"Pomembno je, da sem dobro začela"

Foto: EPA
Foto: EPA
Tina Maze bo v petek na smuku na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku na drugi ženski preizkušnji na tem SP skušala po srebru v superveleslalomu osvojiti še drugo odličje.
Oglej si celoten članek

Olimpijska zmagovalka v smuku lani v Sočiju je med glavnimi favoritinjami tudi za tokratno zmago. Slovenske barve bosta branili še Ilka Štuhec in Vanja Brodnik.

Na progi Ptic roparic, ki ima start na nadmorski višini 3440 metrov, cilj pa na 2730 metrih, ima Mazejeva priložnost, da osvoji novo odličje in pozneje tudi vseh pet posamičnih medalj na SP. To je leta 1999 prav v Beaver Creeku uspelo Norvežanu Lasseju Kjusu."Ta dosežek sem videla po televiziji. Zavedam se, da lahko to ponovim. Najmanj, kar lahko naredim, je, da poskusim. Toda zavedati se je treba, da je zelo težko menjati v tako kratkem času posamične discipline in biti pri tem povsem na vrhu," je stvarna 31-letna Mazejeva.

S kolajno več od Vonnove

Črnjanka je s sedmimi medaljami, ki jih je doslej osvojila na SP, že zdaj najboljša med aktivnimi smučarkami. Je tudi pred ameriško zvezdnico Lindsey Vonn, ki se bo med prvo deseterico večne lestvice zavihtela šele, če bo na zmagovalnih stopničkah v smuku. Doslej je namreč osvojila šest medalj.

Tridesetletna Vonnova je na torkovi superveleslalomski preizkušnji prevzela vodstvo, navdušeno občinstvo, ki ga je Mazejeva slišala celo do starta, pa je povsem onemelo le minuto in deset sekund pozneje, ko je povedla Mazejeva. V nekoliko boljših pogojih z manj vetra je nekaj minut pozneje s tremi stotinkami prednosti zlato osvojila Avstrijka Anna Fenninger.

"Dva tedna sem čakala na tak rezultat"

Po prejemu odličja in drugih obveznosti pozno zvečer je Mazejevi prav prišel prost sredin dan, saj je zaradi slabega vremena odpadel trening smuka. S srebrom je že prebila led in negotovost, ki jo je spremljala po zadnjih tekmah svetovnega pokala pred SP.

"Zame se je SP začelo zelo dobro. Kar dva tedna sem čakala na tak rezultat. V Cortini nisem dosegla nič pametnega, v St. Moritzu tik pred SP tudi ne. Končno je uspel preboj. Vsaka medalja je veliko vredna in je pomembna. Stvari se sicer spreminjajo in dan ni enak dnevu, pomembno pa je, da sem dobro začela," je bila po prvem nastopu zadovoljna Mazejeva.

Želi si boljše vreme

Manj od svojih pričakovanj, pa tudi o želja gostiteljev prvenstva in ameriške javnosti, je uspelo Vonnovi. Smuk je njena zadnja priložnost, da na domačem smučišču in domačem SP osvoji zlato medaljo.

"Želim si, da bi imeli na smuku boljše vreme, kot na prvi tekmi, ko so se zaradi spremenljivega vetra med tekmo od tekmovalke do tekmovalke pogoji zelo spreminjali. Sama sem se počutila, kot da bi smučala proti vetru. Zlato sem kljub temu zgrešila za 15 stotink," je povedala Vonnova, članica smučarskega kluba iz Vaila, ki je uradni center prvenstva, čeprav tekmovanja potekajo višje v gorah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:12 5. Februar 2015.

    Bravo NAŠA Tina!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.