Pogi do etapne zmage, Vingegaardu odščipnil nekaj sekund

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Drugi dan v Pirenejih se je končal z etapno zmago Tadeja Pogačarja.
Oglej si celoten članek

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je po 16. etapi ostal še brez dveh pomočnikov. V torek je časovno zaporo zamudil oboleli Marc Soler, pred tokratno etapo, ki je štela štiri kategorizirane vzpone, pa je slovenski šampion ostal še brez svojega najboljšega pomočnika. Rafal Majka jo je včeraj skupil ob zaključnem vzponu, ko je ob Poljakovem narekovanju tempa počila veriga na njegovem kolesu. Majka je utrpel strgano mišico, nastop na 17. etapi pa tako ni prišel v poštev.

"Zdaj bo izjemno težko. Ostali smo le štirje, zelo mi je žal zaradi Rafala, ki se je sicer počutil dobro. Strgal si je mišico. Danes je poskušal nastopiti, a ni bilo mogoče. Borili se bomo naprej in ni še konec. Odstop Majke sicer marsikaj spremeni. Moram najti način, kako nadoknaditi čas," je odstop kolega pred etapo pokomentiral Pogačar, ki je za rumeno majico zaostajal 2 minuti in 22 sekund.

Etapa se je sicer začela s številnimi poizkusi kolesarjev, ki so se želeli odlepiti od glavnine in kreniti v beg, vendar niti en napad ni bil pretirano uspešen.

Šele ob prvem vzponu, kolesarji so krenili na prelaz Aspin (12 km/povprečni naklon 6,5 %), sta se odlepila Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Aleksej Lucenko (Astana). Za obema se je podalo še nekaj skupin kolesarjev, pri Jumbo-Vismi pa so bili naposled zadovoljni s sestavo ubežnih skupin ter so nekoliko popustili v tempu na čelu glavnine.

Ubežnikom se je poizkušal pridružiti tudi Romain Bardet (DSM), ki je po slabem torkovem dnevu padel na skupno deveto mesto. 

Aspin sta prva prečkala Pinot in Lucenko, na 10 sekund se jima je približal Simon Geschke (Cofidis), ki je pod vrhom močno pritisnil in si priboril še nekaj točk v boju za pikčasto majico, nato pa precej upočasnil. Bardet je na vrhu prelaza zaostajal 55 sekund, glavnina minuto in 20 sekund.

Po zelo kratkem spustu je sledil vzpon na Hourquette d'Ancizan (8,2 km/5,1 %). Do cilja je ostalo še 57 kilometrov.

Na čelo glavnine se je postavil Pogačarjev pomočnik Mikkel Bjerg, ki je kar precej razredčil skupino najboljših, med žrtvami Dančevega tempa se je od favoritov znašel Adam Yates (Ineos Grenadiers). 

Pinot in Lucenko sta tudi drugi vrh premagala združno, zasledovalna skupina z Bardetom je zaostajala nekaj manj kot minuto, povsem blizu pa so bili že tudi najboljši s tokrat izjemnim Bjergom.

Na spustu se je prednost vodilnega dvojca prepolovila, zasledovalna skupina se je približala, malce previdneje pa so se spuščali kolesarji okoli Jonasa Vingegaarda in Pogačarja.

Pred vzponom na Col de Val Louron-Azet (10,7 km/6,8 %) sta imela Pinot in Lucenko le še nekaj sekund prednosti pred zasledovalci, dvojec pa je bil nato tudi hitro ujet. V ozadju se je na čelo postavila trojica kolesarjev UAE - Bjerg, Brandon McNulty in Pogačar.

Takoj za kolo slednjega se je postavil nosilec rumene majice Vingegaard. Tudi ekipa Jumbo-Visma je ostala s trojico, Dancu sta bila na voljo Wout van Aert in Sepp Kuss.

Bjerg je 'odvil na stran', narekovanje tempa je prevzel McNulty, odpadel pa je van Aert, hitro pa so se v težavah znašli še nekateri kolesarji, med njimi tudi Enric Mas (Movistar) in David Gaudu (Groupama-FDJ). McNultyju so lahko sledili le Pogačar, Vingegaard, Kuss in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Petindvajset kilometrov pred ciljem je bil ujet tudi Bardet, dobre pol minute pred najboljšimi se je vozil takrat vodilni Andreas Leknessund (DSM). Odpadel je Kuss in Vingegaard je ostal sam ob McNultyju, Pogačarju in Thomasu.

Slednji je popustil 23 km pred ciljem, do vrha klanca so bili še trije kilometri, trojica pa je prehitela tudi Laknessunda. Razlika se je večala iz metra v meter.

Tik pred vrhom je Pogi napadel, a se Vingegaarda tudi tokrat ni uspel otresti. Ker napad ni bil uspešen, je slovenski as na spustu nekoliko upočasnil in počakal na McNultyja, ki je tako znova prevzel narekovanje tempa. Američanova pomoč je tudi na ravnini prišla še kako prav, boj najboljših na letošnjem Touru pa se je obetal za zaključni klanec do Peyragudesa (8 km/7,8 %).

Thomas in Kuss sta 14 km pred ciljem, 6 km pred začetkom klanca, zaostajala za dobro minuto. 

Na začetku vzpona je tempo še vedno narekoval McNulty, Pogačar pa se ob Američanovem ritmu ni odločal za napad. Odločitev je padla šele v zadnjih 500 metrih, ko sta najboljša za sabo pustila McNultyja. Prvi je poizkusil Slovenec, nato se je na čelo že postavil Danec, a ga je Pogačar v zaključku prehitel in kot prvi prečkal ciljno črto. Z bonusom je Vingegaardu odščipnil štiri sekunde.

McNulty je zaostal za 32 sekund, četrti Thomas pa dve minuti in sedem sekund. S tem je precej zaostal tudi za Pogačarjem v skupnem seštevku.

Razlika med Vingegaardom in Pogačarjem je zdaj dve minuti in 18 sekund.

Izidi 17. etape:
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)  	            03:25:51
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)             isti čas
  3. Brandon McNulty (ZDA/UAE Emirates)               + 0:32
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)             02:07
  5. Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan)                02:34
  6. Romain Bardet (FRA/DSM) 	                       02:38
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                    03:27
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/BORA-hansgrohe)             03:32
  9. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert)
 10. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)              isti čas
...
 78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)              25:23
123. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)              32:03
124. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)         isti čas

Skupni seštevek (17/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 67:53:54
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:18
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  4:56
  4. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      7:53
  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         7:57
  6. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           9:21
  7. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert)          9:24
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora - Hansgrohe)                9:56
  9. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                     14:33
 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                              16:35
...
 78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                2:55:08
 84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              3:05:31
107. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                3:32:52
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.