Pozzatu 12. etapa italijanske pentlje

Foto: Žurnal24 Pozzato je najhitreje odvozil tokratnih 206 kilometrov. (Foto: EPA)
Italijan Filippo Pozzato je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji.
Oglej si celoten članek

Član Katjuše je v ciljnem sprintu 206 kilometrov dolge preizkušnje med Citta Sant'Angelom in Porto Recantijem prehitel Francoza Thomasa Voecklerja. Avstralec Riche Porte (Saxo Bank) je zadržal skupno vodstvo.

Pozzato je končno rešil italijansko čast, saj je prvi Italijan z etapno zmago na letošnjem Giru. Italijanski državni prvak je bil najmočnejši v sprintu skupinice, ki je pobegnila glavnini nekaj kilometrov pred ciljem. Skupina z nosilcem rožnate majice Portom in svetovnim prvakom Avstralcem Cadelom Evansom je v cilj prikolesarila le z nekaj sekundami zaostanka, tako da je kolesar Saxo Banka zanesljivo obdržal prvo mesto v skupni razvrstitvi.

"Zelo sem vesel, da sem ob državnem naslovu končno, pri 28 letih, osvojil tudi etapo na tej dirki. Z vsem srcem sem si želel te zmage in željo tudi izpolnil," je po prvi etapni zmagi na italijanski pentlji dejal Pozzato.

Glavnina je bila sicer danes odločena, da ne ponovi napake iz sredine etape, ko je dovolila pobeg, ki je močno premešal karte na vrhu. Tako je ves čas budno pazila, da ubežniki ne bi preveč pobegnili. Tokrat so sicer večino etape bežali Rick Flens, ki je napadel že po devetih kilometrih, Jurij Krivcov in Olivier Kaisen. Glavnina je njihovo vodstvo hitro zmanjšala z devetih in pol na pet minut in ta zaostanek držala do odločilnih kilometrov.

Petdeset kilometrov pred ciljem je ubežna skupina imela le še dobro minuto naskoka, 15 km pred ciljno črto pa so jo ujeli. Sledili so novi napadi. Tako se je oblikovala nova skupina 12 kolesarjev, v kateri so bili tudi bivši vodilni na dirki Aleksander Vinokurov, Ivan Basso, Marco Pinotti, Michele Scarponi, Stefano Garzelli, Filippo Pozzato, Damiano Cunego in Vincenzo Nibali. V zadnji kilometer so prišli z minimalno prednostjo. V sprintu je dolgo v osredju vozil Vinokurov, a na koncu ni zdržal napada Pozzata.

Edinega slovenskega predstavnika na dirki Gorazda Štanglja (Astana) ni bilo v ospredju. Danes je z desetimi sekundami zaostanka osvojil 40. mesto, skupno pa je 97. (+1:27:01).


12. etapa Giro:

  1. Filippo Pozzato (Ita/Katjuša) 5:15:50
  2. Thomas Voeckler (Fra/Bbox Bouygues Telecom)
  3. Jerome Pineau (Fra/Quick Step)
  4. Stefano Garzelli (Ita/Acqua & Sapone)
  5. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana)
 40. Gorazd Štangelj (Slo/Astana)                   +    0:10

Skupno:
  1. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) 50:46:16
  2. David Arroyo Duran (Špa/Caisse d'Epargne) + 1:42
  3. Robert Kišerlovski (Hrv/Liquigas-Doimo) + 1:56
  4. Xavier Tondo Volpini (Špa/Cervelo Test Team) + 3:54
  5. Valerio Agnoli (Ita/Liquigas-Doimo) + 4:41
  6. Aleksander Jefimkin (Rus/AG2R La Mondiale) + 5:16
 97. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 1:27:0

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.