Preminila legenda ameriške košarke, ki je izpisala zgodovino

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Umrla je pionirka ženske košarke Lusia Harris.
Oglej si celoten članek

V torek je v rodnem Misisipiju v 67. letu starosti umrla nekdanja košarkarica Lusia Harris. Gre za edino žensko, ki jo je na naboru za svojo ekipo v ligo NBA izbralo eno od moštev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Harrisovo, o kateri je bil pred kratkim posnet tudi dokumentarec, je na naboru lige NBA leta 1977 izbrala ekipa Jazz, ki je takrat domovala v New Orleansu.

Foto: Profimedia Lusia Harris

Pred njo so San Francisco Warriors leta 1969 izbrali Denise Long, a je vodstvo lige ta izbor nato preklicalo. Harrisova je zato edina ženska, ki je bila uradno del ekipe lige NBA. Tudi ona nikoli ni trenirala v kampu Jazza ali zaigrala za prvo ekipo, saj je zanosila in se odločila za materinstvo.

Leto dni pred tem je Harrisova na olimpijskih igrah v Montrealu postala prva ženska, ki je ob premieri ženske košarke na tem dogodku dosegla koš. Američanke so takrat osvojile srebro, potem ko so v finalu izgubile proti Sovjetski zvezi.

Harrisova se je veselila tudi treh naslovov prvaka z univerzo Delta State, v ženski poklicni ligi pa je igrala leta 1979 in 1980.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.