset mest, za mladim Nizozemcem pa po novem zaostaja minuto in 48 sekund.

Roglič se je ves čas gibal nekje okoli osmega mesta, na prvem in drugem merjenju je bil osmi z zaostankom 16 in 35 sekund, najbolje pa mu je uspel zadnji del, ko je izgubil še vsega devet sekund in se povzpel na sedmo mesto.

Foto: Epa Dirka po Franciji

"Precej preprosto, že za to, da sem tu, sem hvaležen. Potem pa pač skušaš dati vse od sebe. Dokler smo tu, ostaja upanje. Vedno lahko pridejo tudi boljši časi," je za RTV Slovenija po etapi dejal 31-letni Kisovčan.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange) sta bila nekoliko bolj zadaj. Solidno se je odrezal Mohorič, ki je s časom 34:01 za zmagovalcem zaostal dobri dve minuti in osvojil 36. mesto. Z drugačnimi zadolžitvami za prihodnje dni pa je precej več zaostal Mezgec. Triintridesetletnik je bil z zaostankom petih minut in 28 sekund na koncu 163.

Pogačar, ki je 27,2-kilometersko traso prevozil s povprečno hitrostjo 51 km/h, je prizadejal velik udarec mnogim preostalim konkurentom za skupni seštevek. 1:18 je zaostal Geraint Thomas (Ineos), 1:41 Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) in 1:43 Richard Carapaz (Ineos), ki so veljali za ene izmed glavnih tekmecev obema Slovencema.

Foto: Epa Dirka po Franciji

"Danes je bil zame zelo uspešen dan.. Res je bil zelo dober dan. Nisem napravil nobenih napak, vreme je bilo zame popolno, medtem ko so na žalost nekateri tekmovali po mokrih cestah. Sam sem imel perfektne razmere in temperaturo," je takoj po zmagi razlagal Pogačar.

"Ogledal sem si progo. Na zadnjih kronometrih sem napravil napako, ker sem začel prehitro. Danes sem našel pravo hitrost in pravi ritem vse do konca. Glavni cilj je bil, da ne bi izgubil preveč časa, na koncu pa sem ga celo pridobil, tako da sem izjemno zadovoljen. Želel sem si tudi rumeno majico, toda tudi Mathieu v njej izgleda dovolj dobro, tako da je tudi to v redu," se je po zmagi pošalil Pogačar.

V četrtek bo na sporedu ravninska šesta etapa od Toursa do Chateaurouxa (160,6 km).

* Izidi, 5. etapa, Change - Laval-Espace-Mayenne (27,2 km):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                   32:00
  2. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                         + 0:19
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       0:27
  4. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                          0:30
  5. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)                 0:31
  6. Kasper Asgreen (Dan/Deceuninck-Quick-Step)               0:37
  7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                          0:44
  8. Mattia Cattaneo (Ita/Deceuninck-Quick-Step)              0:55
  9. Richie Porte (Avs/Ineos Grenadiers)                  isti čas
 10. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                1:00
...
 14. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step)           1:11
 16. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                    1:18
 23. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   1:44
 36. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   2:01
163. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                           5:28
...

- skupni vrstni red:
  1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)             16:51:41
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  + 0:08
  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                          0:30
  4. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)            0:48
  5. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                1:21
  6. Pierre Latour (Fra/TotalEnergies)                        1:28
  7. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  1:29
  8. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       1:43
  9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   1:44
 10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                          1:48
...
 12. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                    1:54
 34. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   4:59
 73. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                          12:38
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.