Pregled: Phelps postal olimpijski rekorder

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska pozornost in čustva so bili seveda usmerjeni predvsem v Urško Žolnir, zlato judoistko, v Londonu pa se je dogajalo še marsikaj. Kaj vse, preverite v pregledu četrtega dne olimpijskih iger.
Oglej si celoten članek

Potem ko je ameriški plavalec Michael Phelps na 200 metrov delfin za las zgrešil zlato kolajno, jo je osvojil na štafetni preizkušnji. Američani so namreč s časom 6:59,70 prepričljivo slavili na 4×200 metrov prosto, srebro so osvojili Francozi (7:02,77), bronasti so bili Kitajci (7:06,30).

Slabo uro po odličju na 200 metrov delfin je tako 27-letni Američan zdaj sam na lestvici najuspešnejših zbiralcev odličij na olimpijskih igrah. Štafetno zlato je namreč zanj že 19. kolajna (15. zlata), s čimer je prehitel nekdanjo sovjetsko telovadko Lariso Latinino, ki je kariero med letoma 1956 in 1964 končala z 18 kolajnami.

Pellegrinijeva "zgolj" peta

Američanka Allison Schmitt je olimpijska prvakinja v Londonu na 200 metrov prosto. Dobitnica srebra na 400 metrov prosto je zmagala prepričljivo s časom 1:53,61, kar je nov olimpijski rekord, srebrna je bila Francozinja Camille Muffat (1:55,58), bron pa si je priplavala Avstralka Bronte Barratt (1:55,81). Branilka naslova iz Pekinga 2008 Italijanka Federica Pellegrini (1:56,73) je bila tokrat le peta. Ameriška najstnica Missy Franklin, ki na teh OI nastopa v sedmih disciplinah in je v ponedeljek zmagala na 100 metrov hrbtno, pa je tokrat ostala brez medalje, na četrtem mestu je za njo zaostala le stotinko (1:55,82). V tej disciplini je slovenska plavalka Sara Isaković prišla do polfinala in osvojila končno 14. mesto.

Foto: Reuters Shiwen Ye Kitajska plavalka Shiwen Ye je nova olimpijska prvakinja na 200 metrov mešano. Na londonskem tekmovanju je s časom 2:07,57 dosegla nov olimpijski rekord, druga je bila Avstralka Alicia Coutts (2:08,15), bronasta pa Američanka Caitlin Leverenz (2:08,95).

Hrvaško maščevanje uspelo

Zanimiv je tudi rokometni turnir. Hrvaška moška rokometna reprezentanca je  vpisala drugo zmago. V dvoboju skupine B je premagala Srbijo z 31:23 (18:14) in se ji oddolžila za letošnji polfinalni poraz na evropskem prvenstvu v Beogradu. V drugi tekmi v tej skupini je Madžarska premagala Južno Korejo z 22:19 (7:9).

Slovenec izzval španski bes

Slovenska vaterpolska reprezentanca še ni videla olimpijskega turnirja, a vsaj v torek je v ospredju pogovorov na turnirju slovenski sodnik Boris Margeta. Kot poročajo nekatere agencije, predvsem pa španski mediji, naj bi z razveljavljenim golom v končnici tekme Hrvaški (8:7) pomagal do minimalne zmage v dvoboju z ekipo z Iberskega polotoka, kar je seveda rodilo burne španske proteste.

Foto: Reuters Boris Margeta Morillo olimpijske igre London 2012 Sočustvujejo z Morganello

Uporabniki spleta v Južni Koreji sočustvujejo s švicarskim nogometašem Michelom Morganello, ki so ga izključili iz švicarske olimpijske ekipe, ker je z rasističnim sporočilom na Twitterju užalil nogometaše Južne Koreje. Tamkajšnji uporabniki spleta so prepričani, da so Morganello izzvali. Švicarski nogometaši so v nedeljo z 1:2 izgubili proti južnokorejski reprezentanci, kar je Morganello očitno precej razjezilo. “Razbil bom Korejce, vse bom zažgal … kup ‘trisosov’,” je zapisal na Twitterju. “Trisos” je francoski slengovski izraz za ljudi z Downovim sindromom.

ZDA pomendrale Tunizijo

V 2. kolu olimpijskega turnirja v košarki so do nove zmage prišli prvi favoriti Američani, ki so s 110:63 premagali Tunizijo in so na vrhu skupine A. V skupini B so do zmag prišli Rusi, Španci in Brazilci, vse tri ekipe pa so z dvema zmagama na vrhu lestvice. Tunizijci so se sprva dobro upirali ameriškim zvezdnikom, a koncu so zmagovalci dvoboja prišli do visoke zmage. Pri Američanih sta bila najbolj razpoložena Kevin Love in Carmelo Anthony s 16 točkami, tri manj pa je dosegel Kevin Durant. Pri Tunizijcih se je z 22 točkami izkazal Makram Ben Romdhane.

Pregled kolajn

 1. Kitajska 13        6        4       23
 2. ZDA       9         8        6       23
 3. Francija  4        3         4       11
 4. J. Koreja  3        2        3        8
 5. S. Koreja 3        0        1        4
 6. Kazahst.  3        0        0        3
 7. Italija       2        4        2        8
 8. Nemčija   2        3        1        6
 9. Rusija      2        2        4        8
10. JAR        2        0        0        2
...               
18. Slovenija 1        0        0        1

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.