Pogija niso zlomili, ameriški 'Slovenec' do etapne zmage

Foto: Epa
Foto: Epa
Tadej Pogačar uspešno ubranil rumeno majico.
Oglej si celoten članek

V 15. etapi tokratne dirke po Franciji so se kolesarji spopadli na pirenejski etapi. Ta je vključevala kar tri vzpone prve kategorije ter med njimi tudi Port d'Envaliro na 2408 metrih nadmorske višine, kar je najvišja točka letošnje preizkušnje.

Na začetku današnje preizkušnje se je od glavnine oddaljila velika ubežna skupina z več kot 30 kolesarji, med njimi je bil tudi slovenski prvak Matej Mohorič. V ozadju se pri ekipi Tadeja Pogačarja niso pretirano obremenjvali in so ubežnikom dovolili veliko prednost, ta se je pred vstopom v zadnjih 50 kilometrov že nekoliko stopila in znašala okoli sedem minut. 

Ubežna skupina se je ob vzponu na Port d'Envaliro povsem razbila, po nekaj nenevarnih napadih, se je od ostalih ubežnikov oddaljil Nairo Quintana. Zelo aktiven je bil tudi Vincenzo Nibali. 

V ostanku glavnine so tempo navili kolesarji moštva Ineos Grenadiers, Pogačar je hitro izgubil moštvene kolege. V britanskem moštvu so pripravljali napad, v ospredju sta bila še Dylan van Baarle in Jonathan Castroviejo, ki sta zapustila ubežnike in čakala glavnino, da bi pomagala pri napadu. Pogačar se je sicer vozil za Richardom Carapazom in ga nadziral.

Na spustu je zaostal Guillaume Martin, sicer pred etapo drugouvrščeni v skupni razvrstitvi. Francoz je imel težave z zapenjanjem majice, ki je pod klanec plapolala na njem in ga ovirala ob visokih hitrostih. Za ubežniki, ki so se ponovno nekoliko združili, med njimi pa ni bilo več Mahoriča, je skupina z rumeno majico zaostajala okoli 5 minut.

Quintana je znova napadel na začetku zadnjega vzpona, kasneje je skupino z višjim tempom še dodatno razbil David Gaudu, naprej pa sta se odpeljala Sepp Kuss in Alejandro Valverde.

Foto: Epa Sepp Kuss

Španski veteran je nato hitro odnehal, Američan, ki ima tudi slovenske korenine, pa si je privozil kar lepo prednost. Ta je hitro naraščala.

Carapaz je naposked napadel, a mu je Pogačar sledil, obema pa tudi Jonas Vingegaard. Kasneje so se uspešno priključili še Ben O'Connor, Rigoberto Uran in Enric Mas. Ob naslednjem napadu, ki ga je uprizoril Vingegaard, je odpadel O'Connor, Pogačar pa je imel še naprej vse pod kontrolo. Uspešno je odbijal vse napade.

Kuss je na  vrh zadnjega vzpona prišel z 20. sekundami prednosti pred Valverdejem, na spustu pa se razlika ni manjšala. V ozadju se je Pogačar še naprej vozil s skupinico največjih tekmecev.

Američan, v zadnjih letih eden najboljših pomočnikov Primoža Rogliča, je prišel do svoje največje zmage v karieri, z več kot dvajsetimi sekundami zaostanka je bil drugi Valverde, tretje mesto je osvojil Nizozemec Wout Poels.

Pogačar in tekmeci so v cilj prišli z istim časom. Na drugo mesto se je znova prebil Uran (+5:18).

Foto: Epa Sepp Kuss

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.