"Prav je, da se pogovorimo"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Uroš Slokar je na tekmi z Ukrajino v svojo statistiko vpisal 11 točk, pet skokov, po dve podaji in blokadi ter ukradeno žogo in bil statistično najučinkovitejši Slovenec. Kljub zmagi s 66:60 je v garderobi sledil dolg pogovor.
Oglej si celoten članek

Kako bi ocenili tekmo proti Ukrajini?
Bilo je kar nekako pričakovano, da smo se na začetku lovili, saj zadnjih deset dni nismo imeli tekem, igrali smo le med sabo. Pride do neke ustaljene tehnike branjenja, napadanja, ki pa je drugačna z vsakim tekmecem. To se je na začetku videlo. Naš cilj je sicer, da na vsaki tekmi pustimo nasprotnika pod 70 točkami. To se vidi na igrišču, vsi grizemo v obrambi. Zelo malo je igralcev, ki bi se "švercali" v obrambi, da bi bili nato v napadu učinkoviti. Iz obrambe moramo mi črpati energijo in motiv, saj v napadu nimamo neke referenčne točke, kot smo jo imeli na primer lani z Goranom Dragićem. Vsakdo mora tu prevzeti še nekaj nase, to pa bomo morali v naslednjih tekmah še dodelati. Samo tako bomo uspešni. Motivacijo iz obrambe moramo prenesti v napad.

Osebno ste bili tokrat v napadu učinkoviti ...
Zavedamo se, da bodo nasprotniki proti nam polnili raketo, ker imamo kar nekaj košarkarjev, ki so zelo prodorni. Tega se tekmeci zavedajo in napolnijo raketo. Na nas je, da najdemo odprtega igralca, zarotiramo žogo in pridemo do odprtega meta. Na tistem košarkarju je, da zadene. Če si močen v obrambi, lahko nato napake, ki se pojavijo v napadu, odpraviš.

Po tekmi vas dolgo ni bilo iz garderobe. O čem ste se pogovarjali?
Vselej je pomembno, da se med seboj fantje pogovorimo. Vsi imamo nazadnje le en cilj. Prav je, da vsak pove, kaj si misli. Vsi člani reprezentance so enako pomembni, vsi nosijo enako bero pritiska in odgovornosti. Zato so pomembni odkriti pogovori. Reči se povedo, priznajo se napake, pohvalijo se dobre poteze ... S tem se lahko nekomu da vzpodbuda s pohvalo, z grajo drugega motiviraš. Za moje pojme so takšni pogovori zelo na mestu. Imeli smo jih že večkrat prej in delujejo.

V treh dneh boste odigrali tri tekme. Ritem, ki bo sledil tudi na Eurobasketu ...
To je ritem, ki bo tudi na evropskem prvenstvu, to nam bo prišlo še kako prav. Imamo še dve tekmi, prva je s Finci, ki so zelo neugodni zaradi meta za tri točke. Morda smo jih pred štirimi leti še podcenjevali, zdaj pa jih vsekakor ne. Tudi pred dvema letoma so nas premagali na EP. So nam povsem enakovredni. V nedeljo pa sledi dvoboj z Italijani. Ti so marsikoga presenetili, izjemno močni so v napadu. Na parketu imajo lahko tudi peterko v kateri je vsakdo od igralcev sposoben doseči 20 točk, iz čistega niča lahko dajo 100 točk. Oni gradijo takšno igro, v obrambi so nekoliko slabši. Mene so zelo presenetili, zdi se mi, da bi znali na Eurobasketu mešati štrene pri samem vrhu.

Sodijo med favorite. Kaj pa ostale reprezentance?
Seveda bodo visoko tudi Francozi in Srbi, igrajo za kapo dol. Za nas morajo biti motivacija. Pogledati moramo, kako igrajo, imajo več kakovosti, so favoriti. O Špancih bi težko kaj rekel, saj jih nisem veliko spremljal. Po imenih bodo vsekakor spet zelo močni. Tu so še Italijani, ki lahko presenetijo.

V Zagrebu bo tekmec Hrvaška. Tudi oni so zaenkrat prepričljivi.
Tako je. vidi se, da so prišli naredit rezultat. Od tega ne odstopajo, tudi v pripravljalnem obdobju ne tempirajo svoje igre. Igrajo stoodstotno, vidi se, da si zelo želijo uspeha. Igralci, ki so bili še nekaj let nazaj mladi, so zdaj nosilci. Vsekakor sodijo med ekipe, ki bi nas na koncu znale vse skupaj zelo presenetiti.

Do dvoboja z njimi sta še dva tedna. Kje se trenutno nahaja Slovenija?
Sigurno nam še manjka nekaj reči. Več bomo lahko povedali še po teh dveh tekmah. Videli bomo, kako se bo odzvalo telo, psiha ... Po tem obdobju treh tekem bo lažje oceniti našo pripravljenost, govoriti o tem za koliko smo napredovali in koliko nismo. Sledili bosta še dve izjemno težki tekmi s Srbijo. Upam, da na EP ne bo kdo šel s sklonjeno glavo, to bi bilo neupravičeno, saj smo do zdaj naredili velik in dober posel.

Osebno igrate precej več kot na zadnjih reprezentančnih akcijah.
Meni je to vseeno. Ko sem vpoklican, pač pridem in dam od sebe sto odstotkov. Bilo je že tako, da sem veliko igral in bilo je tako, da sem igral zelo malo. Nikoli se nisem pritoževal, vselej sem spoštoval tistega, ki mi je dal priložnost. Tako je bilo vedno in vseeno mi je, če igram eno, 15 ali 25 minut.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.