Real ostal korak od sanj: Grki s stotico spet prvaki

Foto: EPA Spanoulis Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 four London O2 Aren Foto: EPA Spanoulis Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 four London O2 Aren Foto: EPA Spanoulis Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 four London O2 Aren Foto: EPA Antić Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Spanoulis Hines Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 four London O Foto: EPA Papanikolaou Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 four London O2 A Foto: EPA Printezis Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 four London O2 Aren Foto: EPA Spanoulis Perperoglou Hines Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Final 4 f Foto: EPA Mirotić Printezis Olympiakos Real Madrid Evroliga Begić Foto: Reuters Sport 12.05.13, Mirza Begic, kosarkar, foto: reuters Foto: EPA Rodriguez Katsivelis Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Reyes Powell Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Llull Sloukas Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Reyes Hines Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Llull Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Antić Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Slaughter Olympiakos Olympiacos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Llull Hines Olympiakos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Reyes Printezis Olympiakos Real Madrid Evroliga Foto: EPA Navarro Jackson CSKA Moskva Barcelona Regal O2 Arena London Foto: EPA Navarro Jackson CSKA Moskva Barcelona Regal O2 Arena London Foto: EPA Wallace Micov CSKA Moskva Barcelona Regal Evroliga Final 4 tretje mesto Foto: EPA Rabaseda Jackson CSKA Moskva Barcelona Regal Evroliga Final 4 tretje mesto Foto: EPA Teodosić Tomić Jasikevičius CSKA Moskva Barcelona Regal Evroliga Final 4 tretje Foto: EPA Teodosić Abrines Marcelinho Huertas CSKA Moskva Barcelona Regal Evroliga Final 4 Foto: EPA Pascual CSKA Moskva Barcelona Regal Evroliga Final 4 tretje mesto Foto: EPA Messina CSKA Moskva Barcelona Regal Evroliga Final 4 tretje mesto
Košarkarji Olympiakosa so se ob ponovitvi finalnega obračuna iz leta 1995 maščevali Realu Madridu za takratni poraz in ga premagali na finalni tekmi zaključnega turnirja Evrolige (100:88). Olympiakos je po Maccabiju (2005) prvi klub, ki mu je uspelo ubraniti lovoriko, tretjo v zgodovini kluba. V malem finalu je bil CSKA boljši od Barcelone (74:73).
Oglej si celoten članek

Podobno kot na polfinalnem "El Clásicu" je Real Madrid tekmo odprl z izjemnim nizom trojk Rudyja Fernándeza, Nikole Mirotića in Sergia Llulla, odlično pa je v obrambi s kar tremi blokadami začel tudi Mirza Begić, kar je kraljevi klub v svojem prvem finalu po 18 letih izkoristil za hiter pobeg na plus osem (13:5).

Takrat je Olympiakosov trener Georgios Bartzokas vzel tudi prvo minuto odmora, toda izvrstnega začetka belega baleta to ni ustavilo. Fernández je s še eno noro trojko prek roke povišal že na 20:7, prednost pa je minuto pred koncem četrtine narasla že na neverjetnih sedemnajst točk. 

S trojko je drugo četrtino odprl tudi Olympiakosov makedonski orjak Pero Antić in napovedal neizbežno prebujenje branilcev naslova, ki so z nizom 8:0 izzvali tudi prvo minuto odmora Pabla Lasa. Antić je z zabijanjem znižal na le sedem točk zaostanka (22:29) in Real je počasi prevzemal vlogo Grkov z začetka tekme.

Spanoulis začel norišnico v drugem polčasu

Tudi po zaslugi fantastične akcije junaka prve tekme Felipeja Reyesa in Marcusa Slaughterja, ki je žogo po "alley-oopu" zabil skozi mrežico, je kraljevi klub uspel ohranjati varno razdaljo, a je lahko polaganje Antića in približanje na pet točk minusa Lasa privedlo do nove minute odmora.

S trojko Acieja Lawa so se Grki približali še za dodatno točko in realovci so bili pod vedno večjim pritiskom. Po osebni napaki nad Kostasom Sloukasom, ki je v zadnji sekundi metal za tri točke, je Sloukas zadel vse tri proste mete in postavil izid polčasa. Nadaljevanje bi se težko začelo bolje za Grke, ki so nemudoma povedli.

In to kako - kar tri zaporedne trojke je zadel MVP tekmovanja Vassilis Spanoulis in začel delirij na rdeče-belo obarvanem delu tribune O2 Arene. Mirotića je dobrih pet minut pred koncem četrtine v reklamne panoje z blokado odnese Kyle Hines, Law pa je z lahkim polaganjem povišal že na 52:46. Toda Real se je vrnil in s trojko Fernándeza po dolgem času povedel za točko (56:55), maksimalno izenačena tekma pa se je iztekla v odločilno zadnjo četrtino.

Pet minut pred koncem že odločilna prednost

To je veliko bolje začel branilec naslova Olympiakos, ki se je po nori trojki izjemnega Spanoulisa odlepil že na plus osem (70:62). Jaycee Carroll je s trojko prebudil španske navijače, ki pa jih je znova hitro utišal Stratos Perperoglou. Točno pet minut pred koncem tekme je Olympiakos, v eni izmed akcij se je izkazal tudi Giorgi Šermadini, povedel že za morda odločilnih dvanajst točk (82:70).

Realovci so bili vedno bolj obupani, v nepotrebno prerivanje pod košem pa se je zapletel tudi dežurni provokator Fernández. Še ena "trojka iz slačilnice" Spanoulisa je minuto in pol pred koncem zabila zadnji žebelj v Realovo krsto in začela noro slavje v Londonu za drugi zaporedni naslov grškega velikana.

Lorbek ostal brez tolažilne nagrade

Tekma poražencev v polfinalnih dvobojih - CSKA je izgubil z Olympiakosom, Barcelona Regal pa z Realom Madridom - je zasluženo pripadla Rusom, ki so vodili večji del srečanja. Barcelono je ob koncu v igro vrnil Juan Carlos Navarro z nizom trojk (17 točk, trojke 5:7), v zadnjem napadu pa je priložnost za zmago zapravil Marcelinho Huertas.

Slovenski reprezentant v dresu Barcelone Erazem Lorbek je igral 18 minut, dosegel osem točk in zbral štiri skoke. Tekmo je sodil slovenski sodnik Matej Boltauzer. Za CSKA so največ točk dosegli Viktor Hrjapa (16), Sonny Weems (14) in Aaron Jackson (13).

V velikem finalu ob 21. uri bosta v Londonu igrala Olympiakos, aktualni evropski prvak, in osemkratni prvak Real Madrid. Za slednjega bo nastopil tudi slovenski reprezentant Mirza Begić.

Evroliga, Final 4, finale:

Olympiakos : Real Madrid 100:88 (61:61, 37:41, 10:27)
Spanoulis 22 točk, Law 20, Hines 12; Fernández 21, Rodríguez 17, ... Begić 6 tč. in 3 blok. v 10 min.

Tekma za tretje mesto:

CSKA Moskva : Barcelona Regal 74:73 (59:54, 35:35, 15:12)
Hrjapa 16, Weems 14, Jackson 13; Navarro 17, Tomić 10, ... Lorbek 8 tč., 4 sk. in 1 pod. v 18 min. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.