Radovljičani prevladovali

Foto: Žurnal24 Sara Isaković je bila članica zmagovite radovljiške štafete 4 × 100 prosto.
Prvi dan odprtega DP v plavanju v Radovljici so zaznamovali plavalci domačega kluba, ki so dosegli šest zmag. Radovljiška ženska štafeta pa je celo postavila nov državni rekord.
Oglej si celoten članek

Plavalci so v Radovljici opravili s prvim dnem odprtega državnega prvenstva. V desetih disciplinah je radovljiškemu klubu pripadla več kot polovica, kar šest zmag. Radovljičanke Maja in Nina Cesar, Anja Klinar in Sara Isaković pa so v štafeti 4 x 100 prosto z dosežkom 3:48,97 poskrbele tudi za edini današnji absolutni slovenski rekord.

Serijo radovljiških zmag je po pričakovanjih na 400 prosto začel Luka Turk, na 50 hrbtno pa se je prvega mesta veselil tudi reprezentant domačega kluba Robi Žbogar. Slednji je imel obilo dela z reprezentantom Ilirije Jernejem Godcem, specialistom za delfin in prosti slog, ki je s 26,44 osvojil drugo mesto. "Hrbtno res že dolgo nisem plaval in to se še kako pozna v bazenu, a doma grem vedno tudi na zmago. Vsekakor pa je ta dosežek lep obet pred nastopom na vojaškem svetovnem prvenstvu prihodnji teden v Kanadi," je povedal Ljubljančan. Žbogarju pa je do državnega rekorda Mariborčana Blaža Medveška zmanjkalo le 15 stotink. "Te sem zapravil na slabem startu. Sicer pa sem vedel, da bo tekma napeta, saj je bil Jernej dobro pripravljen na svetovnem prvenstvu v Rimu in jasno je bilo, da bo hiter. Vedel sem, da ga ne smem podcenjevati. Na 50 metrov hrbtno tekmecev sicer ni moč ne vem kako spremljati, a ob prihodu v cilj sem vedel, da sem zmagal," pa je svoj nastop pokomentiral Žbogar.

Po pričakovanjih je na 100 m prsno zmagal Ravenčan Damir Dugonjič, ki se je z 59,66 prejšnji teden kot prvi slovenski plavalec spustil pod mejo minute. Za zmago v Radovljici mu je zadostoval dosežek 1:01,05, Triglavan Emil Tahirovič na drugem mestu je zaostal dobre pol sekunde. "Pomembno je, da sem ohranil ritem in da na tekmi nisem začel drobiti zavesljaja. Seveda sem šel na zmago, čeprav je bilo jasno, da bo Emil zelo blizu," je svoj nastop pokomentiral eden od "nesrečnikov" na SP v Rimu, kjer se mu je finale izmuznil za šest stotink sekunde. Reprezentant Jan Karel Petrič je dobil tekmo na 200 delfin, v štafeti pa je bila Ilirija prepričljivo pred tekmeci. Jernej Godec, Aleks Koštomaj, Miha Gržina in Peter Mankoč so s 3:24,48 plavali celo hitreje od slovenskega rekorda (3:25,91), a so zaradi napačne predaje ostali brez uvrstitve. Radovljica na drugem mestu je zaostala že za sedem sekund, po spletu okoliščin pa je Luki Turku, Robiju Žbogarju, Jušu Pogačarju in Aljažu Štihoviču pripadlo prvo mesto.

V ženski konkurenci je radovljiška plavalka Nina Cesar brez težav opravila s tekmicami na 400 prosto, obenem pa dosegla štiri sekunde boljši izid kot pred tednom dni na svetovnem prvenstvu v Rimu. "Tam je bila želja res velika in verjetno sem v tem pričakovanju pregorela, saj mi je zmanjkalo moči. Danes pa je bilo vse skupaj bolj sproščeno," je povedala Cesarjeva, ki je imela v cilju veliko prednost pred nosilko dveh medalj z mladinskega evropskega prvenstva Ravenčanko Tjašo Oder. Ena najbolj napetih tekem je bil ženski nastop na 100 m prsno, kjer je sladka zmaga pripadla Ilirijanki Tjaši Vozel pred slovensko rekorderko Tino Mežo iz Velenja, obe sta še mladinki, ter Tanjo Šmid iz kranjske Zvezde. Za "absolutni" slovenski finale je manjkal le nastop Radovljičanke Anje Klinar, ki je varčevala z močmi za štafeto in vojaško SP, in Nine Sovinek iz ljubljanske Olimpije, ki je bila v dopoldanskem delu zaradi prehitrega starta diskvalificirana.

Maja Sovinek iz ljubljanske Olimpije je po pričakovanju zmagala na 50 hrbtno, Anja Klinar pa na 200 delfin. Prav posebna poslastica pa je bil nastop štafet na 4 x 100 m prosto, saj so tekmovalke Olimpije na zimskem prvenstvu že premagale Radovljičanke in želja obeh ekip je bila tudi tokrat zmaga. Na koncu so Radovljičanke Maja in Nina Cesar, Anja Klinar in Sara Isaković v veliki zavzetosti, posebej sta z osebnima rekordoma izstopali Klinarjeva in Nina Cesar, za debeli dve sekundi izboljšale tudi lasten državni rekord in brez težav zmagale. "Pred tekmo smo se tekmic po porazu pozimi kar malce bale in vsaj na papirju so boljše sprinterke od nas, ki smo boljše srednje in dolgoprogašice. Danes je veliko k zmagi pripomogla tudi Sara," pa je povedala Klinarjeva in dodala, da je na 200 delfin zaradi štafete plavala le na zmago.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.