Quintana v gorah v napad na Frooma

Foto: EPA
Foto: EPA
V soboto se bo v Mont-Saint-Michelu začela 103. kolesarska dirka po Franciji, ki se bo 24. julija končala na Elizejskih poljanah.
Oglej si celoten članek

Tako kot vsako leto se obeta izredno zanimiv obračun za končno zmago, najboljšega sprinterja in hribolazca, pa tudi mladega kolesarja. Za startno črto na otoški občini v Normandiji bodo letos štirje Slovenci.

Jan Polanc, Luka Pibernik, Borut Božič in Kristijan Koren bodo zastopali Slovenijo na najprestižnejši kolesarski dirki. Prvo omenjena bosta na drugi od treh tritedenskih dirk v sezoni nastopila za italijansko ekipo Lampre-Merida, tretje omenjeni za francoski Cofidis, zadnje omenjeni pa za ameriški Cannondale, ki je ekipo razkril tik pred zdajci.

Izkušeni Božič bo na Touru kolesaril tretjič in bi moral biti desna roka prvega sprinterja ekipe Nacerja Bouhannija, ki pa je zaradi poškodbe roke brez nastopa ostal v torek, Polanc in Pibernik bosta pedala na francoski pentlji vrtela prvič, Koren pa je na francoskih cestah že domačin, saj bo tam kolesaril sedmo leto po vrsti.

Mlajši od obeh Slovencev pri Lampreju Pibernik bo sploh prvič nastopil na kakšni od tritedenskih dirk, medtem ko Polanc s tovrstnimi dirkami izkušnje že ima. Lani je na dirki po Italiji dobil eno od etap. Pri Italijanih bo prav boj za etapno zmago ekipni cilj, z Louisom Meintjensom pa bodo skušali končati čim višje v skupni razvrstitvi. Tudi Koren bo v vlogi pomočnik kapetanu Cannondala Pierru Rollandu.

Širok krog favoritov

Krog favoritov za končno zmago je letos še kako širok. Prvi favorit je Britanec Chris Froome, ki bo zmago branil s pomočjo izjemno močne ekipe Skyja, ob sebi bo imel denimo Mikela Lando, Sergia Henaa in Gerainta Thomasa. Froomu se bodo po robu postavili vsaj Kolumbijec Nairo Quintana, ki bo imel za glavnega pomočnika Alejandra Valverdeja, Španec Alberto Contador, Italijana Fabio Aru in Vincenzo Nibali, zmagovalec letošnjega Gira ... Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je letos napočil čas za zmagoslavje Quintane, ki je že lani nakazal, da je v gorah močnejši od Frooma, tudi zato je Sky v Francijo poslal odlično ekipo hribolazcev.

Nič manj spektakularno ne bo v boju za najboljšega sprinterja. Svetovni prvak Slovak Peter Sagan bo spet napadal zeleno majico, odvzeti mu jo bodo skušali Britanec Mark Cavendish, Nemca Marcel Kittel in Andre Greipel, Norvežan Alexander Kristoff.

Priljubljeni kolesarski portal cyclingnews je pred dnevi objavil pet mladih debitantov, na katere naj bo javnost med letošnjim Tourom pozorna. Mednje je uvrstil Juliana Alaphilippa, Dylana Groenewgena, Tsgabuja Grmayja in Alexisa Gougearda, ob tem pa zapisal, da si pozornost zaslužita tudi Polanc in Pibernik.

Skupno več kot 3500 kilometrov

Tour bo trajal med 2. in 24. julijem, v 21 etapah bodo kolesarji morali premagati 3535 km, čaka jih devet ravninskih etap, ena razgibana, devet gorskih, od tega se bodo štiri končale s ciljnim vzponom, in dva posamična kronometra, karavana pa bo zapeljala tudi čez mejo v Andoro in v Švico.

V luči zadnjih dogodkov in obtožb o goljufijah z elektromotorji pa se je francoska vlada odločila, da bo na Touru s termalnimi kamerami pregledovala kolesa. Pripomoček, ki ga je razvila komisija za atomsko energijo, so že testirali minuli vikend na francoskem državnem prvenstvu. Gre za prenosno kamero, ki jo bo uporabljali z motocikla, v cilju ali ob robu ceste.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.