"Polfinale bi bil vrhunski uspeh"

Foto: Žurnal24 rasho_nesterovic3_despot
Nekdanji kapetan reprezentance Rašo Nesterović verjame, da se izbranci Memija Bečirovića na svetovnem prvenstvu v Turčiji lahko uvrstijo visoko. "Super bi bilo, če bi se uvrstili v četrtfinale."
Oglej si celoten članek
Bogata kariera. Nesterović je otrok Slovana, v Evropi pa je igral še za Partizan, Paok, Olimpijo in bolonjski Kinder. Leta 1999 se je preselil v ligo NBA in branil barve Minnesote, San Antonia (osvojil je šampionski prstan), Toronta in Indiane. Pri 34 letih še ni rekel zadnje.

Rašo, še en teden je do začetka svetovnega prvenstva v Istanbulu; kaj napovedujete slovenski reprezentanci?
Dosti bo odvisno od prvih tekem – kako bodo prebili led in začeli prvenstvo. Dobro je, da prvo tekmo igrajo proti Tuniziji, ki spada med malce manj zahtevne nasprotnike, čeprav lahkih tekem ne bo.

V skupini C bodo s Slovenijo igrale tudi reprezentance ZDA, Brazilije in Hrvaške ...
Skupina definitivno ni lahka. Vse omenjene države bodo za slovensko izbrano vrsto še kako trd oreh. Verjamem pa, da bodo naši do začetka prvenstva naredili še nekaj korekcij v svoji igri, potem pa bodo na dobri poti do visoke uvrstitve. Samo da bodo vsi zdravi in da ne bo poškodb, pa bo vse v redu.

Prvenstvo boste spremljali prek malih zaslonov. Kakšna uvrstitev bi vas zadovoljila kot navijača?
Super bi bilo, če bi se uvrstili v četrtfinale.

Nekateri želijo zmanjšati pomen svetovnega prvenstva, češ da je pomembnejše evropsko prihodnje leto, kjer se bo delilo več vstopnic za nastop na olimpijskih igrah 2012. Kakšno je vaše mnenje?
Svetovno prvenstvo je svetovno prvenstvo, mislim pa, da si ni treba beliti glave s tem, kaj bo, če ne bo polfinala. Konkurenca je res zelo močna. Če bi se Slovenija z nepopolno postavo uvrstila med najboljše štiri, bi bil to res vrhunski uspeh. Naslednje leto je na sporedu evropsko prvenstvo, ki bo pomembno zaradi kvalifikacij na olimpijske igre v Londonu.

Če bi se Slovenija z nepopolno postavo uvrstila med najboljše štiri, bi bil to res vrhunski uspeh.
Rašo Nesterović
Prvenstvo v Turčiji bo v znamenju številnih odpovedi igralcev največjega formata. Zakaj se to dogaja?
Vzrok je zasičenost s košarko, s treningi. Prisoten je še strah pred poškodbami. Pomembno dejstvo je tudi to, da so klubske sezone vse daljše. Tekem je vedno več, napori v klubu so zato vse večji. Dosti igralcev se tega ustraši, malo pa so tudi utrujeni.

Kdo ima največ možnosti za zlato kolajno?
Američani in Španci. Med tema dvema ekipama se bo odločalo o prvaku. Američani so v pripravljalnih tekmah igrali izjemno prepričljivo. Nimajo veliko zvezdnikov, kar je lahko zelo pozitivno.

Pri Sloveniji so v pripravljalnih tekmah bolje igrali zunanji igralci, medtem ko se centrska linija ni izkazala ...
Mislim, da ni tako. Vse skupaj še ne deluje, kot je treba. Ni še tiste prave uigranosti. Verjamem pa, da bo v Turčiji vse v redu. Ko se bodo začele prave tekme, ne bo teh težav. Ni pa tako, da je ena linija močnejša od druge. Morda je res bolje delovala zunanja linija, ampak to je bilo zato, ker je bila bolje uigrana. Ko se bodo vklopili še centri, bo vse dosti lažje.

Pred dnevi je Slovenija dobila pomembna športna objekta. Kako ste videli odprtje v Stožicah?
Super! Slovenija je z dvorano in stadionom končno dobila objekta, ki si ju zasluži. Uspehi košarkarjev, nogometašev, rokometašev in drugih športnikov so dokazali, da Slovenija potrebuje nekaj takega. Polno dvorano je zdaj treba ohranjati z dobrimi rezultati. Občutek je bil fenomenalen!

Definitivno! Polna dvorana, 12 tisoč ljudi, vsi na nogah ... To zagotovo zamika vsakogar!
Rašo Nesterović
Dvorana je zelo akustična. Vas je zamikalo, da bi kdaj zaigrali v takem vzdušju?
Definitivno! Polna dvorana, 12 tisoč ljudi, vsi na nogah ... To zagotovo zamika vsakogar!

Prav nova dvorana v Stožicah bo pomemben argument pri kandidaturi Slovenije za evropsko prvenstvo 2013. Jo podpirate?
Seveda, to je super! To ni dobro samo za košarko, ampak za ves slovenski šport in vso Slovenijo. To je priložnost za izjemno promocijo države, definitivno.

To je velika želja zaposlenih na Košarkarski zvezi Slovenije. Kako ocenjujete delovanje krovne organizacije?
Na zvezi delajo super. S prihodom Mateja Avanza so zadeve postale dosti bolj organizirane, modernizirane. Zveza je končno postala taka, kot mora biti.

Želi četrtfinale. (Foto: Saša Despot)

Po dolgih letih igranja v ligi NBA ste se odločili za vrnitev v Evropo in podpisali dveletno pogodbo z grškim velikanom Olympiacosom.
V klub sem prišel z velikimi ambicijami, kar so potrdili tudi z mojim prihodom. To mi ustreza. Pred menoj je še nekaj let igranja in s klubom bi rad osvojil čim več lovorik. O razliki med igranjem v Evropi in NBA pa bom lahko povedal kaj več, ko se bo začela sezona.

Je možno, da bi kdaj zaigrali tudi za Olimpijo?
Ne, v tem trenutku ne vidim možnosti za kaj takega. V mislih imam samo Olympiacos, potem bomo pa videli, kako in kaj naprej.

Kakšne pa so možnosti, da na evropskem prvenstvu prihodnje leto spet oblečete slovenski dres?
Majhne. Pri sebi sem se odločil, da je bilo to to. Tudi mladi so dokazali, da so sposobni, da so boljši od mene. Mislim, da ni potrebe, da bi se vrnil v reprezentanco.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.