Prva "točka" Slaveta: remi proti Škotom

Foto: Anže Petkovšek slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Valter Birsa Zlatko Dedič Slovenija Škotska Bonifika Foto: Anže Petkovšek Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Andraž Kirm slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Andraž Kirm slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Andraž Kirm slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Zlatko Dedič slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Haris Vučkić slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Mišo Brečko slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Valter Birsa slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Haris Vučkić slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Dare Vršič Boštjan Cesar slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Aleksandar Radosavljević slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Zlatan Ljubijankić slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Rene Krhin slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Andraž Kirm slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Boštjan Cesar slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Haris Vučkić slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Dare Vršič slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek Dare Vršič Aleksandar Radosavljević slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Foto: Anže Petkovšek Stojanović Hadžić Usnik slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Škotska Foto: Anže Petkovšek slovenska nogometna reprezentanca Slovenija Bonifika Foto: Anže Petkovšek Slovenija Škotska Bonifika
Na drugi tekmi ere selektorja Slaviše Stojanovića je slovenska nogometna reprezentanca v Kopru remizirala s Škotsko (1:1). Vzpodbuden prvi polčas je povsem pokvarilo slabo nadaljevanje, kjer je bil praktično edini vrhunec debi Harisa Vučkića.
Oglej si celoten članek

Selektor Slaviša Stojanović je svojo drugo tekmo na klopi Slovenije po porazu z Združenimi državami Amerike začel z mladim reprezentantom Renejem Krhinom, ki je prvič v karieri začel člansko tekmo od prve minute. Aleksandar Radosavljević se je po tekmi oddiha proti Združenim državam Amerike takoj vrnil v prvo postavo, medtem ko je v napadu kot osamljeni napadalec začel Zlatko Dedič, ki mu bodo pomagali Andraž Kirm, Valter Birsa in Josip Iličič.

V tretji minuti takoj velika priložnost za Slovenijo. Iličič, ki nocoj igra na svojem priljubljenem položaju "polšpice", je z idealno žogo v prostor zaposlil Birso, ki pa se je povsem sam pred vratarjem Allanom McGregorjem zapletel, Škotski vratar pa je njegov poizkus ubranil. Gostje so nato prevzeli pobudo in stisnili Slovence na njihovo polovico, kjer je do strela prišel James Morrison, a vrat Samirja Handanoviča ni resneje ogrozil.

Da se otoški nogomet dokončno ločuje od tradicionalnih korenin so gostje lepo pokazali v prvih desetih minutah, saj so slovensko vrsto s podajami po tleh povsem nadigrali. V 13. minuti je od daleč povsem nenevarno poizkušal zgolj Dedič, medtem ko so se Škoti še naprej poigravali na polovici Slovenije. Po fantastični akciji v 14. minuti, ki jo je začel Liverpoolov as Charlie Adam, je do strela z roba kazenskega prostora prišel James McArthur, a ga je z drsečim startom v zadnji sekundi blokiral Bojan Jokič.

"Grande" Handanovič rešil zaostanek, Kirm za vodstvo

Iličič, še naprej najbolj razpoloženi slovenski nogometaš, je dve minuti kasneje prišel do strela s polvolejem, toda z več kot 20 metrov ni resneje ogrozil gola McGregorja po visoki podaji Radosavljevića. Morrison je v 26. minuti po visoki žogi čez slovenske branilce prišel povsem sam pred Handanoviča, a je slovenski vratar z izjemnim posredovanjem (in pomočjo prečke) njegov poizkus ubranil. Slovenci so takoj odgovorili s prostim strelom Birse z roba kazenskega prostora, ki ga je moral McGregor izpod svoje prečke odbiti v kot.

Birsa je v 30. minuti zapravil lepo priložnost s prostega strela, potem ko je na praktično idealnem mestu za strel prekršek izsilil Dedič. Vezist Genoe je zadel le živi zid Škotov. Le dve minuti kasneje je Slovenija povedla - Mišo Brečko je dolgo časa prebijal bok gostov, na koncu pa z zadnjimi močmi podal slastno žogo pred gol McGregorja, kjer jo je z glavo v mrežo pospravil Kirm. 1:0.

Škoti navduševali z igro, na koncu zabili iz kota

Vodstvo ni trajalo dolgo in povsej dobri igri, ki so jo Škoti pokazali po tleh, so Slovencem gol zabili iz prekinitve. Po podaji z leve strani je povsem sam ostal Christophe Berra, z nebeškim skokom pa je preskočil statičnega Kirma in zabil žogo mimo nemočnega Handanoviča. 1:1. Z zadnjo priložnostjo polčasa je imel Dedič na nogi drugo slovensko vodstvo, a po odlični podaji Brečka osamljen pred vrati Škotske ni dobro zaustavil žoge.

