Veliko priznanje za legendo, ki je grenila življenje Slovencu

Foto: Epa alberto tomba
Nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa je bil izbran za italijanskega zimskega športnika stoletja.
Oglej si celoten članek

Nekdanji legendarni alpski smučar Alberto Tomba je po glasovanju Italijanske smučarske zveze (Fisi) in športnega časopisa Gazzetta dello Sport postal zimski športnik stoletja v naši zahodni soseščini.

V glasovanju je prehitel še eno legendo belih strmin, Gustava Thönija.

Triinpetdesetletni Tomba je v glasovanju prejel 61 odstotkov glasov. Trikratni olimpijski prvak in veliki prijatelj ter konkurent slovenskega smučarja Jureta Koširja je v glasovanju prehitel štirikratnega dobitnika velikega kristalnega globusa in petkratnega svetovnega prvaka Thönija, ki je prejel 32 odstotkov glasov.

Tomba in 69-letni Thöni sta veliko večino glasov strokovne žirije pobrala med skupno 30 zimskimi športniki in športnicami, ki so ali še vedno tekmujejo v 15 različnih panogah. Nagrade sta smučarski ikoni prejela v torek na gala prireditvi v Milanu.

Tomba je eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov. Trikratni olimpijski in dvakratni svetovni prvak je v karieri dobil 50 tekem za svetovni pokal in zbral 88 uvrstitev na zmagovalni oder. Osvojil je osem malih in en veliki kristalni globus.

Alberto Tomba je vrhunec kariere doživel v sezoni 1995, v kateri je osvojil dva mala in veliki kristalni globus. Žal je bila to tudi najboljša sezona Jureta Koširja, ki se je moral zaradi "La Bombe" večkrat zadovoljiti z drugim mestom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.