Prvi veliki škandal na OI: "O tem se bo še dolgo govorilo"

Foto: Epa
Foto: Epa
Po odpovedi treninga smuka se je na prizorišču OI vnela prava drama.
Oglej si celoten članek

Tekmovalna žirija je manj kot 24 ur pred olimpijsko preizkušnjo v kraljevski disciplini zaradi premočnega vetra odpovedala tretji trening smuka za moške. Nastopila je zgolj trojica tekmovalev, najboljši čas pa je dosegel Norvežan Aleksander Aamodt Kilde.

Pred njim sta se imela s progo priložnost pobliže spoznati še dvakratni olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer in italijanski specialist za hitre discipline Christof Innerhofer.

Preostali tekmovalci na startni vrsti so bili nad odločitvijo žirije ogorčeni. Večina jih namreč meni, da teninga ne bi smeli odpovedati, temveč bi ga morali prestaviti na kasnejši termin. 

Foto: Profimedia smuk trening

"Več dni so nam govorili, da se bo veter v tem predelu umiril po 12. uri, oni pa so trening prekinili kar ob 11.15, potem ko so dvema favoritoma omogočili tretji trening. To je nepravično," se je jezil vodilni smučar v skupnem seštevku svetovnega pokala Marco Odermatt.

"Bil sem v stiku predstavnikom tekmovalcev Johanom Clareyjem. Žiriji je predlagal, da bi tekmovalci smučali v jaknah in debelih smučarskih hlačah, s čimer bi za približno 20 km/h zmanjšali hitrost. Po dveh ali treh stavkih od žirije ni dobil nobenega odgovora. To so zelo vprašljive odločitve," je dodal Švicar.

"V preteklih dneh veter na tem prizorišču bil nič močnejši kot danes, pa smo vseeno oddelali trening. To, da se takšne odločitve sprejemajo brez utemeljenih razlogov, in to pred najpomembnejšo tekmo v zadnjih štirih letih, je naravnost smešno," je sklenil najboljši smučar aktualne sezone.

Foto: Epa Marco Odermatt

Nezadovoljen je bil tudi smukaški olimpijski podprvak Norvežan Kjetil Jansrud, ki je direktorja dirk Markusa Waldnerja označil za "diktatorja".

"To ni pravi način. Tukaj vlada popoln kaos, kar zadeva pretok informacij. Markus je kot mali diktator, ki odločitve sprejema brez ustreznih podatkov. Vsi skupaj smo prepričani, da je velika razlika med tistimi, ki so dobili priložnost za tretji spust in vsemi ostalimi, ki te priložnosti nismo imeli. Oropani smo bili priložnosti za trening, način, kako se je vse odvilo, pa je zelo problematičen."

Foto: Epa Kjetil Jansrud

Strokovni komentator Eurosporta in nekdanji alpski smučar Tom Stiansen je dogodek označil za "prvi veliki škandal olimpijskih iger v Pekingu". "Avstrija, Norveška in Italija so na progo lahko poslale svojega najboljšega tekmovalca, medtem ko so druge velike reprezentance, kot na primer ZDA in Švica, doživele velik udarec. O tem se bo še govorilo na sestanku ekip. Odločitev tekmovalne žirije ni bila poštena," je dejal.

Na očitke se je odzval tudi direktor dirk. "Mnogi so bili mnenja, da bi morali nadaljevati, a žal je bilo prenevarno. Pet minut pred začetkom vetra še ni bilo. Nato se je začelo. Nenadoma je začelo pihati. Če bi se to zgodilo nekaj minut prej, treninga ne bi začeli. Odločitev smo sprejeli na podlagi vremenske napovedi. Varnost je naša prioriteta," je poudaril Waldner.

Foto: Epa waldner

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:39 5. Februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.