Posma: Apolitični Newyorčan

Foto: Žurnal24 posma1_anpe_spo_140808
Trener hokejistov Olimpije Mike Posma se je po oddihu v ZDA vrnil in spet prevzel vajeti v Tivoliju. S 40-letnim Newyorčanom smo se obrnili nazaj, naprej in se pogovorili o sedanjosti.
Oglej si celoten članek
 

Poglejte še

Video: Začetek priprav hokejistov Olimpije

Mike Posma je v Olimpijo prišel kot neznanec. Naslednik Ildarja Rahmatuljina pa ni potreboval dolgo, da je osvojil srca hokejskih navdušencev v Ljubljani. S tem ko je senzacionalno popeljal ekipo vse do finala lige Ebel , se je za večno zapisal v srca navijačev Olimpije. Manj kot leto dni po prihodu v slovensko prestolnico snuje vnovični napad na avstrijski hokejski Olimp.

Mike, dobrodošli spet v Sloveniji. Kako ste preživeli dopust?
Poletje sem preživel doma z družino, igral sem golf, poležaval na plaži. Živim namreč v mestu Myrtil Beach v Južni Karolini, povsem na plaži, tako da je težko najti lepši kraj za poletni oddih. Le poleti lahko nekaj mesecev skupaj preživim z družino. Naš stil življenja je nekoliko drugačen od običajnega, morda tudi vsakemu ne bi ustrezal, jaz pa sem ga navajen. Imam zelo razumevajočo ženo, ki jo poznam že od 15. leta. Hčerki hodita v šolo in za njiju je bolje, da se ne selijo veliko.

Mike Posma si je poleti v Ameriki napolnil baterije. © Anže Petkovšek

 
V Evropi ste že dolgo, pred prihodom v Slovenijo ste delali v Švici. Kako bi obe državi primerjali?
Evropo sem imel od nekdaj rad in sem vselej želel živeti tu. Tu sem že svoje celotno odraslo življenje. Državi sta si na več načinov zelo podobni in zelo različni. Švica je pač Švica, gre za eno najbogatejših držav in ljudje so tam izredno tekmovalni in vase zagledani, tu pa so veliko bolj normalni. V Švici jih vedno bolj skrbi, kaj delajo drugi, tu pa se ljudje bolj osredotočajo na svoje zadeve. Tu mi je veliko bolj všeč.

V Ljubljani ste danes že zelo prepoznavni. Kako shajate s tem?
Pravzaprav ne razmišljam o tem, če me ljudje prepoznajo ali ne. Vedno pozdravim vse in se pogovarjam z vsakim. Ne skrbi me, če me ljudje poznajo ali ne.

Kako se vam zdi, da ljudje pri nas gledajo na Američane? Verjetno veste, da ameriška politika v Sloveniji ne uživa pretirane podpore.
Če sem iskren, ne čutim, da imam pravico o tem govoriti, saj ne volim. Nikoli nisem videl razloga, zakaj bi to počel, zato se ne pritožujem nad stanjem. S politiko se skušam čim manj ukvarjati. Če si političen, si moraš izbrati eno stran, jaz pa tega nočem početi. Želim biti del vsega. Rad sem pravičen, politika pa je eden najbolj nepoštenih in skorumpiranih poslov na svetu. Del tega nočem biti.

 

Pa drugi športi?

Mike Posma je sicer ob hokeju tudi velik ljubitelj bejzbola in ameriškega nogometa. Kaj pa evropski? "Nogomet sicer spremljam, vendar mi je dolgočasen. Ko sem igral za Mannheim, smo hodili na tekme Kaiserslauterna, Dortmunda in Bayerna. Najbolj všeč mi je angleška liga."

Do prepoznavnosti ste prišli z odličnimi rezultati, ki so presenetili tudi največje optimiste. Kmalu po prihodu ste ekipo kar precej spremenili.
Preden sem prišel, nisem počel ničesar, posedal sem doma, prebiral internet in čakal, da mi kdo ponudi službo. Ko sem prihajal v Olimpijo, sem pogledal seznam igralcev in sem si rekel: "Tako dobri igralci opravljajo svojo službo zelo slabo!" Tu sem naletel na nekatere igralce, ki jih poznam in občudujem od prej. Vsakič, ko trener v klub pride med sezono, bo hitro sledilo veliko menjav. Tako to je. Vendar pa s spremembami ne smeš pretiravati, moraš ugotoviti, kaj gre narobe in ekipo konsolidirati. Moraš pa vse poteze vleči smiselno, moraš vedeti, zakaj nekaj počneš. Premiki pa se dogajajo vsako sezono. Nekateri igralci, ki so zdaj tu, v naslednji sezoni ne bodo igrali za Olimpijo. To je naravni proces.

