Rapsodija v zelenem: petarda v Velenju

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Maribor je na prvem obračunu 2. kola Prve lige v Ljudskem vrtu proti Kopru oddal prvi dve točki (0:0). Olimpija je po porazu proti Domžalam svojo jezo znesla nad Velenjem, ki mu je nasula kar pet golov. Gorica s hat-trickom Žigona odpravila Muro 05. Triglav ugnal Aluminij. S popolnim izkupičkom samo še Celjani, ki so tudi prevzeli vodstvo na lestvici.
Oglej si celoten članek

Ljubljanski nogometaši so se po neuspelem začetku sezone, ko so doma izgubili proti Domžalam, vtis hitro popravili. V Velenju so domačo ekipo, ki je od 37. minute igrala z igralcem manj, dodobra prerešetali in vpisali prve tri točke v sezoni.

Ljubljančani so dobro začeli tekmo. Že v peti minuti je Antonio Delamea Mlinar z roba kazenskega prostora zatresel prečko, sedem minut zatem pa so povedli, ko je po podaji Dalibora Radujka zeleno-bele v vodstvo z natančnim strelom popeljal Andraž Šporar. Velenjčani, ki so v osmi minuti prek Denisa Klinarja (in ob pomoči Arisa Zarifovića) prav tako zatresli okvir vrat, so po zadetku nanizali nekaj obetavnih strelov prek Klinarja in Senada Jahića, ki pa niso bili dovolj natančni. V 37. minuti so imeli gosti izjemno priložnost za podvojitev prednosti. Dragoslav Stakić je v svojem kazenskem prostoru podrl Šporarja in sebi prislužil drugi rumen karton ter izključitev, Olimpiji pa poklonil enajstmetrovko. To je izvedel Radujko, ki pa je zadel le vratnico.

Gostujoči trener je na začetku drugega polčasa osvežil napad svoje številčno oslabljene ekipe z Leonom Črnčičem in Elvisom Bratanovićem. Toda to ni prineslo želenega učinka. Napadalnejšo usmerjenost je Olimpija namreč hitro kaznovala. V 52. minuti je podvojila prednost, ko je po podaji Damijana Trifkovića iz bližine zadel Davor Škerjanc, le dve minuti zatem pa je Anej Lovrečič zabil že za 3:0 s strelom z desetih metrov. V 60. minuti so zmaji vodili že s 4:0, ko je novo Trifkovićevo podajo unovčil William Franklin Vicente. Tekma je bila odločena, kljub temu pa so gosti nadaljevali s streli proti domačim vratom, med drugimi tudi Nik Omladič, ki je poskusil dvakrat, obakrat ne dovolj dobro za "petardo". Ta pa je odjeknila v 86. minuti, ko je Boban Jović izkoristil enajstmetrovko, ki jo je zakrivil Črnčič s prekrškom nad Omladičem.

Maribor oddal prvi dve točki

Domači strateg Darko Milanič je pred torkovo povratno tekmo 2. predkola Lige prvakov proti sarajevskemu Željezničarju odpočil nekatere igralce, tako so bili tokrat le na tribuni Marcos Tavares, Dejan Mezga, Goran Cvijanović, Aleš Mejač in Arghus, poškodovana pa sta Mitja Viler in Martin Milec. Prvič je na uradni tekmi za Maribor zaigral Nikola Komazec. A slednji prvakom ni pomagal do zmage. Kljub temu, da so imeli domači večino tekme pobudo in lepše priložnosti ter zadnje pol ure tudi igralca več, jim odpora gostov z Obale ni uspelo streti.
Foto: Anže Petkovšek mertelj mejač Tekma Maribor-Željezničar
Mariborčani so kljub spremembam v ekipi tekmo začeli bolje. V 14. minuti je prvič zagrozil Agim Ibraimi, sprožil je s prostega strela z desne strani, Ermin Hasić pa je žogo odbil v kot. Tri minute zatem je Ibraimi znova z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je do strela z glavo praktično neoviran prišel Zoran Lesjak, a žogo poslal mimo vrat. V 20. minuti je znova s prostega strela od daleč poskusil Ibraimi, vendar meril previsoko. Koprčani so do prve priložnosti prišli v 29. minuti, ko je poskus Ivice Guberca zaustavil Jasmin Handanović, zatem pa je Luka Majcen streljal mimo vrat. Najlepši priložnosti v prvem polčasu je zapravil domači napadalec Robert Berić, ki je v 42. minuti dvakrat prišel do strela iz bližine, obakrat pa je dobro posredoval Hasić.

Slovo Velikonje od Ljudskega vrta

V drugem polčasu sta prva poskusila Matic Črnic in Komazec, obakrat je bil Hasić na mestu, v 55. minuti pa Ibraimi ni bil dovolj natančen po Lesjakovi podaji pred prazna vrata. V 56. minuti so Koprčani na igrišču ostali le z deseterico, saj si je zaradi prekrška nad Črnicem drugi rumen karton prislužil Matej Palčič. Toda kljub številčni premoči so bili napadi Maribora jalovi, zaradi česar (in dostojnega slovesa, saj je odigral zadnjo tekmo za vijoličaste pred selitvijo v Cardiff) je priložnost v mariborskem napadu dobil še Etien Velikonja. Tudi to ni pomagalo, še najbolj aktiven pri strelih je bil Lesjak, ki je še dvakrat sprožil proti vratom Kopra, toda neuspešno. Zadnjo lepo priložnost za domačo zmago je v zadnji akciji tekme zapravil Jovan Vidović, ki je z glavo streljal čez gol.

