Pred Cefl bowlom: "Fantje so na trnih"

Foto: Žurnal24 V Žurnalovem uredništvu je bil Uroš Valant, trener Silverhawksov. (Foto: Saša De
Ameriški nogomet je v Sloveniji vse bolj priljubljen. V klepetalnici smo gostili trenerja in predsednika slovenskih prvakov Silverhawksov, Uroša Valanta. V nedeljo jih čaka Cefl bowl, tekma njihovega življenja.
Oglej si celoten članek

Silverhawks so si Cefl bowl (v nedeljo ob 16.00 v Ivančni Gorici) zagotovili z zmago v polfinalu nad Budapest Wolves. V dodani galeriji poglejte, kako so se borili.

Državni prvaki Ljubljana Silverhawks bodo v nedeljo ob 16.00 v Ivančni Gorici igrali finale mednarodne lige Cefl, kar je največji uspeh za slovenski ameriški nogomet. Na bowlu, ki ga bodo tudi organizirali, jim bodo nasproti stali letos nepremagani Beograd Vukovi. O najhitreje razvijajočem športu v Sloveniji (v zadnjih dveh letih se je število klubov povečalo za 500 odstotkov) smo v spletni klepetalnici na zurnal24.si klepetali s predsednikom in glavnim trenerjem Silverhawksov Urošem Valantom, ki ga poznate tudi kot komentatorja lige NFL na ŠportTV. Tu je prepis vašega klepeta z njim.

Matej Podgoršek (moderator): Začenjamo s klepetalnico. Uroš Valant, dober dan. Za začetek moje vprašanje. V nedeljo vas čaka vaša največja tekma doslej - Cefl bowl z Vukovi. Kako pričakujete srečanje? Ste že kaj na trnih?
Uroš Valant: Vsi fantje so že zelo na trnih, gre za največjo tekmo v zgodovini kluba. Kolikše možnosti imamo, je težko govoriti, vendarle igramo proti najmočnejšemu klubu v srednjeevropski regiji. Ampak glede na to, da je to bowl, ne dvomim, da bodo fantje dali vse od sebe.

Kranjski Janez: Živjo Uroš. Mene pa zanima, glede na to da so Vukovi letos še nepremagljivi, kaj misliš da so vseeno vaše prednosti da končno ustavite ta niz zmag?
Uroš Valant: Vukovi imajo odličen napad in za našo ligo solidno obrambo, ki pa se jo da premagat. Na prvi tekmi v Ljubljani smo se dobro kosali z njimi in dosegli kar precej jardov, zdaj pa bomo morali doseči še nekaj točk po zraku. Zato bomo tudi malce premešali napadalne postavitve.

kranjc: Po moje imate lepe možnosti, če boste uspeli zmanjšati število nepotrebnih kazni, ki jih je bilo na tekmi proti Vukovom v Ljubljani pred 1 mesecem precej. Bi se strinjali?
Uroš Valant: Da, kazni so nas tam precej teple. Zbranost na tekmi bo ključna, fantje pa ob doseganju točk nasprotnika ne bodo smeli izgubiti glave. Najbolj važno pa je, da ne bodo nasedali provokacijam Vukovom, ki so mojstri v tej "veščini".

Kranjski Janez: Lahko tudi na tej tekmi pričakujemo Jordana na poziciji QB-ja?
Uroš Valant: Seveda, Jordan bo igral tudi kot QB, saj je na srednji šoli večinoma igral na tem položaju, šele na univerzi so ga nato premestili na položaj tekača.

Vsi fantje so že zelo na trnih, gre za največjo tekmo v zgodovini kluba. Kolikše možnosti imamo, je težko govoriti, vendarle igramo proti najmočnejšemu klubu v srednjeevropski regiji.
Uroš Valant
Buc: Uroš, Jordan in KD sta letos odigrala dobro, ampak Bo je še vedno svetlobna leta pred obema...Kako bo z Ameri naslednjo sezono ?
Uroš Valant: Naslednja sezona je še v zraku. Odvisno od sponzorjev. Letos jeseni ni tekem in se bomo lahko posvetili iskanju pokroviteljem. Morda Bo celo pride nazaj, toda največji nakup načrtujemo na položaju podajalca.
Buc: edino pravilno :)
Uroš Valant: Če pridejo naslednje leto v ligo kalibri Danube Dragons, brez ameriškega podajalca ne bo šlo.

Kranjski Janez: Zanimam me tudi, če ste kdaj pomislili da bi KD-ja sprobali na poziciji WR ali pa TE? (ali ima kaj izkušenj tudi z drugimi pozicijami)
Uroš Valant: KD je pravzaprav najbolj univerzalni igralec v moštvu. Imeli smo tudi načrt, da bi ga dali na položaj lovilca, toda zaenkrat je najbolj pomembno, da je 100% posvečen obrambi, saj bo na tek tekmi ključno, da obramba zdrži. Igrati bo morala precej bolje kot v Ljubljani.

