Pred Estonijo: "Navijači morajo biti pravi!"

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Vseh 22 slovenskih nogometnih reprezentantov se je, tudi zaradi prestavitve začetka italijanske Serie A, v ponedeljek zbralo na Ptuju, kjer bodo skupaj z izleti v Kidričevo preživeli vse dni priprav na petkovo tekmo proti Estoniji v Stožicah. "Že nekajkrat smo bili v takšni situaciji, tako da sem prepričan, da se bomo znali obnašati, da se bomo znali pripraviti in da bomo znali odreagirati," pred ključno tekmo, ki bo uvod v torkov derbi z Italijo, napoveduje selektor Matjaž Kek.
Oglej si celoten članek

Ne bo se zgodilo prvič – nogometna reprezentanca Slovenije bo morala na zadnjih treh tekmah kvalifikacij za Euro 2012 proti Estoniji, Italiji in Srbiji osvojiti čim večje število točk, ki bi jo ob nedosegljivih azzurrih ohranilo na trenutnem drugem mestu v skupini. Selektorju Matjažu Keku je nedeljsko in (predvsem) ponedeljkovo zbiranje na Ptuju malce pokvarila poškodba rame Aleksandra Radosavljevića, ki pa po pregledu reprezentančnih zdravnikov ostaja s soigralci in tudi v kombinacijah za nastop na petkovi tekmi v Stožicah.

"Stanje z Radosavljevićem je takšno, da še ni odpisan. Naša zdravniška služba bo skozi teden skušala pripraviti Radeta, da bo lahko igral. Kakorkoli, že na Nizozemskem so bili narejeni vsi pregledi, danes zjutraj je že bil z obema reprezentančnima doktorjema Vasjo Kruhom in Matjažem Vogrinom. Videli bomo, kako se bo to razvijalo, ni pa tako alarmantno," je strahove hitel miriti selektor. "Naš cilj je jasen. Iz teh dveh tekem, ki so pred nami, moramo zbrati točke, točke, ki bi nas zadržale v vrhu naše skupine. Že nekajkrat smo bili v takšni situaciji, tako da sem prepričan, da se bomo znali obnašati, da se bomo znali pripraviti in da bomo znali odreagirati. V petek gotovo pričakujemo agresivno Slovenijo, Slovenijo, ki bo napadla, ki bo imela svoj cilj, in to so tri točke," je še pristavil Mariborčan.

Zadnje čase nič več standardni Gentov branilec Marko Šuler je za dvoboj z Estonci suspendiran, zamenjala pa bi ga lahko tako Matej Mavrič Rožič in Branko Ilić kot tudi Miral Samardžić. Priprave na petkovo tekmo so dobile nov preobrat po odločitvi igralcev in vodstva italijanske Serie A, da se začetek novega prvenstva prestavi, kar bi lahko vplivalo na pripravljenost slovenskih legionarjev na Apeninskem polotoku.

"Vse je odvisno od tega, koliko si vsak sam naloži neko breme, koliko sam razmišlja o tem. To so pravi klubi in odigrali so pripravljalne tekme, ki so danes vedno manj pripravljalne tekme. Gledal sem tekmo Chievo – Inter v soboto in to so prave tekme, ki so vse kaj drugega kot prijateljske. Tudi Palermo je že igral v Evropi, tako da je dejstvo, da če si naložiš neko breme, je to potem lahko problem, ampak ne vem, zakaj bi si kdo moral nalagati neko breme. Mi smo bili skupaj dva, tri dni pred Belgijo, kar se tiče reprezentance, tako da so zdaj še kar sveži, bolj kot ponavadi," je o italijanskem statusu quo povedal Kek in pohvalil še Estonce:

"Če nekdo Srbijo premaga 3:1, ne more biti slaba reprezentanca. Oni so organizirani, oni imajo svojo filozofijo in oni so odigrali ogromno tekem v zadnjem času. Tako tisti, ki igrajo v tujini, kot tisti, ki igrajo doma. Nismo še pozabili na probleme, ki smo jih imeli v Talinu. To nas vse skupaj poziva k maksimalni koncentraciji. Najlažje bi bilo pogledati na Fifino lestvico in reči: 'Ah, saj oni so tam nekje zadaj!' Danes tega ni več, če tega ne upoštevaš, si lahko hitro kaznovan, ampak izhajam iz tega, da bomo pravi in da bomo na koncu mi tisti, ki se bomo veselili."

S. Handanović: "Navijači morajo vedeti, zakaj so prišli na tekmo!"

Po dolgem času negotovosti in neigranja je z reprezentančnega seznama odpadel junak prejšnjega kvalifikacijskega ciklusa, Bochumov napadalec Zlatko Dedić. Junak zadnje reprezentančne tekme proti Belgiji, vratar Samir Handanović, si je na novinarski konferenci zaželel, da bi si Primorec čim prej uredil klubski status:

"Zlatko bo gotovo manjkal. Dolgo časa smo že skupaj. Gotovo bo manjkal in sigurno ga bomo pogrešali. To so normalne stvari v nogometu in upam, da si čim prej uredi klubski status in začne igrati ter funkcionirati, kot je do sedaj že funkcioniral. Mislim, da bo še naprej član te reprezentance."

O Italiji naslednji torek mlajši od obeh "Sarm" še ni hotel razpredati, je pa priznal, da so tri točke proti Estoncem praktično nujne: "To so takšne tekme, ki jih moraš zmagati. Tri točke so nujne … Saj so vedno nujne, ampak vedno jih ne moreš dobiti. Pritisk si dela vsak sam, tako da mislim, da je to po dolgem času prava tekma, ki jo reprezentanca potrebuje, da se spet začne dvigovati. Vedno so neki manjši vzponi in padci, zdaj pa je spet prišla ena tekma, ki jo moraš zmagati. Smo v podobni situaciji, kot smo že bili. Tri tekme so še do konca in tisti, ki gledajo razpredelnice in delajo matematične račune, vedo, kaj moramo narediti, da ostanemo v igri do konca."

Veliko vprašanj se je vrtelo tudi okrog zadnje tekme Slovenije v Stožicah, kjer so nekatere reprezentante gledalci nagradili z žvižgi. "Mislim, da morajo biti navijači na naši strani, da gre to že od prve minute v neko pravo smer. Zadnjič niso bili pravi, ampak saj tudi mi nismo bili pravi, tako da ni nobene panike. Zdaj moramo biti pa oboji pravi. Ni problem v tem, da bi bili boljši ali slabši. Morajo vedeti, zakaj pridejo na tekmo, to je poanta. Vsaj tako jaz mislim," je bil jasen Handanović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:06 1. September 2011.

    še granitne kocke bomo metali ! kaj si pa mislite Kekeci za koga igrate ?<br />polovica si sploh ne zasluži …

  • 11:05 30. Avgust 2011.

    Tekme nazaj v Ljudski vrt banda žabarska. Samo za dnar se vam gre. !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.