Ravnjak do "sanjskega" 8. mesta, poraz Whita

Foto: EPA Jurij Podladčnikov snežni žleb deskanje Soči 2014 Foto: Reuters Ayumu Hirano sneni žleb Soči 2014 Foto: EPA Taku Hiraoka snežni žleb Soči 2014 Foto: EPA Shaun White snežni žleb Soči 2014 Foto: Reuters Tim-Kevin Ravnjak deskanje snežni žleb Soči 2014 Foto: EPA Tim-Kevin Ravnjak deskanje snežni žleb Foto: Reuters Tim-Kevin Ravnjak deskanje snežni žleb Soči 2014 Foto: EPA Shaun White deskanje snežni žleb Foto: EPA Shaun White deskanje snežni žleb Foto: Reuters Tim-Kevin Ravnjak deskanje snežni žleb Soči 2014 Foto: Reuters Ayumu Hirano sneni žleb Soči 2014
Deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak se je prebil v veliki finale, v katerem je branilec naslova Shaun White doživel boleč poraz. Slavil je Jurij Podladčikov, za njim sta se zvrstila Japonca Ajumu Hirano in Taku Hiraoka, Ravnjak je bil osmi. Jan Kralj je izpadel po kvalifikacijah in zasedel 29. mesto.
Oglej si celoten članek

V finalu se Tim-Kevin Ravnjak ni prebil v ospredje, zasedel je osmo mesto, se je pa zato med favoriti odvijala prava drama. Shaun White, ki je do obeh prejšnjih olimpijskih zmag prišel z odličnim prvim nastopom, je tokrat v premiernem finalnem poskusu "zamočil" pri obeh skokih in pri enem tudi nerodno pristal. Žleb je zapustil ob jeznem vzkliku: "Kaj hudiča je bilo to? (uporabil je močnejši izraz od hudiča, op. a.)", saj se je znašel v resnih težavah.

Komaj 15-letni Japonec Ajumu Hirano je namreč v prvo nastopil izjemno in dosegel odličen rezultat (90,75). Najstnik bi pri enem od skokov skoraj padel, a se je uspel obdržati na deski s fantastično gibljivostjo.

"Domačin" presenetil konkurenco

V drugem poskusu je zablestel Švicar ruskih korenin Jurij Podladčikov (94,75), sicer tretji po prvem poskusu. Z izjemnimi skoki in pristanki je konkretno izboljšal izkupiček Hirana, ki v drugo ni uspel odgovoriti in je pred zadnjim nastopom Whita zasedal drugo mesto. Sloviti Američan tudi v drugo ni uspel priti med najboljše tri (pristal je na končnem 4. mestu), tako da se je brona veselil še en Japonec Taku Hiraoka.

Ravnjaku uspelo "nerealno" 

Sedemnajstletni Ravnjak je že v kvalifikacijah nastopil dobro, z oceno 76,50 točke je osvojil peto mesto v svoji skupini ter si zagotovil mesto v polfinalu. V njem je bil šesti in se prebil v finale najboljše dvanajsterice. V finalu se je po snežnem žlebu spustil prvi, za prvi nastop pa prejel oceno 72,25 točke. V drugem je pri izvajanju trika v zgornjem delu padel.

"Uspelo je. Poklopilo se je vse, kar sem želel narediti. Razmere so bile še težje, kot v kvalifikacijah. Res sem vesel, sploh ne morem govoriti," je navdušeno razlagal mladi Ravnjak in dodal: "Že da sem prišel v finale je neverjetno. Sploh ne morem verjeti!"

Cilj nadgrajen

"Ne vem, če sem kaj bolje naredil kot v kvalifikacijah. Polfinalna vožnja je bila bolj čista, brez malih napakic. Mislim, da so me dobro nagradili tudi sodniki. Cilj je ne samo izpolnjen, ampak še nadgrajen. Pričakoval sem uvrstitev v polfinale. To je bil moj cilj, zastavil pa sem si sanjski cilj - finale," je povedal Velenjčan, nekdanji mladinski svetovni prvak iz Sierre Nevade. Sicer je Ravnjak na lanskem MSP v tej disciplini osvojil srebro, v Valmalencu 2011 pa je bil v snežnem parku prav tako drugi. Tik pod vrhom je končal tudi olimpijske igre mladih v Kuethaiju leta 2012.

Foto: EPA Tim-Kevin Ravnjak deskanje snežni žleb "Definitivno sem na tako veliki tekmi dobil ogromno izkušenj. To je življenjska izkušnja, ne samo glede bordanja. Je dobra življenjska popotnica za naprej," je bil zadovoljen Ravnjak, ki ga v Sočiju spremljala tudi starša. "Naredil sem ju ponosne. Ko zaključim to dogodivščino, se pripravim na naslednje olimpijske igre," je zaključil Ravnjak, ki je nase opozoril na tekmi svetovnega pokala, ko je bil letos v Ruki sedmi.

Kralj, Piironen in James brez polfinala

Janu Kralju se krstni olimpijski nastop ni najbolje izšel in je osvojil končno 29. mesto. Brez preboja v polfinale sta ostali dve veliki imeni deskanja prostega sloga: Finec Peetu Piiroinen, dobitnik srebra z ZOI v Vancouvru 2010, in vodilni v svetovnem pokalu, Avstralec Scotty James.

Deskanje prostega sloga (moški), snežni žleb:

1. Jurij Podladčikov (Švi) 94,75 točke
2. Ajumu Hirano (Jap) 93,50
3. Taku Hiraoka (Jap) 92,25
4. Shaun White (ZDA) 90,25
5. David Hablützel (Švi) 88,50
6. Zhang Yiwei (Kit) 87,25
7. Shi Wancheng (Kit) 81,00
8. Tim-Kevin Ravnjak (Slo) 72,25
9. Kent Callister (Avs) 68,50
10. Danny Davis (ZDA) 53,00
...
29. Jan Kralj (Slo) 59,75
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.