Premagal je hudo bolezen, zdaj zapušča šport, ki mu je dal vse

Foto: Epa
Foto: Epa
Nekdanjemu svetovnemu rekorderju se je pred tremi leti sesul svet.
Oglej si celoten članek

Upokojeni smučarski skakalec Björn Einar Romoeren se po najtežji preizkušnji njegovega življenja umika iz smučarskih skokov.

Nekdanjemu imenitku svetovnega rekorda, katerega si je lastil od leta 2005 do 2011, so pred tremi leti diagnosticirali tumor na hrbtenici, po hudem boju in številnih invazivnih oblikah zdravljenja, ki so močno zaznamovale njegovo počutje in zunanji izgled, pa je maja 2020 premagal to zahrbtno bolezen. 

"Nikoli v življenju nisem jokal, zdaj vsak dan jočem od sreče," je fantastično novico takrat sporočil danes 41-letni Norvežan, nekoč tretji skakalec sveta in zmagovalec osmih tekem za svetovni pokal.

"Zdravnik mi je poslal sporočilo z dvignjenimi palci. To je pomenilo, da je z menoj vse v redu, vendar se zavedam, da moram biti v naslednjih desetih letih še kako pozoren na svoje zdravje," se največje zmage v življenju spominja Romoeren.

Foto: Instagram Takoj po diagnozi je vse svoje moči usmeril v zdravljenje, kljub zaskrbljujoči prognozi pa nikoli ni izgubil upanja za ozdravitev. Prestal je 13 ciklusov kemoterapije in 36 obsevanj, vseskozi pa mu je ob strani stala njegova družina.

"Najtežje je bilo pred operacijo. Razmišljal sem o tem, da bom za seboj pustil ženo, da nikoli ne bom sina učil voziti kolesa ali ga videl odraščati. Poslušati sem moral ženo, kako sinu razlaga, da se oče ne more igrati, ker nima moči. Jokala je od občutka nemoči, jaz pa ji nisem mogel pomagati. Takrat mi je bilo res hudo," se spominja Norvežan.

Po športni upokojitvi je ostal tesno povezan s smučarskimi skoki, nazadnje pa je v norveški smučarski zvezi opravljal naloge marketinškega specialista. Zdaj je pripravljen na nove izzive. "Star sem 41 let, s smučarskimi skoki pa se ukvarjam že 37 let. Prišel je čas, da poskusim še kaj drugega," je pojasnil razloge za svojo odločitev.

Kmalu po ozdravitvi je postal aktiven član norveškega društva za boj proti raku, kjer je našel novo poslanstvo. Predvsem si želi povečati ozaveščenost o tej nevarni, a v mnogih primerih še vedno ozdravljivi bolezni, če se o njej ne bojimo spregovoriti in pravočasno poiščemo ustrezno pomoč. 

"To ne pomeni, da se moramo kar naprej pogovarjati o raku, vendar je pomembno, da ga ne dojemamo kot tabu," je poudaril nekdanji vrhunski skakalec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.