Pogačarja povsem zlomili, Slovenec ni uspel priti niti do cilja

Foto: Epa
Foto: Epa
Remco Evenepoel je še drugič v karieri z neverjetnim solo napadom dobil slovito klasiko San Sebastian, na kateri je za enega izmed glavnih favoritov veljal tudi naš Tadej Pogačar.
Oglej si celoten članek

Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je v velikem slogu drugič v karieri osvojil klasiko San Sebastian. S samostojno vožnjo v zadnjih 45 kilometrih je postavil nov rekord preizkušnje po prednosti pred zasledovalci. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je veljal za enega glavnih favoritov dirke, ni zmogel ritma najhitrejših in ni prišel skozi cilj.

Drugi je v San Sebastian (224,8 km) prikolesaril Rus s francoskim potnim listom Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), ki je za najhitrejšim zaostal minuto in 58 sekund, tretje mesto pa je zasedel Belgijec Tiesj Benoot (Jumbo Visma), ki je zaostal že za več kot dve minuti in pol.

Vodilni kolesar na lestvici mednarodne zveze Uci Tadej Pogačar, ki v zbirki klasik še nima naslova iz Baskije, po naporih na francoski pentlji ni bil kos najhitrejšim. Iz igre za zmago je odpadel že 66 kilometrov pred ciljem. Na dirki sta od Slovencev nastopila še Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in klubski kolega Pogačarja Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki tako kot Pogačar nista prišla skozi cilj.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Dvaindvajsetletni Evenepoel, ki je v San Sebastianu zmagal že leta 2019, ko je prvo leto vozil za ekipo Quick-Step, je odločilni korak naredil na vzponu na Erlaitz, kjer je ušel zasledovalcem in se po samostojni vožnji veselil druge odmevne zmage letos po aprilskem spomeniku Liege - Bastogne - Liege. S tem je pokazal odlično formo pred dirko v Španiji, ki se bo začela 19. avgusta.

"Danes sem se počutil super dobro. Bil sem svež, spočit in na vzponu na Jaizkibel sem natančno izpolnil načrt, ki smo si ga zadali. Kljub prednosti me je do cilja čakalo še zahtevno delo, saj sem vozil proti vetru," je po zmagi dejal Evenepoel.

Začetek dirke je sicer zaznamoval beg devetih kolesarjev, ki pa si niso nikoli uspeli privoziti prednosti večje od treh minut. Izmed deveterice so najdlje zdržali Manuele Boaro, Martijn Tusveld in Ibai Azurmendi, ki so bili ob silovitem tempu glavnine ujeti že med vzponom na Jaizkibel. Tu sta kontakt z najboljšimi izgubila tudi dva velika favorita, Pogačar in Maximilian Schachmann.

Potem ko se je nekaj nevarnih nasprotnikov rešil že med prejšnjim vzponom, pa je Evenepoel silovito napadel med vzponom na Erlaitz, ko mu je lahko sledil le Simon Yates, a se je tudi slednjega rešil v zadnjih dveh kilometrih vzpona. Yatesa je nato kmalu ujela skupina, ki so jo tvorili Bauke Mollema, Carlos Rodriguez, Sivakov in Benoot.

Kazalo je že, da bo Evenepoel v težavah, ko sta se v lov za njim izstrelila moštvena kolega iz ekipe Ineos Grenadiers, Sivakov in Rodriguez, ki sta ze vodilnim kolesarjem zaostajala vsega minuto, medtem ko so preostali trije zasledovalci zaostajali dodatne pol minute.

Toda vodeči Belgijec je na zadnjem vzponu dneva še dodatno povečal svojo prednost ter dosegel vrh dobrih 8 kilometrov pred ciljem s prednostjo dveh minut pred Sivakovim, ki se je izkazal za močnejšega od obeh Ineosovih kolesarjev.

Evenepoel je tako v zadnjih kilometrih že prešerno proslavljal svojo zmago, a vseeno uspel slaviti z rekordno prednostjo, saj je Sivakov na drugem mestu zaostal za minuto in 58 sekund.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:36 31. Julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od …

  • 22:42 30. Julij 2022.

    Zdaj se bo pa zagotovo podrl svet, ker Pogačar ni zmagal. Pač ni bil njegov dan, saj je tudi on …

  • 20:19 30. Julij 2022.

    A so mamile popustile Pugaćarju?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.