Pred OI razkril istospolno usmerjenost

Foto: EPA
Foto: EPA
Nekdanji nemški nogometaš Thomas Hitzlsperger se je danes v pogovoru za časnik Zeit odločil za pogumno in v nogometnem svetu še vedno zelo redko potezo.
Oglej si celoten članek

Hitzlsperger je razkril istospolno usmerjenost ter poudaril, da se je za takšen korak namenoma odločil tik pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju.

Nekdanji član Stuttgarta, Wolfsburga, Aston Ville, Lazia, West Hama in Evertona je tudi pojasnil, zakaj je toliko časa molčal in razkril spolno usmerjenost šele pri 31 letih. "Vsak, ki ima občutek za moštveno vzdušje, ve, kakšna so pričakovanja. Pritiski soigralcev so lahko izjemno veliki, podobno je v razmerju. A obstaja razlika med lažjo in molkom," je dejal športnik, ki je poklicno kariero končal lani.

Pravi trenutek, da ''pride iz omare''

"Svojo homoseksualnost razglašam, ker želim poudariti to vprašanje v profesionalnem športu," je še dodal Hitzlsperger in priznal, da je šlo pri odločitvi za razkritje za dolgotrajen in težaven proces. "A mislim, da je zdaj pravi čas. Olimpijske igre v Sočiju so pred vrati in potrebujemo kritičen glas do stališč nekaterih vlad proti homoseksualcem," je še dejal nogometaš, ki je za nemško izbrano vrsto med letoma 2004 in 2010 zbral 52 nastopov.

''Pogumna poteza''

Njegovo potezo so pozdravili številni nemški športni delavci in vidni predstavniki homoseksualnih gibanj. Direktor Stuttgarta Fredi Bobic je razkritje označil za "pogumen korak, ki si zasluži spoštovanje", Corny Littmann, nekdanji predsednik drugoligaškega kluba St. Pauli, ki je tudi sam homoseksualec, pa je izrazil prepričanje, da bo njegov primer sprožil še več podobnih odločitev.

"Nogometaši zdaj vedo, kako se bo odzvala javnost. Mislim, da bodo sledili še drugi," je dejal Littmann, zdaj vodja gledališča in športni delavec, znan po svojih dolgoletnih prizadevanjih za sprejetje športnikov, ki se odločijo za razkritje istospolne usmerjenosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.