Pred smrtjo v avtu s Petrovićem

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Povzemamo pretresljivo izpoved Hilal Edebal, dekleta, ki je bilo tik pred usodno nesrečo v avtomobilu skupaj z Draženom Petrovićem leta 1993.
Oglej si celoten članek

Danes 41-letna Hilal Edebal je bila tretja oseba, ki se je tragičnega 7. junija leta 1993 vozila v avtomobilu skupaj s košarkarskim Mozartom Draženom Petrovićem. Rdeči golf je v okolici nemškega Ingolstadta trčil v tovornjak, ki je zletel na nasprotni pas in zasedel praktično vso cesto. Petrović je z zadnjega sedeža, kjer je neprivezan spal, zletel skozi vetrobransko steklo, treščil v cisterno in na mestu umrl. Druga potnica Klara Szalanty, tedanje Draženovo dekle, zdaj pa soproga direktorja nemške nogometne reprezentance Oliverja Bierhofa, je bila lažje poškodovana, Hilal, njena prijateljica, pa je izgubila spomin zaradi poškodbe možganov, poleg tega pa so jo tedanja novinarska poročila napačno identificirala. Podrobnosti se ne spomni, informacije črpa le iz policijskih poročil.

"Zadnjih 18 let je bilo izjemno težkih. Dražen je preminil, kar je grozno, vendar se sprašujem, kakšno življenje bi lahko imel brez košarke. Če pogledate avtomobil, vam postane jasno, da kariere ne bi mogel nadaljevati," pripoveduje nekdanja košarkarica, ki je popolnoma izgubila spomin in denimo ni prepoznala ničesar v svojem rojstnem Münchnu: "Kamorkoli sem prišla, so me morali vedno spremljati starši." Čeprav so ji zdravniki obljubljali, da si bodo njeni možgani čez šest do osem let popolnoma opomogli, se to ni zgodilo. Poskušala je tudi s samomorom, po neuspešni izvedbi je imela 24-urni zdravniški nadzor.

Hilal v Istanbulu poskuša živeti normalno, vendar ji to ne uspeva povsem. Ukvarja se s prevajanjem, saj tekoče obvlada angleško, nemško in turško, a ji služb ne uspe zadržati. "Odpuščajo me, ker si ne morem zapomniti vsebine telefonskih pogovorov niti oseb, s katerimi sem se pogovarjala. Pozabljam na sporočila, na katera bi morala biti pozorna," pravi Hilal: "Besna sem, da moram tako trpeti. Zdi se mi nepravično, saj nisem vozila avtomobila. Bila sem košarkarska reprezentantka, od te igre bi lahko živela. Želim delati, premlada sem za pokoj."

S Klaro, ki se je vse od nesreče zavila v molk, se je nekajkrat srečala, vendar se tudi teh pogovorov ne spomni. Ve pa, da je Klara vozila prehitro: "Seveda Dražena ni želela ubiti, ampak vozila je prehitro in mi uničila življenje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:09 26. November 2011.

    Pripasal bi se bil, pa bi bil zdaj verjetno ziv. Pasavec pravi: red je vedno pas pripet! ;D

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.