Posthumno priznanje za Kocijančiča

Foto: Boštjan Tacol Janez Kocijančič
Člani Izvršilnega odbora SZS so sklep soglasno podprli.
Oglej si celoten članek

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je danes predlagal, da se Janeza Kocijančiča posthumno predlaga za častnega predsednika krovne nacionalne smučarske organizacije, kar so člani Izvršilnega odbora SZS tudi soglasno podprli.

Današnja seja IO SZS se je začela z minuto molka za nedavno preminulim Kocijančičem, nekdanjim predsednikom smučarske zveze in prvim predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je bil tudi član Izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije in podpredsednik Mednarodne smučarske zveze Fis. Nazadnje je opravljal tudi funkcijo predsednika Evropskih olimpijskih komitejev.

Predlog, da se Kocijančiča posthumno imenuje za častnega predsednika SZS, bo uvrščen na sejo redne letne skupščine slovenske federacije za zimske športe, ki je edina pristojna za odločanje o častnem predsedniku.

Soglasno so bila sprejeta vsa poročila panog za preteklo sezono. Predstavljeni so bili tudi finančni načrti za prihajajočo sezono, ki bo v znamenju reševanja številnih izzivov zaradi pandemije novega koronavirusa. Smučarsko zvezo in vse panoge čaka negotovo obdobje zaradi finančnega izpada, ki je posledica ohromitve celotnega svetovnega športa zaradi covida-19.

Tudi Slovenija se ni izognila valu odpovedi športnih tekmovanj, ki so bile posledica novega koronavirusa. Največji finančni udarec je smučarska zveze doživela zaradi odpovedi svetovnega pokala alpskih smučarjev za Pokal Vitranc v Kranjski Gori ter zaradi odpovedi Planice, ki bi med 19. in 22. marcem morala gostiti svetovno prvenstvo v poletih. Pod Poncami bodo tekmovanje skušali izpeljati v sezoni 2020/21.

Tudi Vitranc in mariborska Zlata lisica, ki je bila izpeljana v Kranjski Gori še pred krizo, ostajata na koledarju svetovnega pokala v alpskem smučanju 2020/21.

"Najbolj pereča tema je, da začenjamo sezono z velikim minusom, ki je nastal prvenstveno iz naslova odpovedi tekem v Planici in v Kranjski Gori," je po koncu seje IO SZS dejal predsednik zveze Enzo Smrekar. Tega minusa je za milijon evrov.

Za dodatne zagate in skrbi so po koncu sezone poskrbeli v panogi za smučarski tek, ki se je znašla v rdečih številkah. Simon Jan je odstopil kot predsednik panoge za tek na smučeh, maja pa je vodenje panoge prevzel Roman Beznik, ki se je znašel v nehvaležni vlogi "kriznega upravitelja".

IO SZS proračunu panoge še ni prižgal zelene luči. Pri panogi za tek na smučeh bo v naslednjih dneh prišlo do pregleda proračuna in možnostih za njegovo uravnoteženje.

"Če prvih dveh minusov ne bi bilo, bi bil tudi pritisk na pokrivanje izgube panoge za teke toliko manjši. Vsi se zavedamo tega, da je pred nami tudi recesijsko leto ali recesijski dve leti, kar samo po sebi pomeni dodaten pritisk na proračun zveze," je pojasnil Smrekar, ki mu sicer poslovanje v zahtevnih finančnih razmerah ni tuje.

Smučarska zveza je bila ob njegovem prihodu na čelo organizacije pred šestimi leti na robu stečaja z izgubo, ki je znašala 3,5 milijona evrov. A je panogam vsilil gospodarski način poslovanja, ker je obrodilo sadove.

"Veseli me, da smo trenutno v drugačnem stanju, kot smo bili ob mojem prihodu, panoge se odgovorno obnašajo, skrbno načrtujejo odhodke in prihodke, če se jim kaj 'zatakne' v pretekli sezoni, skušajo to pokriti v naslednji. Panoge so podjetne na področju trženja, kar v večini primerov deluje," je dejal Smrekar, ki pa vidi pozitivno energijo tudi pri novem predsedniku panoge za teke. Apelirali pa bodo tudi za pomoč države.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.