Puščavski lisjak v nizkem startu

Foto: Ekipa Mirana Stanovnika
Foto: Ekipa Mirana Stanovnika
Danes se v Limi s prvo etapo začenja reli Dakar, tradicionalna vzdržljivostna dirka za avtomobiliste, motocikliste in tovornjakarje. Že nekaj let se dirkači merijo v Južni Ameriki, večletni stalni udeleženec pa je tudi slovenski motociklist Miran Stanovnik, ki bo na startu tudi v letu 2013.
Oglej si celoten članek

Cilj Dakarja bo letos 19. januarja v čilskem Santiagu, do tja pa bodo morali udeleženci prevoziti več kot 8000 kilometrov. Številke se nekoliko razlikujejo za udeležence na dveh in štirih kolesih, motocikliste čaka skupno 8423 km, od tega bo 4146 km hitrostnih preizkušenj.

Večji del relija bodo dirkači prebili ob pacifiški obali, dirka se bo po začetnem delu v Peruju preselila v notranjost celine v Argentino, zadnji del pa bo spet ob morju v Čilu, kjer bo cilj v prestolnici Santiagu. Prireditelji so dirkačem med 14 etapami privoščili le dan počitka, 13. januarja. Na startu bo skupno 459 vozil, tekmovalci prihajajo iz 53 držav.

Miran Stanovnik spada med stare mačke relija Dakar. Prihajajoči z letnico 2013 bo zanj 16. tekmovalni, pravzaprav pa že 17., ker je bil pripravljen za nastop tudi leta 2008, ko so dirko zaradi varnosti nato tik pred startom odpovedali. Stanovnik je moral zaradi varčevanja in finalne krize, ki se je poznala predvsem pri težjem zbiranju potrebnih sredstev za udeležbo, tokrat stroške zbiti na minimum, zaradi poškodbe pa je sezono začel šele avgusta lani. Želja edinega slovenskega udeleženca je končati reli med prvimi 20, tiha želja pa posamična zmaga na kateri od etap.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.