Pregled: Kitajci štirikrat zlati

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva svetovna rekorda v plavalnem bazenu, izključitev osmih igralk badmintona, in prevlada azijskih športnikov. Peti dan tudi zmagoslavje britanskega kolesarja Bradleyja Wigginsa.
Oglej si celoten članek

Kljub vsem novim junakom na olimpijskih igrah je še najbolj odmevala izključitev štirih ženskih parov v badmintonu. Kazen je doletela dve južnokorejski dvojici, eno kitajsko in eno indonezijsko, saj so namerno poskušale izgubiti in tako priti do lažjih tekmecev v nadaljevanju tekmovanja.

Med "poraženci" dneva je bila tudi uzbekistanska telovadka Luiza Galiulina. Drugi test njenega urina je namreč potrdil najdbo v vzorcu A – nedovoljen diuretik furosemid. Galiulina, ki ni bila med kandidatkami za najvišja mesta, je bil začasno suspendirana že prejšnjo sredo, ko je padla ne predolimpijskem testiranju. Šla je torej po poti albanskega dvigalca uteži Hysena Pulaka, ki je bil izključen zaradi uporabe steroida stanozolola.

Prvi domači uspehi

So se pa naposled zlata veselili tudi britanski ljubitelji športa. Za prvi uspeh sta poskrbeli veslačici Helen Glover in Heather Stanning, ki sta v dvojcu hkrat prišli tudi do prve britanske zlate ženske veslaške kolajne sploh. Še večji junak je postal kolesar Bradley Wiggins, ki je suvereno upravičil vlogo prvega favorita v vožnji na čas. Londončan je osvojil že svojo četrto zlato kolajno in sedmo skupno na štirih olimpijskih igrah.

V veslanju so vlogo favoritov sicer opravičili tudi nemški veslači v osmercu, do zlate kolajne pa so v dvojnem četvercu prišle Ukrajinke. V ženski kolesarski preizkušnji na čas je naslov olimpijske prvakinje ubranila 38-letna Američanka Kristin Armstrong.

Kitajci ne popuščajo

Kitajska je še vedno najuspešnejša država na XXX. olimpijskih igrah. Peti dan tekmovanj so do zlatih kolajn prišli še namiznoteniška igralka Li Xiaoxia, ki je v finalu ugnala rojakinjo Ding Ning, plavalka Liuyang Jiao, zmagala je na 200 delfin, dvigovalec uteži Lu Xiaojun, ta je v kategoriji do 77 kilogramov postavil tudi svetovni rekord ter sinhrona skakalca v vodo Qin Kai in Luo Yutong. Slednja sta skakala s trimetrtske deske.

Foto: Reuters Stanislas Wawrinka Roger Federer Le eno zlato kolajno manj so osvojili športniki iz Južne Koreje. V judu je v kategoriji do 90 kilogramov slavil Song Dae-nam, v streljanju s športno pištolo na 25 metrov je bila najboljša Jangmi Kim, v sabljanju s sabljo pa Kim Ji-yeon. Tekmovalci iz Daljnega Vzhoda so še dvakrat stopili na najvišjo stopničko. Severnokorejska dvigovalka uteži Jong Sim Rim je bila najmočnejša v kategoriji do 69 kilogramov, v gimnastičnem mnogoboju pa je slavil Japonec Kohei Učimura.

Dva svetovna rekorda

V plavalnem bazenu so še vedno najuspešnejši Američani, njihovo prevlado pa sta potrdila tudi Nathan Adrian (100 prosto) in ženska štafeta na 4 x 200 prosto. Poleg že prej omenjene Kitajke Jiaojeve, je do zlata priplaval še Madžar Daniel Gyurta in za nameček še postavil nov svetovni rekord na 200 prsno. Do svetovnega rekorda je že v polfinalu iste discipline prišla tudi Američanka Rebecca Soni.

V kajaku na divjih vodah je v slalomu, v disciplini, kjer je med favorite sodil tudi Peter Kauzer, zmagal Daniele Molmenti in si tako najlepše čestital za svoj 28. rojstni dan. V kategoriji do 70 kilogramov, kjer je kar nekaj časa dobro kazalo tudi slovenski judoistki Raši Sraki Vuković, je bila najboljša Francozinja Lucie Decosse, za prvo venezuelsko zlato kolajno v Londonu pa je z mečem poskrbel Ruben Limardo.

Izpad branilcev naslova

Med moškimi dvojicami sta v tenisu izpadla branilca naslova Stanislas Wawrinka in Roger Federer, med posameznicami pa Venus Williams. Precej uspešneje se je dan končal za avstralsko košarkarico Lauren Jackson. Ta je po tekmi z Brazilijo postala najbolj učinkovita igralka v zgodovini olimpijskih iger. Ena najboljših košarkaric na svetu v minulem desetletju je Braziliji nasula 18 točk, na štirih olimpijskih igrah pa je skupno zbrala že 497 točk.

Pregled kolajn

1. Kitajska             	17	9	4	30
2. ZDA 12 8 9 29
3. Južna Koreja 6 2 4 12
4. Francija 5 3 5 13
5. Severna Koreja 4 0 1 5
6. Nemčija 3 8 2 13
7. Italija 3 4 2 9
8. Kazahstan 3 0 0 3
9. Japonska 2 4 11 17
10. Rusija 2 4 5 11 ... 19. Slovenija 1 0 0 1

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.