"Prav poseben občutek je, ko zmagaš na tekmi svoje kariere"

Foto: Saša Despot Jerneja Brecl
Foto: Saša Despot Jerneja Brecl
Mlada slovenska skakalka, ki je pri vsega 21 letih končala kariero, se bo za vedno spominjala naslova svetovne mladinske prvakinje, obenem pa poudarja, da je na članskem svetovnem prvenstvu vse še toliko bolj posebno.
Oglej si celoten članek

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v naši Planici se je po torkovi otvoritveni slovesnosti v sredo tudi začelo s prvimi nastopi, v četrtek pa bodo v dolini pod Poncami že podelili prve komplete medalj. Eden največjih športnih dogodkov v zgodovini Slovenije je tako že v polnem teku

"Mislim, da to kar je največji športni dogodek v zgodovini Slovenije, zagotovo vsaj med zimskimi dogodki. Verjamem, da se cela Slovenija veseli tega športnega dogodka, še bolj pa naši tekmovalci. Vsi so namreč celo kariero garali za takšno priložnost, da bodo lahko nastopili na svetovnem prvenstvu pred domačimi gledalci in to se jim bo v teh prihodnjih dneh tudi uresničilo," se domačega svetovnega prvenstva veseli tudi naša nekdanja uspešna smučarska skakalka Jerneja Brecl, ki je pred začetkom letošnje sezone pri vsega 21 letih zaključila svojo športno pot.

Zanimivo pa je, da je svoje največje uspehe kariere dosegla ravno na največjih tekmovanjih, saj je naravnost blestela na mladinskih svetovnih prvenstvih, na katerih je zbrala kar šest odličij, od tega tudi zlato na ekipni ter bron na posamični tekmi. "Je zelo velika razlika med mladinskim svetovnim prvenstvom in članskim svetovnim prvenstvom. Tudi na slednjem sem dvakrat nastopila in vem, za kako ogromen dogodek gre. V Seefeldu smo recimo imeli ogromno navijačev, vzdušje je bilo noro. Prav tako imaš priložnost, da se srečaš z drugimi tekmovalci, nordijskimi kombinatorci in smučarskimi skakalci, z njim se lahko malce podružiš in pogovoriš, predvsem pa začutiš veličino dogodka," je spektakel, ki ga predstavlja svetovno prvenstvo, opisala Breclova.

Foto: Saša Despot Jerneja Brecl

Sama je v svoji karieri imela tudi to čast, da je na mladinskem svetovnem prvenstvu stala na najvišji stopnički in poslušala slovensko himno, saj je leta 2018 z Niko Križnar, Katro Komar in Emo Klinec sestavljala ekipo, ki je v Kanderstegu pokorila vso konkurenco. A kot pravi sama, je od takrat minilo že veliko časa. "V moji vitrini resnično je ena zlata medalja, se pa slednje že bolj slabo spomnim, saj je iz leta 2018. Je pa vsekakor prav poseben občutek, ko zmagaš na največji tekmi takratne kariere. Na članskem svetovnem prvenstvu pa mora zagotovo biti še toliko bolj posebno."

Breclova je sicer v svetovnem pokalu debitirala leta 2018 ravno na domači tekmi na Ljubnem pri Savinji. Sicer je bolj vajena tekem na omenjeni skakalnici, a se zaveda, kakšno vzdušje lahko pričarajo slovenski navijači tudi v dolini pod Poncami. "Mislim, da bo znova super vzdušje, tako kot ga naši navijači v Planici ali Ljubnem vedno ustvarijo. Upam, da bodo naši fantje in dekleta odskakali oziroma odtekli tako kot znajo in tako še dodatno razveselili domače navijače, ki jih bodo prišli podpret."

Foto: Saša Despot Jerneja Brecl "Na Ljubnem se je recimo slišalo navijače vse do vrha zaletišča, vedno smo imele najglasnejše navijače ravno na tekmah na Ljubnem. Za Planico sicer ne vem, ker nikoli nisem tu nastopala na tekmah svetovnega pokala ali svetovnem prvenstvu, se mi pa zdi, da bo tudi tu tak prijeten občutek."

Mlada slovenska skakalka je sicer pred sezono 2022/23 odložila smuči v kot in nima več veliko stika s smučarskimi skoki. A se vseeno še vedno veseli uspehov svojih nekdanjih reprezentančnih kolegic. "Z nekaterimi se še slišim, predvsem tistimi mlajšimi, sicer pa našim puncam čestitam po vsakih stopničkah ter po vsakem odličnem rezultatu."

Sicer naše orlice v letošnji sezoni ne kažejo predstav iz nepozabne lanske sezone, a so vseeno pričakovanja pred domačim svetovnim prvenstvom kar visoka, Ema Klinec med drugim brani naslov svetovne prvakinje, obenem pa je tik pred prvenstvom v zelo dobri formi. Breclova je tako prepričana, da bodo naše skakalke znova zablestele na največjem tekmovanju. "Upam na čim daljše skoke, lepe telemarke ter čim več stopničk!"

Jerneja, ki je veljala za izjemno talentirano skakalko s svetlo prihodnostjo, je precej potihoma kariero zaključila pred letošnjo sezono, ko sta na sporedu kar dva vrhunca. Svetovno prvenstvo v Planici ter premierni nastop smučarskih skakalk na letalnici. Toda svoje odločitve ne obžaluje. "Letalnice sem se sicer v preteklosti res veselila, toda odločitve ne obžalujem, tudi samih skokov zaenkrat še ne pogrešam." 

Odločitev Slovenska skakalka potihem končala kariero

Ženski smučarski skoki so sicer v zadnjem času naredili velik korak naprej. Pred leti je bilo skoraj nepredstavljivo, da se bodo na največjih tekmovanjih dekleta merila na ekipnih tekmah ali velikih skakalnicah, kaj šele, da se bodo prvič podala tudi na velikanko. Ženski smučarski skoki se zagotovo razvijajo v pravi smeri. "Zagotovo gredo v pravo smer. Sama bi si sicer želela, če bi še več tekem s srednjih naprav prestavili na velike naprave. Zdi se mi, da bi to še pripomoglo k razvoju ženskih smučarskih skokov. Same tekme na velikih napravah so namreč bolj atraktivne ter za navijače bolj zanimive. Bo pa seveda letos prvič na sporedu tudi velikanka in mislim, da bo to evforičen dogodek," je svoje mnenje podala naša nekdanja skakalka, ki je najbolj blestela ravno na velikih skakalnicah.

"Smučarski skoki so tak zanimiv šport. Mislim, da imamo na svetovnih prvenstvih številna presenečenja, na zmagovalni oder vedno stopi nekdo, ki ga tam nismo pričakovali. Upam, da tudi letos doživimo kakšno presenečenje, predvsem iz slovenskih vrst," je pogovor za Žurnal24 zaključila Jerneja Brecl.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.