Predstavniki Fife ob luksuzne ure

Foto: EPA
Foto: EPA
Predstavniki Mednarodne nogometne zveze (Fifa) bodo morali vrniti luksuzne ročne ure, ki so jih prejeli na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji.
Oglej si celoten članek

Ure, ki so jih predstavniki Fife prejeli kot darilo od brazilske nogometne zveze (CBF) bodo morali vrniti do 24. oktobra. Tako je odločila etična komisija Fife. Darila so sicer dobili člani izvršnega odbora Fife, najvišji predstavniki vseh 32 udeleženih reprezentanc in deset članov južnoameriške konfederacije (CONMEBOL). Brazilci so sicer trdili, da so ure vredne le okrog 7000 evrov, vendar je neodvisni cenilec ugotovil veliko višjo vrednost.

CBF je omenjenim predstavnikom podaril 65 darilnih vrečk, v katerih so bile tudi drage ročne ure prestižne švicarske hiše Parmigiani Fleurier, vsaka od ur v vrednosti 6700 evrov. Preiskovalni odbor etične komisije Fife pa je ugotovil, da je bila ena izmed ur vredna celo nekaj več kot 20.000 evrov. Pri etični komisiji so dejali, da pri CBF ne bi smeli podariti tako dragih daril. Dodali so še, da proti predstavnikom, ki bodo ure vrnili do 24. oktobra, ne bodo sprožili nobenih uradnih postopkov. Po tem roku bodo vse vrnjene ure darovali neprofitnim organizacijam in organizacijam, ki skrbijo za družbeno odgovornost v Braziliji.

Platini nezadovoljen s Fifo

Predsednik Angleške nogometne zveze FA Greg Dyke je potrdil, da je uro prejel in jo bo tudi vrnil. "Med kongresom Fife v Sao Paulu sem od brazilske zveze prejel darilno vrečko, v kateri je bila tudi ura. Nimam pojma, kakšna je vrednost ure. Nisem se je dotaknil od prihoda v Anglijo. Še vedno je v moji pisarni. Uro bomo še originalno zapakirano vrnili. Pozdravljam odločitev komisije in se strinjam z odločitvijo, da jih bodo donirali v dobrodelne namene v Braziliji," je za britanski Guardian povedal 67-letnik.

Z odločitvijo pa je bil nezadovoljen predsednik Uefe Michel Platini: “Presenečen sem. Najprej me je presenetila vrednost ure, a tudi to, da je etična komisija zdaj odločitev posredovala preko medijev. Če so bili pri etični komisiji nezadovoljni, bi nam to morali povedati pred štirimi meseci, ko smo prejeli ure. A šele po objavi članka v anglešlih medijih, zdaj zahteva vračilo. Takšen ton Fife mi ni všeč. O vrednosti ure se bom podrobno pozanimal in vsoto namenil v dobrodelne namene, a ponavljam, da mi ni všeč način na kateri je Fifa vodila zadevo.”

O morebitnem podkupovanju šele naslednje leto

Če je etična komisija Fife hitro ukrepala ob sprejemanju daril, pa precej dlje traja preiskava o domnevnem podkupovanju pred izborom prirediteljev svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. Predsednik etične komisije Nemec Joachim Eckert je povedal, da bo končna odločitev sprejeta prihodnje leto, a še to ni zanesljivo.

Michael Garcia, vodja preiskave, je v začetku septembra sicer že podal svoje poročilo etični komisiji, ta pa si je vzela še dodaten čas v preiskavi suma korupcije ob glasovanju Fife pri izbiranju svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji in leta 2022 v Katarju. Fifa ni potrdila, če je bil med prejemniki tudi njen predsednik Joseph Blatter.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • STF
    16:00 19. September 2014.

    Tut ce bi ble 7000. Smesno je kako si debelinkoti talajo drage stvari, samo zato ker so pri koritu. Raja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.