Rakovčeva do brona, šok za Garnbretovo

Foto: Twitter Lučka Rakovec v kranjski umetni steni.
Foto: Reševalni pas/Twitter Lučka Rakovec v kranjski umetni steni.
V Kranju se je odvila tekma svetovnega pokala v težavnosti.
Oglej si celoten članek

Lučka Rakovec je osvojila tretje mesto na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju. Osemnajstletna Ljubljančanka si je prav na domači tekmi priplezala svoje prve stopničke med članicami na mednarodnih tekmah najvišje ravni. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je kranjsko tekmo sklenila na sedmem mestu.

Za najboljši slovenski dosežek na letošnji 24. in bržkone zadnji izvedbi tradicionalnega tekmovanja v Kranju je nekoliko presenetljivo poskrbela hčerka kranjskega župana Matjaža Rakovca. Obe nedeljski slovenski finalistki sta tekmovali v svojem prvem kranjskem finalu.

"Očitno gre res v tretje rado, saj je to bilo moje tretje finale v težavnosti, tretje letos. Definitivno sem vesela. To so moje prve stopničke in pika na i je, da se je to zgodilo pred domačim občinstvom," se je smejalo Rakovčevi.

"Sem vesela, da sem lahko plezala v finalu pred domačo publiko, čeprav se ni v celoti razpletlo po mojih željah," pa je bila ocena Kramplove.

Z največjim presenečenjem je postregel že nedeljski polfinale, ko je brez finala ostala prva slovenska zvezdnica Janja Garnbret, ki je za najlepše trenutke slovenskega plezanja in športa poskrbela avgusta na Japonskem s tremi naslovi svetovne prvakinje. Kako dobra je, kaže tudi dejstvo, da je 13. mesto njeno daleč najslabše letos ter najslabše v Kranju, kjer je bila na domači steni doslej dvakrat tretja, pred dvema letoma je zmagala, lani pa druga.

"Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku. Se je moralo tudi to zgoditi. Žal mi je, da nisem mogla plezati v finalu na domači tekmi, ampak sem si ga vsaj enkrat ogledala kot gledalka," je bila razočarana dvajsetletnica, ki ima v svoji zbirki šest naslovov svetovne prvakinje. "Hotela sem prikazati dobro plezanje na domači tekmi in sem mogoče sama sebi naložila preveč pritiska. Se mi zdi, da je malo dodala tudi celoletna utrujenost. Nisem se tako dobro počutila, očitno pride tudi tak dan," je še povedala.

Športno plezanje Na voljo še tri vozovnice za Tokio

Obe najboljši Slovenki letos v Kranju že prihodnji teden potujeta na evropsko prvenstvo v težavnosti, ki bo v Edinburghu. Po svetovnem pokalu, do konca sta še dve tekmi, pa ju čakata še dodatne olimpijske kvalifikacije v Toulousu. Garnbretova bo evropsko prvenstvo kot tudi olimpijske kvalifikacije izpustila. Kot za zdaj edina Slovenka si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Tokio.

Čeprav se ni razpletlo vse po načrtih, pa je ekipno Slovenija vpisala lep uspeh. Šest Slovenk je tekmovanje končalo v prvi petnajsterici. Tjaša Kalan je bila deseta, Lana Skušek enajsta, Mina Markovič 15. Luka Potočar, Martin Bergant in Anže Peharc so se zvrstili na 13., 15. in 16. mestu.

Zmagala je petnajstletna predstavnica Južne Koreje Chaehyun Seo, ki je dobila še tretjo tekmo svetovnega pokala po vrsti in je le še utrdila vodstvo v seštevku sezone. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz.

Pri moških je svojo četrto kranjsko zmago slavil Čeh Adam Ondra, ki je na Zlatem polju zmagal že v letih 2009, 2014 in 2015. Ondra, v finalu je edini osvojil vrh, ima zdaj toliko kranjskih zmag kot slovenska rekorderka Markovičeva. Drugi je bil Japonec Kai Harada, tretji Španec Alberto Gines Lopez.

Športno plezanje Konec po 24 letih. "V Sloveniji ste malce zaspali"

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.