Najbolj nora tekma v ligi prvakov, šok na obeh straneh

Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa
Naravnost kaotične scene na Stamford Bridgu, kjer je sodnik v eni minuti izključil dva osrednja branilca Ajaxa. S tem je pripomogel k epskemu preobratu Chelseaja, ki se je vrnil z roba prepada in se veselil prigarane točke (4:4).
Oglej si celoten članek

Sinočnja tekma lige prvakov med Chelseajem in Ajaxom (4:4) je bila ena izmed najbolj nenavadnih v zgodovini tega elitnega tekmovanja.

Slabih 40.000 gledalcev na stadionu Stamford Bridge je bilo priča dvema avtogoloma, dvema rdečima kartonoma, razveljavljenemu golu in in epski vrnitvi domačega moštva.

Ajax je na tekmi že vodil s 4:1, tudi po zaslugi dveh golov angleškega velikana, nato pa dobrih 20 minut pred koncem rednega dela izgubil oba osrednja branilca.

Chelsea je še pred dvojno izključitvjo, ki je močno razburila gostujoče nogometaše, kaotičnemu dogajanju na zelenici pa so se čudili tudi angleški nogometni analitiki, znižal na 2:4, v nadaljevanju pa izkoristil številčno premoč in z dvema hitrima goloma prišel do težko prigaranega remija.

Ajax je od 69. minute igral z devetimi nogometaši, potem ko sta bila v razmaku nekaj sekund izključena kar dva osrednja branilca. Daley Blind je najprej storil prekršek nad Abrahamom, a je sodnik pustil prednost, nato pa je strel Calluma Hudsona-Odoija zadel roko Joela Veltmana.

Italijanski sodnik je najprej z drugim rumenim kartonom kaznoval Blinda, temu pa je sledila burna razprava z nogometaši Ajaxa. Manj kot minuto kasneje je drugič porumenel še Veltman, s čimer je Ajax ostal brez obeh osrednjih branilcev.

Foto: Epa

Chelsea je imel na voljo enajstmetrovko, za znižanje izida pa je zadel Jorginho. Za delitev točk je tri minute kasneje poskrbel rezervist Reese James.

Gostje so sicer povedli že v drugi minuti srečanja z avtogolom Abrahama, prednost je nato v 20. minuti povišal Quincy Anton Promes, po dobre pol ure igre pa je lastno mrežo zatresel še Kepa.

Po zadetku Donnyja van de Beeka je v 53. minuti je bila tekma takorekoč odločena, stadion pa se je začel prazniti, saj so številni navijači Chelseaja zapustili prizorišče, kar je najstrožje obsodil nekdanji rdeči vrag Rio Ferdinand.

Nato pa se je začelo.

Zmedeni celo analitiki

"Nastal je popoln kaos," je komentiral Ferdinandov sogovorec, strokovni komentator BT Sporta Gary Lineker. "To je bil nogomet v stilu divjega zahoda," je dodal. 

"Pojma nismo imeli, kaj se dogaja. Vsi smo samo sedeli in se spraševali, kaj je zdaj to. Že ob polčasu smo napovedali, da si bo eden od branilcev prislužil izključitev. Prekršek Blinda je bil nedvomno za rumeni karton. Nato še igra z roko," je dejal Ferdinand.

Foto: Epa

Chelsea je bil v 78. minuti celo na pragu popolnega preobrata, a je bil zadetek Cesarja Azpilicuete razveljavljen zaradi roke Abrahama.

Usodni trenutek

Gostujoči strateg je le nemočno gledal, kako mu zmaga polzi iz rok. "En trenutek je spremenil vse. Nad Blindom je bil storjen prekršek. Potem strel na gol in roka. Dva rdeča kartona. Večkrat smo bili kaznovani. Blind in Veltman bosta zdaj počivala eno tekmo. Razočarani smo, a želimo ostati pozitivni,"  je mirno kri ohranil šef Ajaxa Erik ten Hag.

Foto: Epa

Precej bolj čustven in neposreden je bil srbski zvezdnik Dušan Tadić. "Bili smo veliko boljši. Vodili smo s 4:1 in vse je bilo pod nadzorom, nato pa nam je en človek vse ukradel. Veliko razočaranje. Morali bi govoriti o Ajaxu in o dobri predstavo, vendar ne moremo, ker smo bili okradeni s strani enega človeka. Videli ste prekršek nad Blindom, kar bi pomenilo, da ne on ne Veltman ne bi dobila kartona. Še nikoli nisem videl trojne kazni," se je jezil Srb.

Lampard: Nerazložljivo!

Tudi domači strateg Frank Lampard, ki je v karieri samo na klubski ravni odigral kar 647 tekem, je priznal, da česa takšnega še ni videl.

"Bil sem priča norim in izjemnim dogodkom, vendar ne verjamem, da sem bil kdaj del takšne tekme. Za preobrat po tako velikem zaostanku potrebuješ prave osebnosti. Pri 4:1 bi lahko zlahka obupali, vendar nismo. Ne znam pojasniti, kaj se je zgodilo," je dejal nekdanji angleški nogometaš in zasluge za zmago prispisal izkušnjam njegovih igralcev.

"Jorginho in njegova mirna glava, Mateo Kovačić, Willian, Azpilicueta... Vsi ti igralci so bili naša gonilna sila in res sem užival v tem," je zaključil Lampard.

Foto: Epa

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.