Portugalci kot prvi v zgodovini

Foto: EPA
Foto: EPA
Stadion v Lyonu bo v drevi ob 21. uri gostil prvo polfinalno tekmo na evropskem prvenstvu v Franciji.
Oglej si celoten članek

Na nasprotni strani igrišča si bodo stali igralci iz Walesa in Portugalske, v središču pozornosti pa bosta zagotovo prva zvezdnika obeh ekip in soigralca pri madridskemu Realu - Gareth Bale in Cristiano Ronaldo.

Otoška država se je nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo prebila med štiri najboljše ekipe na letošnjem sklepnem turnirju. V skupinskem delu je najprej premagala Slovaško z 2:1, nato izgubila proti Angliji z 1:2, v tretji tekmi pa po zmagi nad Rusijo s 3:0 osvojila prvo mesto v skupini B.

Izjemno zreli predstavi je pokazala v dosedanjih dveh tekmah na izločanje, v osmini finala je ugnala Severno Irsko z 1:0, v četrtfinalu pa eno glavnih favoritinj za končno zmago Belgijo s 3:1. Ob tem kaže omeniti, da se je Wales prvič v svoji nogometni zgodovini uvrstil na evropsko prvenstvo, na svetovnem pa je edinkrat nastopil davnega leta 1958 na Švedskem.

Portugalci brez zmage po rednem delu

Portugalska pot do polfinala je veliko bolj trnova in zanimiva, saj si je eno od najbolj vznemirljivih tekem na slehernem turnirju izborila brez zmage v rednem delu.

V skupinskem delu tekmovanja je trikrat remizirala - z Islandijo se je razšla 1:1, z Avstrijo brez golov, z Madžarsko je igrala 3:3 -, v tem slogu pa nadaljevala tudi v tekmah na izpadanje. Izbranci portugalskega selektorja Fernanada Santosa so odpor Hrvatov v osmini strli šele v izdihljajih 30-minutnega podaljška, Poljakov pa po izvajanju 11-metrovk.

Portugalska reprezentanca je prva v zgodovini, ki se je uvrstila v polfinale evropskega prvenstva brez zmage po rednem delu tekme.

V četrtek bo v Marseillu druga polfinalna tekma. To bo tekma titanov mednarodne nogometne scene - dvoboj med gostitelji Francozi in svetovnimi prvaki Nemci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.