Priprave v vročih in suhih dneh

Foto: Žurnal24 Primary training, which compensates for all fitness machines. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Poletno obdobje mineva predvsem v zavedanju, da ostaja do podviga na K2 manj kot leto dni. Preko poletja niso počivali konstrukterji novih turnih smuči.
Oglej si celoten članek

Poletno obdobje mineva predvsem v zavedanju, da ostaja do podviga na K2 manj kot leto dni. Psihofizične in organizacijske priprave zato stopnjujejo utrip. Potrjeno sodelovanje s krovno organizacijo slovenskih planincev, s Planinsko zvezo Slovenije in njeno komisijo za odprave v tuja gorstva, Davu Karničarju pomeni trdnejši temelj načrtovanj. Ne le logistično in finančno, pomembna je zavest, da je v projekt vključenega veliko znanja, izkušenj, dobrih hotenj in želja tako velike družine, kot je planinska.

Preko poletja niso počivali konstrukterji novih turnih smuči, ki naj bi čim bolj ustrezale zahtevnim razmeram in trendom uporabnikov. Torej lahke, torzijsko stabilne, dobro plovne na snegu, hitra drsna obloga ... Karničar jih je testiral tudi na ledeniku pod Skuto, ki ostaja naš edini spomin na ledeno dobo. Proučevanje in testiranje enoplastnih Salewinih šotorov se bo moralo nadaljevati v zimskih razmerah. Nekaj novosti na zglobih teleskopskih smučarskih palic je pripravil Komperdell ...

Najpomembnejši od vsega pa je seveda dober trening. V vročih dneh je Karničar za dobro počutje in kondicijo opravljal ture, ki zaradi visoke težavnosti v večini niso onemogočale daljših vztrajnostnih naporov, torej tja do pete težavnostne stopnje, s kakšnim kilogramom več v nahrbtniku, kot bi bilo nujno potrebno.

Člani odprave so se po interpretaciji rezultatov testiranja, ki jim jih je posredoval dr. Jurij Gorjanc, vsak po svoje lotili vzdrževanja in izboljšanja pripravljenosti. S Francetom Oderlapom Karničar odpotuje 12. septembra v Nepal za več kot mesec dni z željo potrditve dobrega prenašanja razmer na višini nad 7000 metri in testiranja opreme. Finančna sredstva na poti so precej asketska, zato upata, da bosta uspela poslati kakšno vmesno sporočilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.