Pogum Risov dovolj le za časten poraz

Foto: Reuters gračnar švedska slovenija sp elitne divizije Foto: Reuters gračnar švedska slovenija sp elitne divizije Foto: Reuters švedska slovenija sp elitne divizije Foto: EPA gal koren johan fransson slovenija švedska sp elitne divizije Foto: EPA marcel rodman niklas persson slovenija švedska sp elitne divizije Foto: EPA par marts slovenija švedska sp elitne divizije Foto: Reuters matjaž kopitar švedska slovenija sp elitne divizije Foto: Reuters robar eriksson slovenija švedska sp elitne divizije Foto: Reuters kronwall sabolič enroth slovenija švedska sp elitne divizije Foto: EPA kronwall sabolič švedska slovenija sp elitne divizije Foto: EPA gračnar danielsson švedska slovenija sp elitne divizije Foto: EPA pettersson gračnar švedska slovenija sp elitne divizije Foto: EPA švedska slovenija sp elitne divizije Foto: EPA tavželj hjalmarsson švedska slovenija sp elitne divizije
Slovenska hokejska reprezentanca je v 6. kolu skupinskega dela svetovnega prvenstva elitne divizije proti domačinom Švedom izgubila z 2:0. Blestela sta oba vratarja, Risi pa zdaj potrebujejo zmago nad Kanado v ponedeljek, ob tem pa Danci ne smejo osvojiti niti točke, da bi četa Matjaža Kopitarja ostala med elito.
Oglej si celoten članek


Slovenski selektor Matjaž Kopitar se je odločil za novo menjavo v golu, prvič na tem prvenstvu je med vratnici zadrsal Luka Gračnar. Na prvih treh tekmah in v petek proti Čehom je gol Slovenije branil Robert Kristan, proti Švici pa Andrej Hočevar. Pri Švedih je mrežo čuval Jhonas Enroth.

Reprezentanca Švedske je odločno začela srečanje, v uvodnih trenutkih so bili domačini zelo agresivni, toda Gračnarja niso resneje ogrozili. Po slabih treh minutah je bil zaradi zavlačevanja izključen Andrej Tavželj in Gračnar je moral prvič pokazati nekaj več znanja, da je slovenska mreža ostala nedotaknjena. 

V osmi minuti so imeli Švedi nov "power-play", tokrat je moral na klop Luka Tošić. Tudi v drugo so Risi vzdržali in ostali v igri za presenečenje. Prvo lepšo priložnost za naše je po prodoru Žige Jegliča ob koncu 11. minute imel Robert Sabolič, Enroth je ostal nepremagan. Še bolj obetavna možnost za vodstvo Slovenije je prišla v 13. minuti, ko sta bila v razmaku pol minute zaradi spotikanja kaznovana Gabriel Landeskog in Petter Granberg, toda Slovenci niso dobro izkoristili igre petih proti trem. Do konca so domačini še naprej prevladovali, toda Gračnarja niso ugnali. V prvih 20 minutah so "vikingi" sprožili kar 19 strelov, Risi pa le 4. 

Gračnar klonil šele po 23 strelih

Druga tretjina se je začela s pričakovanim pritiskom domačinov. Kmalu so zapretili tudi naši, blizu gola je bil Rok Pajič. Švedi so vendarle prišli v prednost v 26. minuti, ko so izkoristili slabo potezo naših, ki so menjavo opravili v nepravem trenutku. Z nizkim strelom v daljši kot je zabil Landeskog, podajo pa sta vpisala Granberg in Johan Fransson. To je bil 23. strel na Gračnarjev gol.

Foto: Reuters kronwall sabolič enroth slovenija švedska sp elitne divizije Tudi po vodstvu so imeli prevlado na ledu Švedi, Slovenci pa so nekajkrat skušali zapretiti iz protinapadov. V enem izmed njih je Klemen Pretnar za las zgrešil podajo na dobro postavljenega Davida Rodmana. V 33. minuti je bil zaradi zadrževanja izključen Sabahudin Kovačević. In ravno takrat se je Risom ponudila najlepša priložnost, po napaki Skandinavcev je popolnoma sam pred Enrotha zadrsal Mitja Robar, mariborski branilec pa je nastreljal domačega vratarja.