Kakšna je razlika med švicarskim in slovenskih hokejistom? In morda igralcem iz Severne Amerike?
Če primerjamo povprečne igralce: Švicar je zelo dober drsalec in je tehnično podkovan, saj tam trenirajo veliko več. Slovenec pa je pravi igralec, pravi športnik. Tu igralci morda niso tehnično tako močni, so pa bolj tekmovalni, imajo večje srce. Ni veliko slovenskih igralcev, vendar pa so tisti, ki jih imate, res zelo dobri. Američani in Kanadčani so nekoliko večji, fizično močnejši, vendar ne nujno boljši. Švicarji niso tako veliki in nimajo tako velikega srca. Mislim, da je to pogojeno s preteklim sistemom. Živeli ste v socializmu in niste imeli toliko svobode, kot mi ali Švicarji. Niste imeli Atarija (smeh). Zato ste namesto tega igrali tenis, košarko, nogomet ali plavali.

Mike Posma je zelo vesel prihoda Jurija Goličiča. © Anže Petkovšek

 
Če se obrneva k aktualnim temam: kako ste zadovoljni s spremembami v ekipi glede na lani?
Vesel sem prihoda Jurija Goličiča, ki ga zelo cenim. Iz mlade ekipe smo dobili nekaj kakovostnih igralcev, pomembni pa so tudi domači fantje, kot sta Mušič in Murič, ki sta igrala na svetovnem prvenstvu. Sprememb ni bilo veliko. Imamo tudi novega vratarja, ki je zelo dober, Frank Banham bo dosegel svojo bero golov … Menim, da imamo glede na lansko sezono letos precej močnejše moštvo.

Omenili ste mlade igralce. V Olimpiji jih je bilo lani zagotovo premalo.
To bomo morali spremeniti. Imamo nekatere starejše slovenske igralce, kot sta Nik in Tommy (Vnuk op. p.), ki pa ju bo moral v prihodnje nekdo zamenjati. Rad bi uveljavil mlajše igralce, da bi postali njuni nasledniki.

Letos so cilji v ligi Ebel višji kot lani. © Anže Petkovšek

 
Dotaknili ste se tudi novega vratarja. Alex Westlund je imel lani sanjsko sezono. Kakšen pa je njegov naslednik?
Drugačen. Večji, igra drugače, je zelo zanesljiv, stabilen vratar. Če si vratar v AHL, boš tudi v Evropi uspešen. "Westi" je imel lani izredno sezono, bil je najboljši vratar v ligi. Do Mika Morrisona ne bi bilo pošteno, če bi ga preveč primerjali z Westlundom. Glede vratarja nimam skrbi.

 
 

Anže Kopitar je med 50 najboljšimi igralci na svetu, mora pa hitro oditi iz Los Angelesa, ki ni hokejsko mesto. Igrati mora v New Yorku ali Bostonu.

Posma o Kopitarju

 
Lani ste s finalom dosegli izjemen uspeh. Kako visoke cilje imate letos?
Kar smo dosegli, je fenomenalno. Šlo je za razplet kot iz pravljice. Letos imamo drugačna pričakovanja. Namesto da bomo mi lovili druge, bodo drugi lovili nas. Težje bo, vendar bolje. Ne bom napovedoval, da bomo letos prvaki. Lani smo se odrezali odlično. Veliko ekip je precej spremenjenih, mi pa bomo delali kot lani: na vsaki tekmi bomo dali vse od sebe in videli, kam nas bo to pripeljalo. Če nam bo šlo podobno kot lani, me tudi vnovična uvrstitev v finale ne bi presenetila. Lani se je bilo zelo težko že sploh uvrstiti v play-off.

Za razliko od lani se lahko letos nadejate bučne podpore od vsega začetka. Kako ste doživeli spremembe na tribunah v prejšnji sezoni?
Poznam veliko fantov, ki so pred mnogimi leti igrali tu in ti so mi povedali, da je bila včasih dvorana vedno polna. Naši navijači so verjetno najboljši v ligi. Ob jeseniških, ki pa v mestu nimajo druge zabave. Dvorana je bila vselej nabito polna. Kje lahko še najdemo kaj takega v tej ligi?

Skupina Green Dragons je posebna zgodba.
So prava banda, super so! Želim si, da bi jih bilo še več.

Vas tudi odlična atmosfera zadržuje v Ljubljani?
Vesel sem, da sem tu. Všeč mi je napredek ekipe in sama organizacija, mesto je lepo in rad bi vselej še napredoval. Vem, da tu ne bom do konca življenja, verjetno bom lahko vesel, če ostanem še nekaj let. Vendar pa bom v času, ki ga bom tu prebil, skušal vse optimizirati. Imam dveletno pogodbo, vendar v športu nikoli ne veš. Upam, da bo po meni na klop prišel nekdo, ki bo opravil še boljše delo od mene.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.