Popolno norveško slavje v prologu

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Norveška smučarska tekačica Marit Björgen (6:03,2) je zmagovalka prologa na zaključku svetovnega pokala v Falunu. Drugo mesto na 2,5 kilometra v prosti tehniki je osvojila Švedinja Charlotte Kalla (+4,4), tretja je bila Američanka Kikkan Randall (+6,6). Edina Slovenka Katja Višnar je bila na 48. mestu (+44,6) med 51 uvrščenimi tekmovalkami.
Oglej si celoten članek

V Falunu se je danes začel sklepni del sezone v smučarskem teku. Slovenske barve na severu Evrope brani zgolj Katja Višnar, ki je vrhunsko nastopila pred dvema dnevoma na klasičnem sprintu v Stockholmu, kjer je bila peta. Tokrat Višnarjevi ni šlo vse po načrtih, tekma pa je potekala tudi v njej manj priljubljeni prosti tehniki.

Višnarjeva je slabo krenila že s starta in bila že na polovici prepočasna, da bi se prebila med najboljše. Zaostanek za najhitrejšimi je bil prevelik, razlike pa ji ni uspelo zmanjšati niti v drugem delu proge, ko sledi spust in ciljna ravnina.

Tekmice niso imele večjih težav. Björgenova je krenila na vso moč, imela na polovici proge tudi prednost pred ostalimi, ki jo je do cilja le še povečala. Švedinja Kallova je postavila najboljši izid v cilju, a le do prihoda Norvežanke v cilj. Za njo je zaostala tudi vodilna v skupnem seštevku, Poljakinja Kowalczykova, ki je bila na koncu peta. "Danes je bil zame dober dan. Proga mi je zelo ustrezala, v nogah sem imela dober občutek. Bila sem nekoliko počasnejša na spustu, ampak na splošno je počutje dobro. Dobro je tudi, da sem bila pred Kowalczykovo," je po tekmi dejala Marit Björgen.

A prolog je le prva etapa tridnevnega zaključka v zibelki švedskega smučarskega teka. V soboto je v Falunu na sporedu 10 km klasično za ženske in 15 km za moške, v nedeljo pa še 10 in 15 km zasledovalno v prosti tehniki.

Petter Northug dopolnil norveški uspeh

Norveški smučarski tekač Petter Northug (5:20,7) je zmagovalec prologa v moški konkurenci Drugo mesto na 3,75 kilometra v prosti tehniki je osvojil njegov rojak Paal Golberg (+2,1), tretji pa je bil še en Norvežan Anders Gloeersen (+2,9).

V soboto je v Falunu na sporedu 10 km klasično za ženske in 15 km za moške, v nedeljo pa še 10 in 15 km zasledovalno v prosti tehniki.

Finale svetovnega pokala, 2,5 km prosto (Ž):

1. Marit Bjorgen (Nor) 6:03,2
2. Charlotte Kalla (Šve) + 4,4
3. Kikkan Randall (ZDA) 6,6
4. Astrid Jacobsen (Nor) 7,1
5. Justyna Kowalczyk (Pol) 10,8
6. Heidi Weng (Nor) 11,2
7. Holly Brooks (ZDA) 12,3
8. Jessica Diggins (ZDA) 14,2
9. Celine Brun-Lie (Nor) 14,9
10. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)17,0
...
48. Katja Višnar (Slo) 44,6

Finale svetovnega pokala, 3,75 km prosto (M):

1. Petter Northug (Nor) 5:20,7
2. Paal Golberg (Nor) + 2,1
3. Anders Gloeersen (Nor) 2,9
4. Calle Halfvarsson (Šve) 3,4
5. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 4,0
6. Finn Hagen Krogh (Nor) 5,7
7. Eirik Brandsdal (Nor) 6,8
8. Marcus Hellner (Šve) 8,3
9. Aleksander Legkov (Rus) 8,8
10. Aleksej Poltoranin (Kaz) 9,2

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.