Nadaljevanje brez Adama, debi Vučkića

Škoti so drugi polčas začeli brez zvezdnika Adama, ki ga je zamenjal mladi up Astona Ville Barry Bannan. Prav Bannan je v nadaljevanju prvi ogrel dlani Handanoviča, a je slovenski kapetan brez težav ujel njegov poizkus z roba kazenskega prostora. S podobnega položaja je v 56. minuti poizkušal tudi Iličič, čigar močan strel je zletel visoko prek McGregorjeve prečke. Pet minut kasneje je svoj veliki trenutek le dočakal tudi Haris Vučkić, ki mu je selektor Stojanović namenil njegov reprezentančni debi, vezist Cardiff Cityja pa je zamenjal Birso.

Naslednja Stojanovićeva poteza je bila menjava Iličića z Daretom Vršičem v 68. minuti tekme. Škoti so bili v zadnjih 20 minutah tekme še najbližje zadetku v 80. minuti, ko je visoko podajo s strani rezervist Robert Snodgrass za las preusmeril mimo daljše Handanovičeve vratnice. Dedič bi z zadnjim strelom, preden ga je zamenjal Zlatan Ljubijankič, kmalu zadel za vodstvo domače reprezentance, a se je njegov poizkus z roba kazenskega prostora za las zapeljal mimo McGrgorjeve daljše vratnice. To je bilo praktično vse, kar je v polčasu za hitro pozabo uspelo Slovencem.

Izjave po tekmi:

Slaviša Stojanović, selektor Slovenije:
"Zadovoljen sem, glede na vse težave s sestavo moštva. V dveh dneh smo našli dobitno kombinacijo za to tekmo. Prvi polčas je bil poln tempa na visoki ravni. V drugem se je igra umirila, vseeno je bilo nekaj polpriložnosti, ki pa jih nismo znali končati. A z malce zbranosti ali več sreče ob odbitih žogah bi se lahko veselili tudi zmage. Ta rezultat je realen in odraz tistega, kar se je dogajalo na terenu. Vseeno še ostaja nekaj odprtih vprašanj, odvisno bo od forme igralcev, preveril bom še druge možnosti. To je drugi od etapnih ciljev do začetka kvalifikacij, ko bomo morali preveriti vse opcije."

Samir Handanović, kapetan Slovenije:
"Mislim, da smo si pripravili nekaj dobrih priložnosti. V zadnjih 25 metrih nismo izbirali pravih odločitev, bili prepočasni in premalo zbrani. Toda vso tekmo smo imeli nadzor, si priigrali nekaj akcij, ki bi jih lahko bolje izpeljali. V drugem polčasu je ritem igre malce padel, ker tudi pripravljenost mogoče še ni najvišji ravni, ampak za začetek je v redu. Gremo naprej."

Craig Levein, selektor Škotske:
"Zadovoljen sem s tekmo, bila je prava prijateljska. Opravili smo veliko menjav, videl sem veliko dobrega. Tekme nismo izgubili, veseli me, da so se izkazali nekateri mladi igralci, tako da lahko iz dvoboja s Slovenijo potegnemo same dobre stvari. Koristno je, da se kalijo, več ko bodo igrali, bolje bo za nas. Način, kako smo prejeli gol, res ni bil najboljši, a takšne stvari se v nogometu pač dogajajo."

Prijateljska tekma, Koper, stadion Bonifika:

Slovenija : Škotska 1:1 (1:1)
Kirm (33); Berra (40)

Postavi:

Slovenija: S. Handanovič; Brečko, Šuler, Cesar, Jokič; Krhin (od 85. Matič), Radosavljević, Kirm (od 89. Pečnik), Birsa (od 61. Vučkić); Iličič (od 68. Vršič), Dedič (od 83. Ljubijankič). Na klopi: J. Handanovič, Belec; Kelhar, Pečnik, Volaš, Ljubijankič, Vučkić, Vršič, Matič, Mavrič Rožič.

Škotska: McGregor, Martin, Mulgrew, Berra, Caldwell, Adam (od 46. minute Bannan), McArthur, Morrison (od 72. Dorrans), Mackie (od 80. Miller), Mackail-Smith (od 61. Snodgrass), Forrest (od 87. Robson). Na klopi: Gilks; Dorrans, Bannan, Robson, Cowie, Goodwillie, Miller.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:48 29. Februar 2012.

    brigajo me priložnosti in lepa igra, niste zmagali in ne vem kdaj to končno že bo....znat je treba že pred …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.