Nena: Kakšne so odlike dobrega QB?
Uroš Valant: Dober podajalec mora imeti odličen pregled na igro, da lahko v nekaj sekundah najde odprtega lovilca. Pred začetkom vsake akcije pregleda, kako stoji obramba, zato mora imeti veliko znanja, da predvidi, kaj mu pripravlja obramba. Na koncu pa mora biti seveda tudi odličen športnik in dober vodja.

Nena: So igralci pogosto poškodovani? Kakšna je najpogosteja poškodba?
Uroš Valant: Ja, poškodb se skozi sezono kar nabere. Največkrat gre za poškodbe gležnjev  in kolen. Vsi se bojijo strganih križnih vezi, saj te takšna poškodba prestavi na klop za devet mesecev. Manjših poškodb, kot so polomljeni prsti, udarnine, praske in udarci pa sploh ne štejemo.

Jane: Zanima me, a je za njega in za njihove igralce am. nogomet le hobi al je to že kaj več? Najbrž se ukvarjajo še s čim drugim. Koliko časa na teden mu posvečajo?
Uroš Valant: Naši fantje so vsi amaterski športniki, kar pa ne pomeni, da ne trenirajo kot poklicni športniki. Treningi na igrišču so trikrat tedensko, vmes vsi garajo v telovadnici, med sezono pa imamo tudi sestanke, kjer preko video posnetkov študiramo nasprotnike. Treba je delati vsak da, če želi biti dober.

igor  J.: Kakšno vlogo bo imel v finalu milan narat?
Uroš Valant: Glede na to, da ima v soboto bratovo poroko, bo v glavnem zadolžen za brcanje žoge :))) No, upam da bo že toliko prišel k sebi in bo lahko igral na položaju defensive enda, kjer s svojo hitrostjo spravlja v obup nasprotnike.

Kranjski Janez: Mene pa tudi za nima če imate za nedeljsko tekmo pripravljen kakšen šov, dogajanje ob polčasu, kot je to tradicija na Super Bowlu?
Uroš Valant: Imamo veliko srečo, da nas je sicer nenačrtovano obiskal Michael Hurley, ki je leta 2001 ustanovil naš klub in je bil dolga leta prvi trener. Pred začetkom tekme mu bomo dali plaketo za našo Dvorano slavnih, opravil pa bo tudi častni met kovanca. Med polčasom pa bo nastopala ena najboljših akrobatskih cheerleading skupin pri nas (Žabe), nekaj pesmi pa bo zapel v živo hip hoper Spinz, ki prihaja iz ZDA.

Je pa v deželici, kjer vsi zamenjujejo ameriški nogomet in rugby res težko dobiti denarna sredstva.
Uroš Valant
Nina: Kako tak mali klub z malo prepoznavosti dobi finančna sredstva, če vemo da še košarkarska Olimpija, ki ima renome v Evropi, ne more skupaj zbrat niti za burek?
Uroš Valant: Haha, zelo težko. Del sredstev zberemo preko vadnin in članarin. Potem pa imamo vrsto manjših sponzorjev in donatorjev, ki nam pomagajo. Vsi v klubu delamo prostovoljno, plačujemo le ameriške igralce, zato je proračun seveda lahko manjši.  Je pa v deželici, kjer vsi zamenjujejo ameriški nogomet in ragbi res težko dobiti denarna sredstva.

Matej Podgoršek: Uroš, ko že omenjaš am. nogomet in ragbi, pa nam povej v nekaj stavnik glavne razlike in razščisti večno dilemo: kateri je bolj kontakten, bolj nevaren, bolj moški?
Uroš Valant: Vsak pos svoje je nevaren in "moški". Rugby je veliko bolj tekoč in kombinatoričen, igralci veliko tečejo, kontakt pa večinoma prihaja iz strani ali od zadaj. Ameriški nogomet se igra skokoma, po posamičnih akcijah. Temelj ustavljanja nasprotnika je frontalni kontakt. Prav zaradi tega so igralci tako zaščiteni, sicer bi na vsaki tekmi nekaj fantov lahko odnesli v mrtvašnico :) Sicer se v Sloveniji rugbysti in ameriški nogometaši dobro poznamo in se vzajemno zelo spoštujemo.

Kranjski Janez: Tukaj se poraja vprašanje, če bi organizator današne klepetalnice morda hotel postati sponzor Ljubljanski Silverhawksov?
Uroš Valant: Žurnal24 je veliko naredil za naš šport, tako da lahko damo kapo dol pred Matejem in njegovim delom.

