Pogi večkrat ob rumeno majico, na koncu pa ugnal vse tekmece

Foto: Epa
Foto: Epa
Znova težka etapa do Tignesa, Tadej Pogačar jo je izkoristil za povečanje prednosti pred zasledovalci.
Oglej si celoten članek

Tadej Pogačar si je v osmi etapi z epsko predstavo prikolesaril rumeno majico, v naslednji pa jo je moral z moštvenimi kolegi že braniti. Pred dvema letoma je bila etapa, ki je vodila v Tignes prekinjena zaradi neurja, toče in zemeljskega plaza, tudi tokrat pa so se kolesarji na poti v znamenito smučarsko središče morali spopasti s slabim vremenom, Dež in mrzlo vreme sta vplivala na vožnjo mnogih kolesarjev, svetovni prvak Julian Alaphilippe se je na primer med etapo odločil kar za krajši premor ter za popolno zamenjavo mokrih oblačil.

V ospredju se je sicer na cesti znašlo kar nekaj ubežnih skupin, 50 kilometrov pred ciljem so se glavnini še najdlje odpeljali Kolumbijca Nairo Quintana in Sergio Higuita ter Avstralec Ben O'Connor. Ti so si pred glavnino okoli rumene majice nabrali že več kot osem minut prednosti, avstralski kolesar pa je tako virtualno vsaj začasno oblekel majico vodilnega, Pogačar je namreč pred etapo imel 0osem minut in 13 sekund prednosti pred 14. O'Connorjem. A panike v ekipi UAE Team Emirates ni bilo, mirno so vozili v ozadju. Njihovega tempa sicer ni mogel držati pred etapo drugouvrščeni Wout van Aert.

Foto: Epa Tadej Pogačar

V spustu s prelaza Roseland je Avstralec nekoliko popustil, Pogačar je tako tudi virtualno znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke. Opomin za najboljše je bil nato sicer grd padec člana UAE Brandona McNultyja, ki je na spustu na prvem mestu pogledoval nazaj, če mu kolegi sledijo, a je izgubil kontrolo nad kolesom in zgrmel v jarek. 

Nesreča Američana je bila precejšnje opozorilo, v glavnini so nadaljevali previdneje, O'Connor pa se je znova začasno prebil v vodstvo. Kolumbijca sta si medtem privozila več kot devet minut prednosti, še pred zadnjim dolgim vzponom v Tignes, ki je bil dolg 21 kilometrov, pa ju je ujel tudi Avstralec. Na ravnini se je prednost slednjega znova začela topiti.

Med trojico najboljših je prvi omagal Quintana, ob začetku vzpona pa se je zaostanek Pogačarja in ostalih spustil pod osem minut.

Sedemnajst kilometrov pred ciljem je O'Connor 'zlomil' še Higuito. Kazalo je, da je v igri zanj le še etapna zmaga, glavnina je na cesti namreč zaostajala že manj kot sedem minut. A v prvi polovici vzpona je Avstralec znova začel pridobivati na času, devet kilometrov pred ciljem je imel 7 minut in 51 sekund naskoka. Ob koncu bi mu za rumeno majico zadoščala prednost 8:03, saj je bilo očitno, da bo na cilju dobil tudi deset sekund bonusa. To mejo je presegel osem kilometrov pred ciljem.

Kilometer in pol kasneje je v skupini s Pogačarjem na čelo stopila ekipa Ineos Grenadiers, Pogi je ostal brez pomočnikov. Zanj je nevarnost predstavljal Richard Carapaz, ki mu je Slovenec brez težav sledil. Skok britanskega moštva je povzročil, da se je razlika do Avstralca še enkrat spustila pod osem minut.

Carapaz je naposled poizkusil z napadom, a ni šlo, Pogačar pa je krenil v protinapad in še enkrat več začel pridobivati sekunde proti tekmecem. Hitro je ostal povsem sam. O'Connor je prišel v cilj in tako do največjega uspeha v svoji karieri.

Foto: Epa Ben O

Medtem je slovenski as brzel proti ciljni črti. Pred njim so jo dosegli Italijana Mattia Cattaneo, ki je za Avstralcem zaostal za malce več kot pet minut, Sonny Colbrelli, Guillaume Martin in Franck Bonnamour. Pogačar je zaostal za šest minut in dve sekundi. Carapaz, Jonas Vingegaard, Enric Mas in Rigoberto Uran so v primerjavi s Slovencem izgubili dodatnih 32 sekund.

Pogačar ima zdaj dve minuti in sekundo prednosti pred O'Connorjem, Uran na tretjem mestu zaostaja že za 5:18. Kolumbijcu sledijo Vingegaard (+5:32), Carapaz (+5:33), Mas (5:47), Wilco Kelderman (+5:58), Lucenko (+6:12) in Martin (+7:02). Deseterico najboljših zaključuje David Gaudu (+7:22).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:05 4. Julij 2021.

    Vsaka čast Pogačarju!!! Armstrong je pa legenda!!!

  • 18:07 4. Julij 2021.

    Pogačar je mlad,poln pozitivne energije... .Zdaj 2×,če bo vse po sreči,pol pa še 3×,da se izenači z Indurainom in ostalimi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.