"Pravilo napačnega starta nas ubija"

Foto: EPA
Foto: EPA
"Pravilo napačnega starta nas ubija," je dejal Walter Dix, srebrn na SP na 100 metrov, potem ko je bil diskvalificiran svetovni rekorder Usain Bolt. Še zlati Yohan Blake se ni mogel pošteno veseliti, bronasti Kim Collins pa zatrjuje: "To je žalosten dan za atletiko."
Oglej si celoten članek

Čeprav bi jih bržkone premagal, pa so tekmeci stopili v bran Usainu Boltu oziroma glasno podprli idejo za spremembo kontroverznega pravila, da je sprinter že ob prvem napačnem startu diskvalificiran. V finalu teka svetovnega atletskega prvenstva na 100 metrov je namreč svetovni rekorder in branilec naslova Jamajčan Bolt prehitro startal in bil diskvalificiran. "Pravilo napačnega starta nas ubija," je dejal Američan Walter Dix, ki je za Jamajčanom Yohanom Blakom osvojil srebrno kolajno. "Upam, da ga bodo do Londona 2012 spremenili." Obtem je Dix spomnil: "Danes mu je spodrsnilo, a za 200 metrov bo pripravljen."


"Bil sem šokiran. Tega res nisem pričakoval od njega. Enostavno sem moral ostati zbran in vsaj jaz za Jamajko priteči zlato kolajno," je povedal Blake. Vrnitev na staro pravilo, ki dovoljuje en napačen start, podpira tudi bronasti Kim Collins iz St. Kitts in Nevisa. "Morali bi dovoliti vsaj en napačen start. Tako je bilo po starem pravilu. Bodimo pošteni. Bolt je bil svetovni in olimpijski prvak. Ves svet je želel gledati njega." Usain ni bil edini zvezdnik, ki ga je napaka stala uvrstitve: pred tem sta bila diskvalificirana Britanec Dwain Chambers in na 400 metrov olimpijska prvakinja Christine Ohuruogu. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je že nekajkrat razmišljala, da bi se vrnila na staro pravilo, zdaj ko je bil diskvalificiran Bolt, pa bi se to končno lahko zgodilo.


Tudi Blake bi bil legenda

"Odkar sem prišel v Daegu, nisem mogel spati. Imel sem nočne more o tem finalu. Ves čas sem razmišljal le o tem teku. Molil sem," je povsem evforičen po osvojem zlatu pripovedoval Blake. "Živel, jedel, spal sem za 100 metrov. Vse sem naredil za to zmage. Čudovito je! Nikoli pa ne bomo vedeli, kaj bi se zgodilo, če ne bi bil Bolt diskvalificiran. Škoda, da ni smel teči, saj bi me prisilil k še hitrejšemu teku." Priznal je, da se zlata ni nadejal: "Vedel sem, da bom nekega dne to dosegel, a nisem pričakoval da danes." Blake je že nekaj let nazaj veliko obetal, ko je bil bronast na mladinskem svetovnem prvenstvu (2006), nakar je bil leta 2009 za tri mesece suspendiran zaradi dopinga. Zdaj bi bil tudi on rad legenda (tako kot Bolt): "Rad bi bil legenda. Moj cilj je, da napredujem na sam vrh. Prihajajo olimpijske igre. Od danes sem osredotočen nanje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.