Priznal doping in nemudoma končal kariero

Foto: EPA
Foto: EPA
Dopinška afera, ki je v ponedeljek pretresla italijanski šport, je hitro dobila epilog. Potem ko je italijanski olimpijski komite (Coni) sporočil, da so izključili športnika zaradi dopinga, in se je sprva ugibalo, da gre za Alexa Schwarzerja, je slednji zdaj že priznal dejanje in sporočil, da končuje kariero.
Oglej si celoten članek

Coni je sporočil le, da so zaradi pozitivnega dopinškega testa iz ekipe za londonske olimpijske igre izključili enega športnika. Imena krovna olimpijska organizacija pri zahodnih sosedih ni razkrila, a je časnik Gazzetta dello Sport takoj sporočil, da gre za južnotirolskega atleta Alexa Schwarzerja, dobitnika zlate olimpijske medalje iz Pekinga v hoji na 50 km.

Zdaj je dopinški grešnik za italijansko tiskovno agencijo Anso tudi priznal napako in obenem sporočil, da je njegove kariere konec. "Naredil sem napako. Moje kariere je konec. Rajši me ne sprašujte, kako se počutim. Želel sem biti močnejši na olimpijskih igrah, a sem naredil napako. Popolnoma sam sem se odločil za to in tudi prevzemam odgovornost za svoje dejanje," je dejal 28-letni južnotirolski športnik, ki je zaročen z umetnostno drsalko Caroline Kostner.

Foto: EPA alex schwarzer italija tek na 50km doping london 2012 V Schwarzerjevem vzorcu, odvzetem konec junija na pripravljalnem taboru v Oberstdorfu, so našli sledi eritropoetina. Italijanski atlet bi moral v Londonu startati v sobotni preizkušnji v hitri hoji na 50 km, kjer bi branil prvo mesto iz Pekinga, 20-kilometrsko preizkušnjo pa je izpustil, uradno zaradi prehlada. Letos je sicer na krajši razdalji dosegel državni rekord, a je nato julija sporočil, da se bo posvetil le 50-kilometrski preizkušnji. V zadnjem času je treniral pod vodstvom Micheleja Didonija, svetovnega prvaka na 20 km iz leta 1995.

Predsednik Conija Giovanni Petrucci je zahteval takojšnjo izključitev športnika, potem ko je italijanske športne organe o pozitivnem testu obvestila Svetovna protidopinška agencija Wada. Schwarzer bi moral v London odpotovati z zadnjo skupino italijanskih športnikov v četrtek. Poleg olimpijske zmage je bil Italijan uspešen tudi na svetovnih prvenstvih, kjer je bil bronast v letih 2005 in 2007, predlani pa je bil evropski podprvak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.