Še ena izjemna priložnost za naše se je pokazala v 37. minuti, do čistega strela iz oddaljenosti nekaj metrov je prišel Boštjan Goličič, spet je bil na mestu Enroth. Takoj zatem je bil zaradi nepravilnega naleta kaznovan Rok Tičar. Tudi tokrat so se Slovenci ubranili in druga tretjina se je končala z minimalnim vodstvom Švedov. V tem delu igre so Švedi sprožili 15 strelov, Slovenci pa le 5.

Pettersson zagotovil miren zaključek

Zadnji del igre se je začel slabo za fante s sončne strani Alp, že v 42. minuti je bil zaradi zadrževanja Calleja Järnkroka z dvema minutama kaznovan David Rodman. Švedi pa kljub pobudi niso izpeljali izdelane akcije in iz tribun so se vse pogosteje slišali žvižgi. Kot da je to prebudilo domače, ki so takoj zadeli prek Fredrika Petterssona, potem ko mu je po prodoru za golom asistiral Niklas Hjalmarsson.

Nekaj sekund po podvojitvi zaostanka je šel na klop za kaznovane še Aleš Kranjc, ta "power-play" so naši ubranili. V 47. minuti so Slovenci prišli še do enega obetavnega strela, kmalu je bil nato izključen Staffan Kronwall. Ob koncu dveminutne kazni se je pred golom znašel Gal Koren, Skandinavci so še pravočasno blokirali njegov poizkus.

V 53. minuti sta lepo kombinirala Jeglič in Tičar, po nekaj sekundah pa so naši spet imeli igralca več, saj je moral zaradi visoke palice na klop Henrik Tallinder. Hitro je s projektilom zapretil Kranjc, Enroth je bil udarcu kos, tako kot novemu poizkusu Jegliča nekaj trenutkov kasneje. Dve minuti zatem je švedski vratar ustavil še dober strel Pajiča. 

V zadnjem delu igre so Švedi sprožili le 6 strelov, Slovenci pa 12. Na koncu tekme je izjemni Luka Gračnar ob svojem debiju zabeležil kar 38 obramb, Jhonas Enroth pa je za "shoot-out" ubranil 21 poizkusov.

Švicarji ohranili upanje za Slovence

Foto: EPA danska švica sp elitne divizije jensen vauclair Reprezentanca Švice nadaljuje z odličnimi predstavami na letošnjem svetovnem prvenstvu. Odpor Danske so sicer lomili do zadnje tretjine, a vseeno dokaj zanesljivo vpisali nove tri točke, s katerimi so zopet skočili na vrh skupine in ohranili nekaj upanja tudi za Slovence, ki tako lahko še ujamejo "vikinge".

Že v drugi minuti je Švico v vodstvo popeljal Luca Cunti, vodstvo je v 32. minuti podvojil Ryan Gardner. Le dve minuti kasneje je za Dance znižal Jesper Jensen, in tako ni bilo pred zadnjim delom igre še nič odločenega. V zadnji tretjini sta zmago Švice potrdila Reto Suri v 44. in Nino Niederreiter v 55. minuti.

SP elitne divizije, izidi:

Skupina A (Stockholm)

Švica : Danska 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Cunti (2), Gardner (32), Suri (44), Niederreiter (55); Jensen (34)

Švedska : Slovenija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Landeskog (26), Pettersson (43)

Norveška : Belorusija 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Skroder (4, 26), Bastiansen (55); Kulakov (59)

 

 

 

 

 

 

 

 Skupina B (Helsinki)

ZDA : Francija 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)
Gionta (8), Butler (18), Stastny (52), Moss (54); Hecquefeuille (29),Treille (59)

Finska : Avstrija 7:2 (2:0, 1:0, 4:2)
Pihlstrom (5), Savinainen (9, 58), Kontiola (29), Korpikoski (50), Hagman (51), Koskiranta (56); Lukas (41), Herburger (43)

Nemčija : Latvija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Ullmann (29), Hager (44)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.