V dvoboju obubožanih boljša Gorica

V srečanju ekip z velikimi denarnimi težavami sta obe ekipi lovili prvo prvenstveno zmago v sezoni. Na koncu so bili srečnejši nogometaši Gorice, ki so s hat-trickom Dejana Žigona Muro 05 odpravili s 3:1. Goričani so v prvem polčasu povsem prevladovali na igrišču. Razpoložena sta bila predvsem Vito Plut ter Žigon, ki sta stalno grozila tekmecem. Prvi s prodori, drugi pa z zaključki. Žigon je imel kar nekaj priložnosti, dve je tudi izkoristil. Najprej je bil že v šesti minuti po podaji Pluta uspešen z nogo, v 33. minuti pa je dokazal, da zna streljati tudi z glavo. V 53. minuti je bil pri Muri izključen še Denis Kramar, tako da je imela Gorica še več priložnosti. Takoj po izključitvi je imela nekaj sreče, da je Dino Martinović s prostega strela zadel le okvir vrat, v 65. minuti pa je znižala zaostanek, potem ko je bil po kotu, ki ga je izvedel Dragan Jelić, v kazenskem prostoru najvišji Nusmir Fajić. Muri je gol dal krila in že kmalu je imel Fajić priložnost za izenačenje, ki pa je ni izkoristil. Kazen pa je prišla v 76. minuti, ko je po dveh zapravljenih priložnostih svoj tretji gol dosegel Žigon in dokončno odločil srečanje.
Foto: www.alesfevzer.com Fabijan Cipot Mura 05

Poplatnik junak Triglava

Triglav je prišel do prve zmage v letošnjem prvenstvu, v Kranju je padel novinec v ligi Aluminij. Igralci obeh ekip v prvem polčasu niso veliko pokazali. Kljub temu pa ekipi nista šli na odmor poravnani. V sodniškem dodatku prvega dela je bil namreč uspešen Matej Poplatnik, ko je z glavo unovčil podajo z desne strani. V drugem polčasu so igralci Aluminija prevzeli vajeti igre, a terenske premoči niso znali izkoristiti. Za razliko od njih so jih Kranjčani v izdihljajih tekme nanizali kar nekaj, najbližje zadetku pa so bili v 86. minuti, ko je Poplatnik praktično iz mrtvega kota zatresel vratnico.

Bezjak Celju zagotovil drugo zmago in vrh lestvice

Roman Bezjak je še z drugim zadetkom na drugi tekmi letošnjega prvenstva Celju prinesel drugo zmago in vodstvo na lestvcici. Po Triglavu so grofi na kolena spravili še Domžale. V prvem polčasu je bila igra dokaj enakovredna, obe ekipi sta si priigrali nekaj priložnosti, ki pa jioh nista uspeli izkoristiti. Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala podobna igra. Domžalčani pa so od 61. minute igrali z igralcem manj, saj je bil izključen Liridon Osmanaj. Kljub temu so bili domači tisti, ki so zatem imeli priložnost za vodilni gol. Sebastjan Gobec je po protinapadu Domžal v svojem kazenskem prostoru zrušil Sašo Aleksandra Živca in zakrivil enajstmetrovko. To je izvedel Uroš Korun, a je njegov strel Matic Kotnik obranil. V naslednjih minutah so gosti nanizali nekaj akcij, ki jih je praviloma zaključeval Bajde, vendar neuspešno. Zato pa je bil uspešnejši njegov soigralec Roman Bezjak. Potem ko so na drugi dvakrat do strela prišli Domžalčani prek Živca in Mata Šimunovića, je Žan Horvat v 80. minuti podal z desne strani proti drugi vratnici, kjer je bil povsem sam Bezjak in z osmih metrov zabil zmagoviti gol. V končnici so domači pritisnili in skušali izvleči vsaj točko, a so bili Celjani zbrani in so ohranili minimalno prednost.

Prva liga, drugo kolo:

Maribor : Luka Koper 0:0
RK: Palčič (56/Koper)

Hit Gorica : Mura 05 3:1 (2:0)
Žigon (6, 33, 76); Fajić (65)
RK: Kramar (52/Mura)

Triglav : Aluminij 1:0 (1:0)
Poplatnik (45)

Rudar Velenje : Olimpija Ljubljana 0:5 (0:1)
Šporar (11), Škerjanc (52), Lovrečič (54), Vicente (60), Jović (86/11-m)
RK: Stakić (37/Rudar Velenje)
Dalibor Radujko (Olimpija) je v 37. minuti iz enajstmetrovke zadel vratnico.

Domžale : Celje 0:1 (0:0)
Bezjak (80)
RK: Osmanaj (61/Domžale)
Uroš Korun (Domžale) je zapravil enajstmetrovko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:05 22. Julij 2012.

    olimpija je pokazala svoje kvalitete.<br />tooooooooooooooo

  • 20:56 22. Julij 2012.

    sigurno kera blond študenttka pisala članek :) 2 Muri v prvi ligi bosta čez tri leta komaj haha

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.