Rakete brez poraza na evropsko prvenstvo

Slovenske košarkarice so po pričakovanjih premagale še Islandijo in se na EP uvrstile s šestimi zmagami in brez poraza.
Oglej si celoten članek

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 končala neporažena. V zadnjem, šestem krogu je v Ljubljani premagala Islandijo s 96:59 (24:10, 44:25, 68:45).

Slovenija je bila v kvalifikacijah po dvakrat boljša od Grčije, Bolgarije ter Islandije in bo letos poleti tretjič zaporedoma igrala na zaključnem turnirju najboljših šestnajstih reprezentanc Evrope. Evropsko prvenstvo bo potekalo v Valencii in Strasbourgu od 17. do 27. junija.

Slovenija je ena od treh reprezentanc med 32 v teh kvalifikacijah, ki so dobile vseh šest tekem. Dve novi zmagi jo bosta pripeljali do nove rekordne uvrstitve na lestvici Fibe (decembra 2020 je bila 30. na svetu), po kateri se določajo kakovostni bobni za EP. Žreb 38. eurobasketa bo predvidoma 8. marca, Slovenija, ki je trenutno 18. reprezentanca v Evropi, pa bo najverjetneje v drugem ali tretjem kakovostnem bobnu.

Glede na to, da je imela tekma z Islandijo zgolj prijateljski značaj, so priložnost za igro dobile vse igralke na klopi Slovenije. Dokler so bile na parketu nosilke igre, je Slovenija delala razliko, z menjavami pa je padel ritem igre in gostje so lažje dihale.

Foto: twitter KZS ženska košarkarska reprezentanca

Slovenske košarkarice, ki so dan pred zadnjo tekmo dobile naziv #rakete, so prvo četrtino dobile s 24:10, naslednji dve zgolj za devet točk, v zadnji pa so znova pohodile plin in bile boljše z 28:14.

Med strelke se ni vpisala le Tina Trebec, poleg svojevrstnega ekipnega rekorda - 18 zadetih trojk Slovenije - pa velja izpostaviti dosežek Zale Friškovec, ki je v dobrih 29 minutah za dve podaji zgrešila trojnega dvojčka. Zbrala je 14 točk (trojke 4:9), 10 skokov in osem podaj (indeks 26).

Prva strelka Slovenije je bila znova Eva Lisec, ki je v 20 minutah na parketu dosegla prav toliko točk (met 7:13). Trinajst točk je vknjižila Teja Oblak (trojke 3:5), deset pa Annamaria Prezelj. Po tri trojke sta zadeli še Aleksandra Krošelj (3:6) in Eva Rupnik (3:3).

"Zabeležili smo novo zmago, izpolnili načrt, preživeli zadnjo tekmo brez poškodb in zasluženo osvojili prvo mesto v skupini brez poraza. Reprezentanca raste iz tekme v tekmo, ima pravo energijo in spodbudo iz okolice, tako da si lahko tudi na evropskem prvenstvu obetamo lepe predstave in opazne dosežke," je po zadnji tekmi v ljubljanskem mehurčku dejal pomočnik trenerja Slavko Duščak. Damir Grgić tokrat zaradi samoizolacije ni smel voditi reprezentance.

"Čeprav nam je manjkalo malo energije, potem ko smo si že v četrtek zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo rutinirano opravile še zadnji del naloge. Zastavljeni cilj pred kvalifikacijami, torej uvrstitev na EP, smo presegle s šestimi zmagami, zdaj pa moramo napredek in izkušnje, ki smo jih pridobile na dveh dosedanjih prvenstvih in kvalifikacijah, unovčiti letos poleti v Španiji ali Franciji," po koncu kvalifikacij pravi Oblakova.

 "Bile smo malce nezbrane, vendar na koncu je pomembna samo zmaga in nova kljukica. Vse smo zelo ponosne na to, da smo kvalifikacije končale brez poraza in da smo lahko del te reprezentance. Vsa čast vsaki posebej. Verjamem, da bomo kakovost pokazale tudi na evropskem prvenstvu, zato komaj čakam, da se začnejo priprave in nato tekme v Valencii oziroma Strasbourgu," pa je izjavila Zala Friškovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.