Polom slovenskega tabora

Foto: Profimedia Aksel Lund Svindal
Norvežan Aksel Lund Svindal je še četrtič postal zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Beaver Creeku.
Oglej si celoten članek

Le 15 stotink je za Aksel Lund Svindalom na drugem mestu zaostalŠvicar Beat Feuz za svoje tretje smukaške stopničke na tem prizorišču. Za manjše presenečenje je s tretjim mestom poskrbel Nemec Thomas Dressen (+0,49) za krstne stopničke v svetovnem pokalu.

Svindal, ki bo 26. decembra dopolnil 35 let, je prav v Beaver Creeku, na progi Birds of prey/Golden Eagle (Ptice ujede/Zlati orel) znova našel zmagovite občutke. Norveški as je vpisal še šesto zmago v Beaver Creeku, četrto smukaško. Norvežan je skupno osvojil že 33 zmag v svetovnem pokalu, trinajst od teh je smukaških. Svindal je prvo zmago v sezoni ter prvo zmago v zadnjih 22 mesecih osvojil s startno številko 1. Da je v pripravljalnem obdobju dobro delal in da so težave s poškodbami le še slab spomin, je dokazal že na uvodnem moškem smuku sezone s tretjim mestom v kanadskem Lake Louisu.

Svindalu se je najbolj približal Feuz, ki je v Lake Louisu dobil spopad z Norvežanom. Takrat je Svindala ugnal za 32 stotink sekunde. Za odlično predstavo je s številko 27 poskrbel Italijan Christof Innerhofer, ki se je izstrelil na četrto mesto (+0,54).

Slovenska smukaška ekipa je prvič onstran Atlantika ostala praznih rok, saj se nihče od slovenskega smukaškega kvinteta ni uvrstil med dobitnike točk. Brez točk sta ostala tudi Boštjan Kline in Martin Čater, ki sta se na zadnjih treh tekmah vsakič uvrstila v prvo trideseterico.

Najboljši slovenski smukač Kline, ki je letos februarja na smuku v Kvitfjellu osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, s startno številko 15 ob prihodu v cilj ni prehitel nobenega od tekmovalcev. Zaostanek 3,07 sekunde (48.) je bil prevelik za odmevnejši dosežek in za točke. Tudi Čatru, ki je bil hitrejši za 17 stotink od Klineta, se vožnja ni posrečila, saj je ostal na 45. mestu daleč od točk. Za Čatrom je šel na progo Klemen Kosi (+2,61), ki je bil od Slovencev z 38. mestom najbližje točkam. Te je zgrešil za 52 stotink sekunde. Na startu sta bila tudi Miha Hrobat (+4,16; 63.) in Tilen Debelak (+4,44; 64.).

Trojni spored v Beaver Creeku se bo sklenil v nedeljo z veleslalomom, na katerem bosta slovenske barve branila Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Naslednji preizkušnji v superveleslalomu in smuku bosta 15. in 16. decembra v italijanski Val Gardeni.

V skupni razvrstitvi v boju za veliki kristalni globus sta na vrhu seštevka po petih tekmah skorajda izenačena Norvežana Kjetil Jansrud (249) in Svindal (245), razlika med njima znaša le štiri točke. Prvi izzivalec norveškega dvojca Feuz zaostaja 41 oziroma 44 točk. Zaostanek Vincenta Kriechmayrja za Jansrudom na četrtem mestu znaša 51 točk.

Feuz s 180 točkami vodi v posebnem smukaškem seštevku, 20 točk manj ima na drugem mestu Svindal, tretji je Avstrijec Matthias Mayer (102).

Podrobnejši rezultati so TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.