Pogačar zablestel že na svoji prvi dirki sezone

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bočni veter je najbolje ukrotil van der Poel, Pogačar za uvod na zahrbtni etapi odličen šesti.
Oglej si celoten članek

Nizozemec Mathieu van der Poel je zmagovalec prve etape dirke po Združenih arabskih emiratih od Al Dafre do Al Mirfe (176 km). Najbolje se je znašel v manjši skupini, ta se je izoblikovala po napadih v močnem bočnem vetru, ki je povsem razredčil glavnino. Med vodilnimi je bil tudi Slovenec Tadej Pogačar, ki je bil šesti.

Etapo je zaznamoval močan bočni veter, ki je povzročil številne ešalone. Glavnina, ki je štela 140 kolesarjev, se je začela drobiti že po nekaj sto metrih, a se je stanje po slabi uri kolesarjenja umirilo. Glavnina je bila spet skupaj, a le nekaj deset kilometrov, ko je znova prišlo do redčenja skupine.

Tokrat je bil v ospredju tudi Pogačar. Ta je bil del skupine 23 kolesarjev, ki si je pridobila veliko prednost pred zasledovalci, med katerimi je bila večina favoritov za skupno zmago na dirki, ki bo trajala do 27. februarja. Do konca etape je ta prednost narasla na skoraj osem minut in pol.

Prva skupina je nato le še obračunala za zmago, napadi pa so se začeli vrstiti v zadnjih desetih kilometrih. Vsi napadi so bili nevtralizirani, v sprintu pa je bil lanski zmagovalec dirke po Flandriji van der Poel (Alpecin Fenix) daleč najmočnejši. Prehitel je Nizozemca Davida Dekkerja (Jumbo-Visma) in Danca Michaela Moerkoeva (Deceuninck-Quick-step).

"Danes je bilo zelo vetrovno, a imel sem dobre noge. Na prvem vmesnem sprintu se je odlepila velika skupina kolesarjev, ki mi jih je uspelo ujeti. Nato sem malce varčeval z močmi, saj sem vedel, da bom lahko v sprintu zelo močan. Vesel sem, da mi je že za začetek sezone uspelo zmagati. Vsi v moštvu smo opravili svoje delo," je po prvi etapi dejal 26-letni specialist za enodnevne klasike.

"Ta zmaga mi pomeni veliko. Nisem ravno pričakoval takšnega začetka, ko smo prišli z ekipo sem. Ekipa je tudi v puščavi v dobri formi," je še dodal član Alpecin-Fenixa. Ta je na profesionalni kontinentalni ravni osvojila največ točk, zaradi česar letos nastopa na dirkah svetovne serije.

Foto: Profimedia Mathieu van der Poel

Pogačar (UAE Team Emirates) se je odlično odrezal za začetek "domače dirke". Ves čas je bil aktiven tudi pri narekovanju ritma v bočnem vetru, na drugem vmesnem sprintu pa celo osvojil dve bonifikacijski sekundi.

Največ je pri tem pridobil Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step). Po zaslugi šestih dodatnih sekund je edini od favoritov pred začetkom dirke, ki je v skupnem seštevku pred Pogačarjem. V njem ima lanski zmagovalec dirke po Franciji na petem mestu osem sekund zaostanka za van der Poelom. Almeida je četrti (+0:07), vmes sta še Dekker (+0:04) in Moerkoev (+0:06). V prvi skupini je ciljno črto prečkal tudi lanski zmagovalec, Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Začenja se... Tadej Pogačar priznal, da je pod hudim pritiskom

"Zelo zahtevna etapa je za nami, toda naša ekipa je opravila sijajno delo s štirimi kolesarji v vodilni skupini. Na žalost se nam ni izšlo za zmago, a pokazali smo, da smo močni in da se lahko borimo pri vrhu. V naslednjih dneh bomo imeli še več priložnosti," je zahtevno prvo etapo ocenil 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Foto: Twitter Tadej Pogačar

V ponedeljek ga čaka zanimiv ravninski 13 kilometrov dolg kronometer po otoku Al Hudajriat. Tudi za to etapo napovedujejo močan veter, kar bi moralo ustrezati najmočnejšim kolesarjem. V prvi vrsti svetovnemu prvaku Italijanu Filippu Ganni, ki bo lovil osmo zaporedno zmago v vožnji na čas.

Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal ob 10.45, Pogačar pa se bo v prvem kronometru po znameniti zmagi v predzadnji etapi lanskega Toura s starta pognal nekaj čez 13. uro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.