Razočaranje za Lampičevo: Razkurjena sem

Foto: epa
Foto: epa
Lampičeva brez finala sprinta v Val di Fiemmeju.
Oglej si celoten članek

Anamarija Lampič, edina slovenska predstavnica na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v Val di Fiemmeju, je v sprintu v klasični tehniki na predzadnji tekmi novoletne turneje izpadla že v polfinalu in zasedla končno deveto mesto. Zmagala sta Švedinja Linn Svahn in njen rojak Oskar Svensson za njegove prve stopničke v karieri v pokalu.

Lampičeva je v seštevku pokala ostala šesta skupno in v sprintih celo prevzela vodstvo. Po 32. mestu in najslabšem izidu sezone na petkovi preizkušnji na 10 km, kjer pa je dobila vse točke za sprinte, je na novoletni turneji pred nedeljskim brutalnim vzponom na Alpe Cermis tretja po točkah, 25 točk za vodilno Svahnovo.

Tako kot Lampičeva je v polfinalu obtičala tudi vodilna tekmovalka turneje Jessie Diggins iz ZDA in bila v končni razvrstitvi za Lampičevo deseta. Še dve mesti nižje je bila druga Američanka Rosie Brennan, ki pa še vodi skupno v pokalu.

Lampičeva je bila tretja v kvalifikacijah tokratnega sprinta, vendar pozneje na tekmi tega ni pretvorila v finalni nastop, ki ga je v sprintih zgrešila drugič v sezoni po uvodni tekmi konec novembra v Ruki, ko je bila tudi na programu klasična tehnika in je bila sedma.

Tekmovalka iz Valburge je v polfinalu tekla v prvi skupini, ob treh Švedinjah, Rusinji Juliji Stupak in Švicarki Nadine Fähndrich, ki je v sprinterskem seštevku pokala druga z le dvema točkama zaostanka. Svahnova je dobila tudi ta tek, Lampičeva pa je ostala brez finala, saj so bile pred njo vse tri Švedinje in na četrtem mestu še Stupakova. Najboljša slovenska športnica lanskega leta ni najbolje izpeljala zadnjega vzpona, znašla se je na zadnjem mestu, bila je tudi zaprta in tako je s šestega mesta lahko napredovala le na peto, z vsega 88 stotink zaostanka za Svahnovo. Za Slovenko je bila v skupini le še Fähndrichova, na koncu 11.

"Zelo sem jezna, 'razkurjena'. Danes mi je res zelo žal, ker sem bila res zelo močna. Ta ciljna ravnina mi res ustreza. Sama sem kriva, ne moram ničesar narediti, lahko skačem po glavi, pa ne bom spremenila rezultata. Ja, smučine za v cilj so štiri, jaz sem bila peta, ni se mi uspelo izboriti mesta in ostala sem, kjer sem ostala," je razočarano polfinalni tek strnila Lampičeva.

V finalu so tako kot na uvodnem sprintu zime v Ruki prva tri mesta zasedle Švedinje, Svahnovi je ob sedmi zmagi v karieri sledila Maja Dahlqvist, tretja je bila za svoje prve stopničke v pokalu Emma Ribom.

Šesterica tekačev je imela povsem taktičen finalni nastop, saj so se je kolona nekajkrat skoraj povsem ustavila, tudi pred samim ciljnim delom, ko je vse z najhitrejšim pospeševanjem presenetil Svensson ter za 24 stotink ugnal Rusa Gleba Retiviha. Tretji je bil Aleksander Boljšunov, ki je po petih zmagah drugič v tem letu ostal brez najvišjega mesta na zmagovalnem odru. Branilec velikega kristalnega globusa in novoletne turneje je še naprej prepričljivo prvi skupno v pokalu in na Tour de skiju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.