Protokol ne narekuje karantene ali testiranj

Foto: Profimedia radenko mijatović predsednik nzs
Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Kot je pojasnil predsednik NZS Radenko Mijatović, igranje ne bi bilo možno, če bi odgovorni vztrajali na karanteni.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji bodo ligo po marčevski prekinitvi zaradi pandemije novega koronavirusa nadaljevali že ta konec tedna, in sicer ob dejstvu, da v primeru nove okužbe ne bo treba celotnemu klubu v 14-dnevno karanteno, ampak zgolj okuženemu.

V nekaterih drugih državah, posebej v Italiji, pa za nadaljevanje lige zahtevajo redna testiranja in tudi karanteno za klube v primeru pozitivnega testa. Če bi se to zahtevalo v Sloveniji, igranje nogometa ne bi bilo možno. Med evropskimi državami, ki so napovedale nadaljevanje sezone, testiranj sicer ne bodo opravljali zgolj v Albaniji.

Kot je pojasnil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, igranje ne bi bilo možno, če bi odgovorni vztrajali na karanteni.

"Če bi se vztrajalo na karanteni in rednih testiranjih, ne bi bilo možno igrati. Ampak tudi v pogovorih s strokovno skupino ministrstva za zdravje se ugotavlja, da testiranja niso stoodstotna, ker se lahko okužba pokaže pozneje, in tudi niso potrebna, če se izvede vse aktivnosti, ki so v protokolu," je pojasnil Mijatović.

Pojasnil pa je, da če bi se zaznali simptomi pri igralcu, potem bi se moral sam izločiti. "Testiranja pa bodo le v izjemnih primerih, na primer če res pride do okužbe, se bo testirala ekipa. Karantene in nenehnih testiranj zaenkrat ni v protokolu," je povedal prvi mož NZS.

Ta je zadovoljen, da se bo nogomet vrnil. "To je dobra novica, da se nogomet lahko začne, da se lahko igra po 23. maju. Glede na to, da so klubi nekontaktne treninge že začeli, upam, da bodo začeli tudi kontaktne prej, kot je predvideno. To bi pomenilo boljše priprave za klube in sam začetek prvenstva."

"Klubi si tako kot jaz zelo želijo, da bi začeli prvenstva v začetku junija. Ključno pa je, da se prvenstvo konča na igrišču in si bodo klubi prek tega izborili nastope v evropskih pokalih," je še povedal Mijatović.

Doslej je NZS kot možne datume začetka prvenstva navajala 3., 6. in 10. junij in skupaj s klubi, ki si želijo vsaj tri tedne pravih priprav, bodo izbrali primeren datum.

Prvoligaški klubi so pred prekinitvijo odigrali 25 od 36 krogov. Vodi Olimpija s 50 točkami pred Celjem in Aluminijem (po 45), Mariborom (43), Muro (38), Taborom iz Sežane (29), Bravom (28), Triglavom (27), Domžalami (26) in Rudarjem iz Velenja (10).

NZS je sicer pred dnevi sezono podaljšala do 31. julija, hkrati pa predčasno končala drugo ligo, zaradi česar je znano, da bo v prihodnji sezoni nov prvoligaš Koper ter da se bo v kvalifikacijah za prvo ligo, ki bodo na sporedu po koncu prvoligaške sezone, s predzadnjim iz Prve lige Telekom Slovenije merila Gorica.

Sicer pa morajo končati tudi še pokalno tekmovanje, štirje polfinalisti bodo predvidoma igrali v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, tako kot v ligi tudi brez prisotnosti gledalcev. Polfinalna para sta Aluminij - Mura in Kalcer Radomlje - Nafta 1903.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.