Pripravljeni? Pa začnimo!

Foto: Žurnal24 Ti 17 metrov visoki kipi nogometašev krasijo glavno postajo v Zürichu.
Po štirih letih čakanja je evropsko prvenstvo v nogometu spet tu! Imamo ga na dosegu roke, saj bo praktično na našem dvorišču. Bližje ne bo nikoli, razen če ga nekoč priredimo sami ...
Oglej si celoten članek
 
 

Najti moramo pravo mešanico nervoze, prijetnega pričakovanja in napetosti.

Michel Pont, pomočnik

 
Euro 2008 se bo začel s tekmo med Švico in Češko v Baslu. Švicarji so se pred tekmo, ki jo bo sodil Italijan Roberto Rosetti , najbolj bali za vezista Tranquilla Barnetto , ki pa bo le nared. Pred dvema tednoma si je namreč na treningu zvil gleženj. "V sredo sem treniral po polnem programu in nisem čutil nobenih bolečin," je dejal igralec Bayerja iz Leverkusna. Selektor Köbi Kuhn je še vedno razpet med reprezentanco in bolnišnico, saj vsak trenutek izkoristi za obisk žene, ki po epileptičnem napadu leži v bolnišnici, zato ga večkrat nadomešča pomočnik Michel Pont .

Takole izgleda vstopnica za otvoritveno tekmo Eura 2008. Jo imate? © Žurnal24

 
Za mnenje pred tekmo smo povprašali nekdanjega reprezentanta Saša Udoviča , zapriseženega navijača "natija", kot je vzdevek švicarske državne vrste: "Mnoge igralce poznam, saj sem z njimi igral, ko so bili še rosno mladi. Švicarji imajo veliko prednost pred drugimi, saj jih selektor Kuhn vodi že vrsto let. Poleg tega bodo deležni tudi velike pomoči domačega občinstva. To so ključne prednosti. Staviti bi si upal, da bi na petih tekmah Čehi trikrat zmagali, a v eni tekmi se lahko zgodi marsikaj."


To sta domnevni enajsterici Švice in Češke. © Sportnet

 
V taboru Čehov se ubadajo predvsem s formo napadalcev. Najboljši strelec prejšnjega prvenstva Milan Baroš (31 golov je dosegel v 64 nastopih za Češko) je namreč že nekaj časa v nemilosti domače javnosti. Baroš je namreč svoj zadnji gol v državnem dresu zabil marca lani, vedno več ljudi pa je prepričanih, da bi si priložnost v začetni enajsterici bolj zaslužil 24-letni napadalec Banika Václav Svěrkoš . Češki dnevnik Blesk je o Barošu zapisal: "Po Euru 2004 je bil idol naroda. Bil je tako priljubljen, da skoraj ni mogel na prosto. Kako je pred Eurom 2008? Vedno bolj se govori, da se mora iz začetne enajsterice počasi preseliti na klop za rezervne igralce." Prišli smo torej do začetka. Rezervirajte si mesto na svojem najljubšem naslonjaču, še zadnjič spolirajte TV zaslon in se udobno namestite. Najboljših 16 reprezentanc Evrope je pripravljenih na epski spopad. A na vrhu je prostor le za enega. Čakanja je konec ... Začelo se bo!

Dvakrat sta se Portugalska in Turčija že pomerili na evropskih prvenstvih. Obakrat so bili boljši Portugalci. © Sportnet

 
 
 

Dober začetek je izjemnega pomena za uspešno nadaljevanje prvenstva.

Paulo Ferreira, branilec Portugalske

 
Portugalci so favoriti, ampak ...
Portugalska in Turčija se bosta pomerili na drugi sobotni tekmi. Portugalska bo na letošnjem prvenstvu lovila to, kar je izgubila na domačih tleh pred štirimi leti, naslov prvaka. V finalu so namreč izbranci Felipeja Scolarija veljali za velike favorite proti Grčiji , vendar je ta zmagala z rezultatom 1:0. Tokrat bo glavni zvezdnik Portugalske nedvomno Cristiano Ronaldo , ne gre pa pozabiti tudi na igralce, kot so Deco, Ricardo Quaresma in Ricardo Carvalho. "Nestrpno že pričakujem začetek prvenstva. Vem, da bomo dali vse od sebe, in pričakujem pozitiven rezultat," pravi zvezdnik Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo. Portugalci lahko pričakujejo tudi bučno podporo s tribun, kar se je potrdilo že ob njihovem prihodu v Švico, ko jih je prišlo pozdravit kar deset tisoč navijačev, na treningu naslednji dan pa se jih je zbralo še dva tisoč več. Po finalu evropskega prvenstva pred štirimi in polfinalu svetovnega prvenstva pred dvema letoma jih veliko meni, da so Portugalci letos eni od glavnih favoritov prvenstva, vendar bodo to morali dokazati že na prvi tekmi.

Turki ne bodo le statisti
Prva ovira na poti do cilja bo Turčija, ki bo po letu 2000 znova zaigrala na Euru. Tokrat v reprezentanci ni več veterana Hakana Sükürja , ki je blestel na prvenstvu pred osmimi leti, turški selektor Fatih Terim pa je doma pustil tudi vezista nemškega Stuttgarta Yildiraja Bastürka . Menda zato, ker ni želel zbiti igralčeve morale s tem, ko ta ne bi bil v prvi enajsterici. Užaljeni Bastürk pa je že odgovoril selektorju: "Zelo rad igram za Turčijo, ampak pod Terimom ne bom nastopil nikoli več. Preprosto nima smisla." Glavno orožje bo napadalec španskega Villareala Nihat Kahveci , ki verjame, da Turki lahko presenetijo: "Pod Terimom smo postali konstantno dobra ekipa in prepričan sem, da bomo dosegli dober rezultat."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.