Poškodbe zahtevale prezgodnje slovo

Foto: Žurnal24 Martina Hingis je imela kratko, a nadvse uspešno kariero.
Ker je OP Avstralije v tenisu že v polnem teku, se bomo v tokratnem Časovnem stroju spomnili Martine Hingis, najmlajše igralke, ki je kdaj zmagala na OP Avstralije.
Oglej si celoten članek
 

Preberite v Časovnem stroju

Monika Seleš: Z vrha jo je spravil nož
Navratilova: Prvi ženski teniški stroj
Ivanišević: Še Bog ne bi mogel igrati bolje
Stefanie Graf: Druga najbogatejša v teniškem svetu

Prvi teniški turnir za grand slam v sezoni, turnir za OP Avstralije, je v svoji dolgi zgodovini ustoličil številne junake in tako kot vsak drug tudi številne poražence. Gledalcev je iz leta v leto več, lani jih je bilo prvič več kot 600.000, in nobenega razloga ni, da ne bi bila ta številka letos še presežena. Vendar OP Avstralije ne bo tema tokratnega Časovnega stroja . Odločili smo se, da vam predstavimo Martino Hingis . V soboto bo namreč minilo 12 let, odkar je Švicarka z zanimivim vzdevkom "Swiss miss" kot najmlajša igralka v zgodovini zmagala na OP Avstralije . Takrat je štela zgolj 16 let, v finalu pa je z lahkoto, dvakrat s 6:2, premagala izkušenejšo Mary Pierce .

Zaradi poškodb se je morala odpovedati izjemni karieri. © EPA

 
Na Slovaškem rojena igralka – starša Melany in Karoly sta se ravno tako poklicno ukvarjala s tenisom – je nase opozorila že leto prej, ko je v paru s Heleno Sukovo zmagala v Wimbledonu. Hingisova, ki je ime dobila po legendi tega športa, Martini Navratilovi, je leta 1997 kljub mladosti igrala izvrstno. Poleg prej omenjenega turnirja je med posameznicami zmagala še v Wimbledonu (premagala je Jano Novotno ) in na OP ZDA, kjer ji je premoč priznala Venus Williams . Po zaslugi teh uspehov je Hingisova postala najmlajša številka ena ženskega tenisa, na lestvici WTA je na vrhu kraljevala kar 209 tednov.

V naslednjih sezonah med posameznicami sicer ni bila več tako uspešna kot med dvojicami, kjer je v karieri osvojila kar osem turnirjev za grand slam, vseeno pa je tako leta 1998 (premagala je Conchito Martinez ) kot leta 1999 prav v Avstraliji ostala nepremagana. V finalu je premagala Amelie Mauresmo , tekmico, o kateri je imela zanimivo mnenje. Istospolno usmerjenost Amelie Mauresmo je namreč komentirala na sebi lasten način: "Tukaj je s svojo punco. Saj je že zdaj na pol moški." Ta zmaga pa je bila kljub mladosti tudi njena zadnja na največjih turnirjih. Njeno triletno vladanje v Avstraliji je končala Lindsey Davenport , ki jo je premagala s 6:1 in 7:5.

 
 

V preteklosti je dosegla nekaj odličnih rezultatov, vendar je igra zdaj postala hitrejša. Stara je, njen čas je minil.

Hingisova o Steffi Graf (leto 1998)

 
Tudi v naslednjih dveh letih ji je v Avstraliji uspelo priti v finale – čeprav je  morala vmes prestati operacijo gležnja –, vendar jo je obakrat premagala Jennifer Capriati . Kmalu zatem se je morala Hingisova soočiti s svojo največjo nasprotnico, še enkrat si je poškodovala gleženj. Zato je leta 2003, pri zgolj 22 letih, napovedala konec kariere. Vendar obljube ni držala. Večkrat se je poskušala vrniti, leta 2006 se je na lestvici WTA zavihtela celo na šesto mesto, vendar ji kakšnega izmed večjih turnirjev ni več uspelo dobiti. V nadaljevanju si lahko ogledate krajši film z naslovom "Zakaj tenis potrebuje Hingisovo".



 
 

Seveda so v prednosti, saj se lahko vedno izgovarjajo na rasizem. Vedno lahko rečejo, da se je nekaj zgodilo, ker so temnopolte.

Hingisova o sestrah Williams

 

Vseskozi se je morala soočati s številnimi poškodbami in ob napovedi upokojitve je še potrdila, da je leta 2007 padla na dopinški kontroli. Uživala naj bi kokain, čeprav jemanja le-tega nikoli ni priznala. Prav zato so ji pri Mednarodni teniški zvezi izrekli dveletno prepoved igranja, vendar je Hingisova, ki je v karieri zaslužila več kot 20 milijonov ameriških dolarjev – med teniškimi igralkami po zaslužku zaseda šesto mesto –, napovedala, da se ne namerava več vrniti. Svojo športno pot je tako končala s 548 zmagami in 133 porazi.

Martina Hingis je na novinarski konferenci, na kateri je naznanila konec kariere, potrdila, da je padla na dopinški kontroli. Uživala naj bi kokain. © Reuters

 

Izjemno leto 1998

Leta 1998 je med dvojicami zmagala na vseh štirih največjih turnirjih in tako postala ena izmed štirih, ki jim je to uspelo.

Tekmice je znala tudi užaliti
Kot že rečeno, je Hingisova s svojimi izjavami znala poskrbeti za marsikateri škandal, za katerega so ji bili hvaležni predvsem mediji. Tudi na pritoževanje sester Williams, da so žrtve diskriminacije, je našla odgovor: "To, da so temnopolte, je samo njihova prednost, saj pogostokrat prav zato dobijo sponzorje. Seveda so v prednosti, saj se lahko vedno izgovarjajo na rasizem. Vedno lahko rečejo, da se je nekaj zgodilo, ker so temnopolte."

V odgovoru na vprašanje, zakaj je leta 1999 med dvojicami prekinila sodelovanje z Jano Novotno , je bila do svoje starejše kolegice neusmiljena: "Zato, ker je stara in počasna." Podobno je komentirala tudi uspehe Steffi Graf , ki je v letih Hingisove prevlade ravno zaključevala svojo kariero: "V preteklosti je dosegla nekaj odličnih rezultatov, vendar je igra zdaj postala hitrejša. Stara je, njen čas je minil."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.