Prvovrstni izziv za lisjaka Hodgsona

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poleg Francije, Ukrajine in Švedske poker reprezentanc skupine D na Euru tvori še Anglija. Reprezentanca caplja za klubskimi uspehi in zdi se, da malokdo verjame v delo novega selektorja Roya Hodgsona, iz katerega se mediji celo norčujejo. Se ravno tu skriva prilika?
Oglej si celoten članek

Kvalifikacije:

Po izpadu na mundialu v osmini finala, za katerega je poskrbela Nemčija, so na zdaj že nekdanjega selektorja Fabia Capella poletele številne kritične puščice. Mnogi so bili prepričani, da bi moral oditi takoj. A ponosni Italijan je vztrajal, v kvalifikacijah ostal nepremagan – pet zmag, trije remiji v skupini s Črno goro, Švico, Walesom in Bolgarijo – ter s šestimi točkami prednosti zmagal v skupini G. Februarja je Capello odstopil zaradi spora z zvezo glede odvzema kapetanskega traku Johnu Terryju, na klop pa se je začasno usedel Stuart Pearce.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Anglija se z novim selektorjem Royem Hodgsonom, ki je bil dočakan z mešanimi občutki, iz njega so se neokusno norčevali tudi nekateri mediji, in čigar dokončni seznam še pričakujemo, vrača na evropsko prvenstvo po osmih letih, saj je morala Avstrijo in Švico izpustiti. Navijačem je doslej pripravila malo radosti, zadnji polfinale je izborila leta 1996 na domačem prvenstvu. Je tudi edina svetovna prvakinja iz Evrope, ki ji ni uspelo osvojiti Eura. Zato bo mrzlično iskala stezo v četrtfinale, kar pa bo ob znova oživljeni Franciji, s polnimi tribunami poneseni Ukrajini in vselej nevarni Švedski vse prej kot enostavno. Še posebej spričo kali dvomov, ki jih je zasejalo imenovanje Hodgsona.

Zvezdnik: Wayne Rooney

Kljub le 26 letom se zdi, kot da igra že od vekomaj. Postal je prava ikona angleškega nogometa, z neverjetno željo po uspehu in obenem delavnostjo. V ekipi treh levov je debitiral že leta 2003 in leto kasneje že nastopil na portugalskem Euru, kjer je zabil štiri gole. Skupaj je v 73 nastopih za reprezentanco zabil 28 golov, tri tudi v kvalifikacijah za Euro. A kaj, ko ga občasno polomi, kot ga je na zadnji kvalifikacijski tekmi s Črno goro, ko je brez potrebe brcnil branilca Miodraga Džudovića, bil seveda nemudoma poslan pod prho, nato pa mu je Uefa kazen s treh zmanjšala na dve tekmi. Zatorej bo izpustil obračuna s Francijo in Švedsko, če bo seveda pristal v moštvu, o čemer pa verjetno ne gre posebej dvomiti.

Foto: EPA chelsea pokal fa zmaga terry Vzhajajoča zvezda: Chris Smalling

Chris Smalling, postavni 22-letni branilec Manchester Uniteda, nekdaj Maidstone Uniteda in Fulhama, ima za zdaj za sabo tri nastope za člansko izbrano vrsto ter izkušnje v treh mlajših reprezentančnih selekcijah. Debitiral je lanskega novembra proti Bolgariji. V klubu je učinkovito unovčil poškodbo Nemanje Vidića in Ria Ferdinanda.

Kapetan: Scott Parker

Prekaljeni 31-letnik si je nadel kapetanski trak, potem ko ga je moral sneti John Terry. Za vezistom Tottenhama je dobra sezona, v reprezentanci pa je doslej nastopil 11-krat. V preteklosti je igral za Charlton, Norwich, Chelsea, Newcastle in West Ham. Lani so ga novinarji izbrali za igralca leta v Premier League. Poraja pa se vprašanje, ali bo pod novo vladavino še prvi med enakimi.

Selektor: Roy Hodgson

Vsem prej omenjenim pomislekom, ki jih je bil deležen, ima Roy Hodgson, mož, ki je zadnjih 15 mesecev preživel pri West Bromu, selektorske izkušnje s Švico, Finsko in Združenimi arabskimi emirati. Zatorej mu turnirski sistem nikakor ni neznanka. Švico je pred kar davnimi 18 leti popeljal na svetovno prvenstvo v ZDA, na njihovo prvo pojavitev na mudnialu po 28 letih. Izkušnje torej so, najti pa bo treba še obilno dozo diplomacije, da bosta (če bosta) usklajeno delovala Rio Ferdinand in John Terry, čigar škandal s Ferdinanodvim bratom je močno vznemiril angleško javnost.

Ob Rooneyjevi kazni manevrski prostor v napadu oži poškodba Darrena Benta. Tu sta mlada Danny Welbeck iz Manchester Uniteda in Chelseajev Daniel Sturridge. Naposled je začel zadevati pregrešno dragi Andy Caroll, medtem ko je bil Jermain Defoe večino sezone prikovan na Tottenhamovo klop. Zdi se, da javnost od Anglije ne pričakuje nič posebnega, kar je lahko blagodejno pomagalo za starega lisjaka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.