"Popolna sramota za svetovno prvenstvo."

Foto: Epa ryoyu kobayashi
Organizatorji tekme na srednji napravi so kljub katastrofalnim razmeram vztrajali pri izvedbI in najboljše po prvi seriji oropali priložnosti za medalje.
Oglej si celoten članek

Tekmo v Seefeldu, s katero se je končal posamični tekmovalni program nordijskega SP v smučarskih skokih, je v razmerah na meji regularnosti dobil Poljak Dawid Kubacki, ki se je na najvišjo stopničko zavihtel s 27. mesta. Srebrni Kamil Stoch je v finalu pridobil 16 mest, bronasti Stefan Kraft pa sedem.

Črna pika Kaos v Seefeldu, tekma na meji regularnosti

Mešani občutki "Po prvi seriji so robantili Poljaki, zdaj smo jezni mi."

Najboljša deseterica po polovici tekme, v kateri sta bila tudi dva Slovenca, Žiga Jelar na tretjem in Peter Prevc na petem, v finalu ni imela poštenih možnosti za tekmovanje. Zaradi obilnega sneženja je smučina postajala vse počasnejša, razlike v hitrosti pa so presegale 2 km/h. Žirija bi morala tekmovanje prekiniti, vendar se za to ni odločila. Med največjimi osmoljenci je bil tudi favorit tekme in vodilni po prvi seriji Ryoyu Kobayashi, ogromno pa so izgubili tudi drugi z dobrim izhodiščem za napad na odličja.

Foto: Epa seefeld

"Skakalcem ni bila dana možnost tekmovati v vsaj približno enakovrednih razmerah," se je v neposrednem prenosu na drugem programu RTV Slovenije jezil komentator Aleš Potočnik. "Žirija si zasluži črno piko. Slabo. Zelo slabo. Katastrofa od odločitev žirije. Lahko rečemo sramota. Popolna sramota za svetovno prvenstvo. Tudi najboljšemu v svetovnem pokalu ni bilo dano, da se bori za naslov svetovnega prvaka. Tole tekmo so povsem pokvarili tisti, ki jo vodijo. Čestitke Poljakom, a tekmeci niso imeli pravih možnosti," je pristavil.

Foto: Saša Despot Jelko Gros Njegovemu mnenju se je pridružil tudi tehnični delegat in strokovni komentator Jelko Gros, ki ima tem področju ogromno izkušenj. "Skakalce, ki so imeli pozicijo, bi morali zaščiti. Zdaj si ne upajo razveljaviti finalne serije, saj je Kobayashi v prvi seriji naredil skok v nemogočih razmerah," je v neposrednem prenosu povedal Gros in dodal: "Tekmovalci so bili v težki situaciji. Žirija je želela samo odkljukati tekmo. Če bi pravilno odreagirali, bi morali tekmo prekiniti in jo začeti še enkrat. Lahko bi jo izvedli tudi jutri."

Tudi prvo serijo so zaznamovali spremenljivi pogoji, vendar so bili ti precej bolj izenačeni: "Menim, da je žirija naredila napako. Hudo napako. Če htirost pade za 2 km/h, je treba tekmo prekiniti. V prvi seriji so bili tekmovalci kaznovani z 0,5 km/h, v drugi seriji je bil Kobayashi kaznovan z 2,7 km/h, kar pomeni približno 15 metrov," je še povedal Gros.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:31 2. Marec 2019.

    Kakšna sramota ? Sramota bi bila če bi se to zgodilo v Sloveniji ali na Češkem .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.