Prenova za 400 milijonov za finale SP

Foto: Reuters stadion maracana prenova rio 2011 Foto: Reuters stadion maracana prenova rio 2011 Foto: Reuters stadion maracana prenova rio 2011 Foto: EPA stadion maracana prenova rio 2011 Foto: EPA stadion maracana prenova rio 2011 Foto: EPA stadion maracana prenova rio 2011
Stadion Maracana v Riu so potrdili za objekt, ki bo gostil finale mundiala 2014. Trenutno je eno veliko gradbišče, saj se izvaja več kot 400 milijonov evrov vredna prenova.
Oglej si celoten članek

Finalno tekmo svetovnega nogometna prvenstva leta 2014, ki bo v Braziliji, bo gostil slavni stadion Maracana v Riu. Ta objekt je v svoji prvotni obliki že gostil finale mundiala, in sicer leta 1950, ko je Urugvaj presenetil Brazilce in slavil z 2:1. "Odločeno je, kje bo finale, čeprav menimo, da bi lahko tudi veliko drugih mest gostilo zaključni dvoboj prvenstva. Na tem stadionu je bil finale že pred 61 leti. Zdaj se moramo odločiti le še, kje bosta polfinalni tekmi in kje bo uvodni dvoboj prvenstva," je pojasnil generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke.

Stadion Maracana velja za najbolj slovito zgradbo Južne Amerike. Je druga najbolj obiskana turistična točka v Riu (za kipom Kristusa na hribu nad mestom). A ne letos, saj je stadion zavzela gradbena mehanizacija in urni delavci, ki v slogu Peléja in Garrinche prenavljajo stadion, da bo za mundial spet sijal (leta 2016 pa bo tudi osrednji stadion poletnih olimpijskih iger). Za razliko od londonskega Wembleyja, kjer so stari stadion podrli in na njegovem mestu zgradili novega, Maracano prenavljajo le od znotraj, zunanja lupina pa bo ostala enaka. Prenova bo Brazilce stala nekaj več kot 400 milijonov evrov.

"Dela bodo končana pravočasno. Ne sme nam spodleteti," se odgovornosti zaveda vodja dela Icaro Moreno Junior. "Želimo ohraniti del zgodovine Maracane, a obenem dodati nekaj modernega objektu. Bo kot pita z novim nadevom. Ni lahko ohraniti nekaj iz 50. let in to prenesti v 21. stoletje. A prepričan sem, da bo novi stadion nekaj posebnega za Rio, za Brazilijo, za ves svet. Fifa bo ponosna na stadion, ponosna bo na Brazilce. Novi stadion bo simboliziral novo Brazilijo." Pa ni bojazni, da denimo zmanjka sredstev? "Brazilska ekonomija je močna. Imamo dobro gospodarsko rast. Dokazali bomo, da lahko organiziramo prvenstvo in ne le zmagamo."

Maracana v številkah

Maracana drži rekord po številu gledalcev – finale leta 1950 si je po enih podatkih ogledalo kar 205 tisoč navijačev, po drugih pa 199 tisoč. Toliko jih je bilo, da ni točnega podatka. Zagotovo pa si je v naslednjih desetletjih na njem tekme pogosto ogledalo okrog 150 tisoč brazilskih ljubiteljev umetnega usnja. Še kvalifikacijsko tekmo za SP leta 1977 med Brazilijo in Kolumbijo si je ogledalo več kot 162 tisoč ljudi.

Danes že zaradi varnosti toliko navijačev ni več možno spraviti na nogometne stadione. "Jasno je, da nova kapaciteta ne bo niti podobna starim. Imeli bomo 80 tisoč sedišč," pove Moreno. "Vgradili bomo prvovrstni zvočni sistem, vse, kar vidite na najsodobnejših svetovnih stadionih. Zgradba bo tudi okolju prijazna. Ne bo niti ene slabe točke vidljivosti za gledalce." Maracano so v zadnjih 11 letih sicer že prenavljali dvakrat, a nikoli v takšnem obsegu. "Trenutno na objektu dela 1.600 delavcev, a že čez nekaj mesecev se bo ta številka povečala na 4.500," dodaja Moreno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.