Tilen: Če bi se Silverhawks pomerli z ekipo iz NFL ali pa ekipo iz NCAA, kolko bi zgubili?
Uroš Valant: Če bi igrali proti ekipi NFL, je večje vprašanje, koliko Silverhawkov pri preživelo :)) V zdajšnji postavi bi se lahko morda pomerili s kakšnim moštvom iz druge ali tretje divizije. Ameriški sistem je čisto drugačen, tam gre za industrijo, zato so igralci veliko bolje pripravljeni.

Matej Podgoršek: Ko smo že pri visokih porazih ... ne vem, če vedo naši bralci, a imamo tudi slovensko reprezentanto in ta je včeraj visoko izgubila ... lahko poveš kaj o reprezentanci in njenih načrtih?
Uroš Valant: Res je, reprezentanca se (sicer brez naših fantov) bori na turnirju 4 Helmets v Bologni. Z Italijo, ki igra v drugi evropski diviziji so izgubili s 60:0, kar je sicer visok poraz, a je treba vedeti, da časa za priprave ni bilo veliko. Čestitke fantom za srčno igro. Več reprezentančnih tekem se pričakuje jeseni, ko ni klubskega udejstvovanja. Prva tekma, kjer bodo igrali tudi fantje iz našega kluba bo 24. julija v Trstu ob 21:00. Cilj je nastop v evropskem prvenstvu skupine D čez dve leti.

Kranjski Janez: Poleg vsega tega pa me zanima kako lahko nek Slovenec ve tako veliko o igri ameriškega nogometa, da je lahko tako dober trener in pa navsezadnje komentator lige NFL na šport tvju? (to se nanaša direktno nate, Uroš)
Uroš Valant: Hvala, res. Kaj vem, ta šport me je zasvojil že v srednji šoli, ko so ga prvič kazali po televiziji. Nato sem leta spremljal NFL preko interneta, odkar pa sem pri Silverhawksih, pa se je bilo treba veliko naučiti, mnogo znanja so na vse nas prinesli ravno ameriški igralci, ki zdaj igrajo za nas.

Jaka: Vidu sem, da je bil Jordan imenovan za MVP. Bravo. Kako vam je uspelo najti tako dobrega igralca? Ali bo z vami tudi naslednje leto?
Uroš Valant: Za ameriške igralce, ki bi radi igrali v Evropi obstaja spletna stran Europlayers.com, kamor fantje dajo svoj profil, klubi pa potem iščemo igralce. Pri nas je bil velik faktor tudi majhen proračun, zato smo iskali tekače iz manjših univerz. Jordanu sem najprej poslal e-mail. Kasneje sva se slišala po telefonu in takoj sva se odlično razumela. Vesel sem, da zdaj iz tekme v tekmo stopnjuje svojo formo. Za drugo leto še nima načrtov, rad bi delal v gradbeništvu pri stricu, če pa bi rad prišel nazaj, ga pa z veseljem vzamemo. Je zelo vzdržljiv igralec, ki se zlepa ne poškoduje.

Kranjski Janez: Torej za nedeljo pripravljate pravi spektakel, mogoče še kšno besedo za navijače na tribunah.
Uroš Valant: Navijači so letos pokazali, da se razvija tudi kultura na tribunah. Tako bučnega vzpodbujanja kot je bilo v polfinalu proti Madžarom še nismo imeli. Naša želja je, da bi se tudi v nedeljo tresle tribune in da gledalci bučno navijajo za fante od prve do zadnje minute, ne glede na rezultat.

Andrej B.: Koliko je klubov v sloveniji oziroma je kak klub na Gorenjskem?
Uroš Valant: Je, na gorenskem igrajo Alp Devils, imajo tudi spletno stran. Poleg tega so letos v državnem prvenstu igrali še Maribor Generals in pa Gold Diggers iz Savinjske doline. Naslednje leto se nam pridružijo že Volkodlaki iz Slovenske Bistrice (Werewolves), klub pa je tudi v Kopru (Pirates).

Kranjski Janez: Nekje sem dobil nepreverjeno informacijo, da bodo Vukovi s seboj pripeljali svoje navijače in celo navijaško skupino. Je to res?
Uroš Valant: Ne, ne. Imeli so načrt, da bi v enem avtobusu pripeljali s sabo navijače, ki bi jih tvorili predvsem prijatelji in družinski člani. Načrt je zaradi visokih stroškov padel v vodo. Ni pa še nikdar bilo kakšnih organiziranih navijaških skupin. Če bi imeli opravka z Grobari ali Delijami, bi nas finančno pokopal že sam račun za varnostno službo ...

Matej Podgoršek: Ura je minila in končujemo pogovor z Urošem Valantom, trenerjem Silverhawksov, katere v nedeljko čaka Cefl bowl z beograjskimi Vukovi. Uroš, hvala za pogovor in srečno na tekmi!
Uroš Valant: Hvala vsem za zanimiva vprašanja, vabljeni na finale, ki bo v nedeljo, 18. julija ob 16. uri v Ivančni Gorici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.